Uzoran student iz BiH uhićen u Splitu zbog serije razbojstava

Splitska policija pohvalila se jučer uhićenjem 27-godišnjaka za kojeg su krimobradom utvrdili da je odgovoran čak za osam razbojstava i tri pokušaja razbojstva na području Splita u posljednja tri mjeseca. Policija ga je uhitila nakon zadnje pljačke u četvrtak oko 13.30 kad je u Vinkovačkoj ulici ušao u poslovnicu Hrvatske lutrije i uz prijetnju djelatnici da će zapaliti nju i prostoriju uzeo oko 500 kuna.

No, podatak da je uhićen niti sat vremena nakon te zadnje pljačke, i to u kockarnici vrlo blizu orobljene ljekarne, upućuje na motiv zbog kojeg je 27-godišnji Slaven P., student splitskog FESB-a, “upao” u kriminalno kolo.

Iako u policiji nisu željeli govoriti o detaljima obrade, doznajemo iz drugih izvora da se radi o perspektivnom studentu 4. godine elektrotehnike rodom iz susjedne BiH, koji je čak prošle godine dobio i jednokratnu novčanu pomoć jedne udruge kao izuzetno uspješan student. No,nakon što se “navukao” na kocku, njegov život pošao je totalno drugim smjerom koji će ga, vrlo vjerojatno, odvesti na izdržavanje višegodišnje kazne zatvora.

Iznenadna promjena taktike

Mladić je svoj kriminalni pohod počeo 22. listopada kada je u Slavonskoj ulici upao u kladionicu “Supersport”, verbalno zaprijetio djelatnici da će je ubiti ako mu ne da novac te pobjegao s 2100 kuna. Taj se novac očito brzo “istopio”, pa je četiri dana poslije opet došao u istu kladionicu te opet uz verbalne prijetnje uzeo oko 1400 kuna.

Koji dan kasnije dolazi do kladionice “PSK” u Plinarskoj ulici i, ovaj put uz prijetnju nožem, uzima tisuću kuna. Krajem prošle godine, opet s nožem u ruci, napada ljekarnu “Gabelica” u Osječkoj ulici i bježi s oko 750 kuna.

Tri dana nakon nove godine meta mu je kladionica “Germania” u Zvonimirovoj ulici, gdje ulazi s nožem, no pribrana djelatnica udara ga metlom i govori mu da je uključila alarm, pa bježi neobavljena posla.

Nakon toga, očito shvaćajući da se samo prijeteći verbalno i nožem neće tako lako domoći prijeko potrebnog novca, odlučuje se na novu taktiku koju čak niti iskusni splitski policajci do sad nisu imali zabilježenu u svojim dosjeima, a to je prijetnja zapaljivom tekućinom za koju policija još uvijek čeka rezultate analize da bi se znalo o kojoj se tekućini točno radi.

Tako s bocom u jednoj ruci u kojoj se nalazila tekućina, te s upaljačem u drugoj ruci 7. siječnja ulazi u kladionicu “PSK” u Zvonimirovoj ulici. Prijeti djelatnici da će je proliti i zapaliti, a ona mu daje oko 1200 kuna.

Dan poslije u Dubrovačkoj ulici “napada” kladionicu “Supersport”, opet s istom bocom, no nailazi prolaznik koji ga je omeo, pa bježi bez plijena. Istog dana, opet s bocom i upaljačem, iz “Supersporta” u Starčevićevoj ulici uzima oko 1500 kuna, a dan poslije na meti mu je ljekarna u istoj ulici oddakle izlazi s najvećim plijenom od oko 5 500 kuna. Miruje desetak dana da bi onda 21. siječnja s istim sredstvima uletio u ljekarnu u Kvaternikovoj ulici iz koje uzima oko 1200 kuna.

I napokon, kako je već spomenuto, prije dva dana pljačka poslovnicu Hrvatske lutrije, no samo sat vremena poslije je uhićen, a u jednom ulazu zgrade u blizini pronađena je boca s tom tekučinom.

U svim ovim razbojstvima, doznajemo, nije niti jedan put ostvario svoje prijetnje i stvarno prolio neku od djelatnica s tom navodno zapaljivom tekućinom, no prolivao je pojedine dijelove inventara iako nikad nije stvarnu “kresnuo” upaljač kojeg je držao u drugoj ruci.

Odahnula posebna grupa

Policija ga je privela državnom odvjetništvu uz sumnju za ukupno osam kaznenih djela razbojstva i tri razbojstva u pokušaju, a izračunali su da se u svim ovim prepadima okoristio s oko 15 tisuća kuna. Zanimljivo je i da je splitska policija u prvih 20-ak dana ove godine zabilježila 14 kaznenih djela razbojstava od koji je polovinu počinio upravo ovaj 27-godišnji student, a ističu i kako su vrlo zadovoljni rješavanjem ovih kaznenih djela s obzirom na to da je osnovana i posebna grupa koja se bavi samo rješavanjem ovakvih slučajeva.

SKUPIO JEDVA 15.000 KUNA

 • 22. listopada – verbalna prijetnja iz kladionice u Slavonskoj ulici otima 2100 kuna
 • 26. listopada – verbalna prijetnja iz iste kladionice krade 1400 kuna
 • 12. studenoga – nož iz kladionice u Plinarskoj ulici uzima 1000 kuna
 • 30. prosinca – nož iz ljekarne u Osječkoj ulici bježi sa 750 kuna
 • 3. siječnja – nož u kladionice u Zvonimirovoj ulici dobiva metlom po glavi
 • 7. siječnja – zapaljiva tekućina iz kladionice u Zvonimirovoj ulici odnosi 1200 kuna
 • 8. siječnja – zapaljiva tekućina iz kladionice u Dubrovačkoj ulici trkom odlazi bez plijena
 • 8. siječnja – zapaljiva tekućina iz kladionice u Starčevićevoj iznosi 1500 kuna
 • 9. siječnja – zapaljiva tekućina iz ljekarne u istoj ulici izlazi s 5500 kuna
 • 21. siječnja – zapaljiva tekućina iz ljekarne u Kvaternikovoj ulici grabi 1200 kuna
 • 22. siječnja – zapaljiva tekućina iz poslovnice Hrvatske lutrije u Vinkovačkoj ulici trči s 500 kuna

slobodnadalmacija.hr

8 komentara

 1. Ima 27 godina i uzoran je student? WTF.?

  Like(3)Dislike(0)
 2. Kako ti znaš kad je počeo studirati?

  Like(1)Dislike(2)
 3. 27 god uzoran student,lopov,kradljivac,mozda I ubojica.
  Ovaj “novinar”idiot,debilcina,budaletina.

  Like(1)Dislike(1)
 4. Nevole splićani hercegovce(dijaspora bola)

  Like(0)Dislike(1)
 5. Zajebana je struja, vrlo ; ljudi ko to nije proba ne zna o čemu priča.

  Like(0)Dislike(1)
 6. Tesko da svati budala da ce kad tad dolijat

  Like(0)Dislike(0)
 7. Ipak mi ga je žao. Što se prelom u čovjeku da krene krivim stazama (alkohol, kocka, kriminal) samo Bog zna.
  Ipak, dogurati do 4 godina elktrotehnike nije zgodno, pa mi nije jasno šta se desilo. Ovom momku treba
  dobra psihološka pomoć, a i kvalitetna duhovna pomoć.

  Like(3)Dislike(0)
 8. Samo naprid u petoj brzini.
  Poslovi I velika,dobra buducnost vas ocekuje.
  Didine I bakicine mirovine izblidile pa se mora malo u lopovluk.
  Vridni I posteni su odavna otputovali na rad u diasporu a spavalice su jos u snu.
  Ajmo svi na studiranje do 40.

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.