Usvojen prijedlog: Hitna i vatrogasci imaju prednost nad vozilima pod pratnjom

Zastupnički dom parlamenta BiH u srijdu je u Sarajevu usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kojim se zakonski regulira da vozila hitne pomoći i vatrogasne službe imaju prednost u odnosu na vozilima pod pratnjom.

Ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio je zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

Zastupnici nisu usvojili Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđaju mogućnost restrukturiranja banaka i formiranje fonda za restrukturiranje, piše Srna.

Danas je obustavljena procedura za Arnautov Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, kojim je bilo predloženo da organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja zastupnika i izaslanika, budu novčano kažnjeni od 150 do 500 KM.

Zastupnički dom usvojio je izvještaje za 2016. godinu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH te Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH, kao izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Ka znanju su primljeni dopisi šest institucija BiH, ministarstava inozemnih poslova, komunikacija i transporta te odbrane BiH, Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, Uprave za neizravno oporezivanje i Regulacione agencije za radijsku i nuklearnu sigurnost BiH, čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim “mišljenjem sa rezervom” i “mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta”.

Zastupnici su usvojili Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji BHRT za 2015. godinu, kao i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a u 2016. godini, dok programski planovi BHRT-a za 2017. godinu nisu dobili podršku parlamentaraca.

K znanju su primljene informacije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o realizaciji zaključaka Parlamentarne skupštine BiH i Pravobranilaštva BiH o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija.

Usvojen je zaključak da Savjet ministara sačini informaciju u vezi s arbitražnim postupcima.

Na prijedlog Momčila Novakovića iz NDP-a odgođeno je izjašnjavanje Zastupničkog doma o davanju suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestale osobe.

Zbog nedovoljne većine glasova iz Republike Srpske, na usuglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma upućeno je davanje suglasnosti za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i znanstvenoj suradnji između VIjeća ministara BiH i Vlade Saudijske Arabije te Protokola o suradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske.

Zastupnici su dali suglasnost za otkazivanje Konvencije Međunarodne organizacije rada o podzemnom radu /žene/ broj 45 iz 1935. godine.

Zastupnici SNSD-a bili su prisutni, ali nisu glasali o točkama dnevnog reda.

Za 14. lipnja planirano je održavanje dvije sjednice Zastupničkog doma – tematska o stanju u pravosuđu BiH s naglaskom na borbi protiv korupcije, nakon koje bi trebalo da bude održana redovna sjednica ovog doma.

2 komentara

  1. Koja je to nepravda. Ako hitna vozi unesrecenog on je vec najeba ili ako kuca nekome gori dok dođu vatrogasci ona je vec uvelike izgorila
    Ali ako ovi sa pratnjom voze nekog od guzonja njima treba dat prednost jer zamislite da idu negdi na ručak i ako brzo ne jure i nedaj Boze zakasne pa mos mislit kakvo je jelo kad se ohladi

    Like(1)Dislike(1)
  2. Aj ne seri I dosad je hitna imala prednost nad svima, samo što je to sad zakonski regulirano

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.