Večernji list najgori poslodavac

Skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u subotu je najgorim medijskim poslodavcem u prošloj godini proglasila članove uprave Večernjeg lista Andreu Borošić i Miru Mauhara zbog otkaza i ukidanja zaposleničkih prava, a najboljim ravnateljicu Hine Branku Valentić koja je, ističe Sindikat, poštovala sve odredbe kolektivnog ugovora, jednog od rijetkih na hrvatskoj medijskoj sceni.

Dok su Hininim zaposlenicima isplaćena sva materijalna prava proizašla iz kolektivnog ugovora koji se primjenjuje od 1. travnja 2015. i vrijedi četiri godine, u Večernjem listu su smanjene plaće i ukinuta gotovo sva prava, priopćio je u subotu Sindikat novinara Hrvatske. U priopćenju se ističe da je uprava Večernjeg lista ukinula ionako skroman dodatak na radni staž, a prozvana je i zbog diskriminacije sindikalnih povjerenika.

Upozoravaju da uz Hinu, kolektivni ugovor trenutno postoji jedino na HRT-u, gdje je potpisan samo na godinu dana, a sada je u tzv. produljenoj primjeni. Podsjećaju da nepostojanje ili ukidanje kolektivnih ugovora, a time i gotovo svih stečenih prava, opasno prijeti Ustavom zajamčenom standardu slobode medija i izvještavanja.

“Situacija je posebno zabrinjavajuća u privatnim medijima, gdje su novinari pod velikom presijom vlasnika koji im smanjuju i ukidaju prava čak i kad pozitivno posluju. U najgoroj situaciji su novinari koji nemaju ugovor o radu, tzv. lažni freelanceri, čime bi se morale pozabaviti inspekcije i hrvatsko pravosuđe”, naglašavaju iz SNH-a.

Skupština SNH je, dodaje se, zaključila je da će pokrenuti kampanju za pridobivanje novih članova, posebno među mladim novinarima, te nastaviti bitku za potpisivanje kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini, ali i u svim podružnicama koji takav ugovor nemaju.

4 komentara

 1. A Večernji list BiH je najgora novina. U službi partije i adezea. Nesto kao Covicev partijski glasnik.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Vecernji pise druze covo mi ti se kunemo a dnevni druze jere mi ti se kunemo.to su sve partijski mediji i prodane duse.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Dobro smite protiv vecernjaka pisat..kad ste ko i oni…korumpirani nazalost i lokalni sajtovi..

  Like(1)Dislike(0)
 4. Kvaltetnu novinu, kvalitetno uredništvo i kvalitetene novinare u Hrvatskoj i BiH više nije moguće pronaći.
  Gospodo, novine vrlo rijetko netko još čita, jer je to novinarstvo COPY-PASTE, a to nikog ne zanima. Novine i novinarstvo su plaćeničke propogandne revije (RECI MI TKO TE PLAĆA, REĆI ĆU TI KAKO PIŠEŠ!). Pa toga smo svjedoci svaki dan. Ne tražite podršku od naroda već od svojih GAZDA (Handžeković, Todorić, Plenkovića, Čivića i sličnih). Ljudima je dosta plaćenih članaka, i već ih po naslovu prepoznaju.
  Plaćaju Vas oni za koje pišete, a pišete njihovu istinu, i obanjujete svjesno javnost. Gdje je nestalo istraživačko novinarstvo, a ja znam da je dio novinara za stanje u AGROKORU znao već prije godinu i više dana. Tko je smio i tko je htio to objaviti. Vi i vaše novinarstvo ste kupljeni, a koliko vrijedite to određuje onaj ko vas plaća. Vjerujte, vrijednost će vam još pasti, jer bajke koje pišete, narod više ne čita.
  Zapitajte se: Smijemo li mi objaviti istinau ma kakva ona bila. Ako ne smijete, čemu onda služite. Novinarstvo postaje CIRKUS za zabavu javnosti, a svaki CIRKUS na koncu dosadi.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.