Uskoro nova presuda Mladenu Naletiliću Tuti

Suđenje ratnom zapovjedniku tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladenu Naletiliću Tuti koje se na zagrebačkom sudu vodi od ožujka 2013. idućeg tjedna bit će okončano završnim govorima njegove obrane i tužiteljstva, nakon čega se očekuje i izricanje nepravosnažne presude.

Naletilićev odvjetnik Željko Žganjer kazao je za BHRT da je iznošenje završnih riječi predviđeno za četvrtak, te da se nakon toga ubrzo može očekivati i objava presude za otmicu Roberta Nosića u policijskoj stanici u Ljubuškom 1993. godine, te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine u Širokom Brijegu.

Tijekom cijelog suđenja Naletilić je odbacivao optužbe, a to je, prema Žganjerovim riječima, učinio i u današnjem kratkom iznošenju obrane.

Zbog zločina u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. godine, gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu pravosnažno osuđen zbog ratnog zločina. Pušten je na slobodu sredinom veljače 2013. godine nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Tužiteljstvo ga tereti da je s pedesetak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenog 1993. godine upao u policijsku stanicu u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika stanice kako bi Nosića, kojeg je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je prema medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja, te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice rijekom sukoba Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a 1993. i 1994. godine.

(BHRT.ba | Foto: Novi List)

1 komentar

  1. ako je sve to istina kako može biti pušten na slobodu,.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.