Vakula objavio novu prognozu za srpanj i kolovoz, vruće sa toplinskim valovima

Nakon samo dva dana bez i jedne kišne kapi diljem Hrvatske, uostalom, takvih je i u cijelom lipnju bilo relativno malo, u petak će ponovno mjestimice biti kiše, a relativno nestabilno bit će i u subotu, ponegdje i nedjelju. Nekima će zasmetati i kratkotrajno jaka bura, na udare gdjegod vjerojatno i olujna. I temperatura će se sniziti, ali uglavnom malo, i ne dugotrajno. Ukratko, vrijeme se i neće osobito razlikovati od dosadašnjeg, barem ne početkom srpnja

I najnovije dugoročne prognoze nastavljaju u istom tonu kao i dosadašnje pa je vrlo vjerojatno kako će i srpanj i kolovoz diljem Hrvatske biti iznadprosječno topli, čak i u odnosu na posljednje klimatološke razdoblje 1981-2010. godina, koje je toplije od onoga 1961-1990. Pritom je u mnogim mjestima moguće još i izraženije odstupanje od prosjeka od onoga koje je bilo u lipnju.

Stoga i dalje valja računati i na poneko upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje, i to ponegdje već sljedećih dana. Valja se podsjetiti i preporuka i naputka Ministarstva zdravlja o zaštiti od vrućina.

A nekima bi mogao biti dobar „modni“ savjet biometeorologa, koji nisu „modni mačci“, ali mogu pomoći.

Naravno, ne treba zanemariti ni upozorenja koja stručnjaci DHMZ-a svakodnevno objavljuju i u europskom MeteoAlarm sustavu, a posebice neiskusniji jedriličari, kojih je ovih dana sve više na Jadrana – i obalna upozorenja. Naravno, i redovita, svakodnevno po tri izvješća za Jadran i pomorce.

1 komentar

  1. Vakula nema pojma jacuvam rec stovas ceka Kraj Svijeta

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.