Vatrogasci u Hercegovini ove su sezone gasili požare i po 20 sati

Vatrogasci su ove godine imali pune ruke posla. Kontaktirali smo nekoliko zapovjednika vatrogasnih postrojbi koji su nam rekli kakva je bila situacija u njihovim gradovima ili općinama. U Vatrogasnom društvu Široki Brijeg kazali su: – U kolovozu smo imali 35 intervencija, piše Večernji list BiH. Radi se uglavnom o šumskim požarima, a u gašenju su pomagali i mještani.

Pomoć mještana

Grudski vatrogasci imali su u sezoni više od 50 intervencija, a sudjelovali su u gašenjima i u Š. Brijegu te Ljubuškom i Posušju. Nažalost, bilo je i prometnih nesreća u kojima su intervenirali. – Šumske požare smo uspješno gasili i odradili još jednu zahtjevnu sezonu – kazao nam je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grude Svemirko Mikulić. Milan Tolić, zapovjednik u Ljubuškom, istaknuo je kako je ove godine srpanj bio gotovo miran, no zato kolovoz “paklen”. – Bili smo razvučeni na sve strane. Bilo je dana kad smo došli ujutro u 7 sati na posao i vratili se kući u 3 sata poslije ponoći. Pomagali su nam i mještani – kaže Tolić. Dodaje da imaju potrebnu opremu za gašenje. Više posla nego lani imali su i čitlučki vatrogasci. Prema podacima koje nam je iznio Silvio Ostojić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk, tijekom cijele 2015. na području te općine ukupno su bila 233 požara, dok su samo u prvih osam mjeseci ove godine intervenirali čak 220 puta. – Imali smo 10-ak težih intervencija koje su iziskivale angažiranje većeg broja ljudskog, materijalnog i tehničkog potencijala – kazao je Ostojić. Posla su imali i čapljinski vatrogasci, tako je broj požara na području ove općine dosezao i po 15 intervencija dnevno.

Broj teških požara

– Ove sezone broj požara je bio nešto manji, ali je bilo više teških požara. Što znači teški požar – to su požari koje ne može ugasiti jedna smjena nego morate zvati dodatne ljude u pomoć, kazao je Mate Jurković, zapovjednik Protupožarne postrojbe Čapljina.

VL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.