Usvojen proračun: Dug Županije Zapadnohercegovačke veći od 66 milijuna KM

Županija Zapadnohercegovačka u utorak je dobila proračun za 2015. godinu koji iznosi ukupno 75,988.682 konvertibilnih maraka.

Za proračun su glasala 22 od ukupno 24 zastupnika u Skupštini ŽZH. Prema riječima ministra financija u Vladi ŽZH Tonija Kraljevića, u ovogodišnjem proračunu je planirano i novo zaduženje od 6,000.000 konvertibilnih maraka.

Sredstva od spomenutog kredita namijenjena su izmirenju dijela dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije BiH, odnosno Federalnom zavodu MIO za neuplaćene doprinose proračunskim korisnicima ove županije. Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana postignut je dogovor između predstavnika Vlade ŽZH i Federalnog zavoda MIO (nakon što je Federalno zavod MIO blokirao mogućnost pojedinačnih uplata doprinosa što je dugogodišnja praksa u ovoj županiji) da se krene s otplatom dugovanja za doprinose.

Budući da prema nekim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH nisu izmirene obveze još iz 2001., 2002. godine, najprije će se uplatiti ta dugovanja, pa zatim i ostali zaostaci.

Na rashodovnoj strani ovogodišnjeg proračuna Županije Zapadnohercegovačke je i staro zaduženje u iznosu od 5,300.000 konvertibilnih maraka. Međutim, stvarni dug ove županije je znatno veći, odnosno prešao je enormnu brojku od 65 milijuna konvertibilnih maraka.

Novi ministar financija ŽZH Toni Kraljević jučer je nakon usvajanja proračuna za 2015. godinu prvi put otvoreno progovorio o financijskom stanju u kojem se ova županija nalazi, te o dugovanjima za koja će se u sljedećem razdoblju morati naći način da se vrate.

”U elaboratu po obvezama, imovini i potraživanjima Županije Zapadnohercegovačke rekapitulacija kratkoročnih i dugoročnih obveza iznosi 66,307.746 konvertibilnih maraka”, kazao je ministar financija Kraljević.

On nadalje navodi kako su u strukturi obveza najveće one za poreze i doprinose proračunskim korisnicima, zatim slijede obveze za kreditna zaduženja, obveze prema dobavljačima, obveze na plaće proračunskim korisnicima, te obveze prema fizičkim osobama.

(Večernji list)

2 komentara

 1. To je sića. Koliko stnovnika broji županija ispada da je dug oko 1000 KM po glavi stanovnika.
  Pošto je sve PO GLAVI STANOVNIKA neka ovi uhljebi i dalje zadužuju i troše.
  Narod će vratiti.
  Strašan je njihov dug. Porezi, doprinosi, zdravstveno, socijalo. Plaća li ova županija išta sem što
  djeli ono šta dobije poslušnicima. Otiđite ujutro u zgradu županije (oko 9 sati). Obiđite urede, rjetko koji će
  biti zauzet i u radnom ambijentu, a uzmite platni spisak pa vidite koliko imena na njemu ima sa solidnim platnim primanjima. Tada će Vam svima sve biti jasno.

  Ova “lijepa naša” je izgleda najveća elementarna nepogoda koja je pokosila Hrvate na ovim područjima od stoljeća sedmog.

  Like(2)Dislike(1)
 2. svaka čast samo naprid daleko je milijarda tek tada će biti bankrot

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.