Većina graničnih prijelaza u BiH neadekvatna

Veliki broj graničnih prijelaza pod ingerencijom BiH nije adekvatno opremljen i većina ih ne zadovoljava standarde Europske unije – izjavio je za današnje izdanje Večernjeg lista ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. Kako se navodi, pojedini granični prijelazi poput Huma, Ivanjice, Uvaca i Vardišta nemaju čak ni nadstrešnice, rampe, vodu, pa ni električnu energiju, a manji dio graničnih prijelaza na kojima se nalaze službenici Granične policije BiH čak nije ograđen i osvijetljen.

Neadekvatna infrastruktura na graničnim prijelazima dovodi do brojnih problema i poteškoća u radu policijskih službenika.

”Bitno je istaknuti i međunarodne granične prijelaze s iznimno visokom frekventnošću na kojima zbog loše infrastrukture, pored ostalog, dolazi i do povećanih zadržavanja kolona vozila, posebice u razdoblju vjerskih blagdana i državnih praznika ili smjene turista tijekom ljetne sezone”, kazao je Galić.

Istaknuo je kako Granična policija BiH godinama pokušava dobiti proračunska sredstva za gradnju smještajnih objekata za terenske urede Jug, Zapad i Sjeverozapad, ali s obzirom da se radi o značajnim financijskim sredstvima službenici još uvijek rade u zakupljenim i prilično lošim objektima. Galić je kazao kako je Uprava za neizravno oporezivanje BiH mjerodavna za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima u sukladnu s pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza koji je trebao biti urađen do veljače 2012. godine na svih 55 međunarodnih graničnih prijelaza.

”Granični prijelaz mora biti građen i opremljen tako da omogućava učinkovito i sigurno obavljanje graničnih provjera, u skladu sa standardima i uvjetima koje utvrđuje Vijeće ministara BiH”, kazao je Galić. Po podacima Uprave za neizravno oporezivanje, među graničnim prijelazima koji u potpunosti zadovoljavaju standarde su svi novoizgrađeni granični prijelazi i to Bijača, Izačić, Gradina, Orašje, Rača, Karakaj, Klobuk, Zupci i Kamensko.

Uz navedene, kako navode iz Uprave, postoje i oni prijelazi koji nisu novoizgrađeni, ali na kojima postoje uvjeti za obavljanje kontrole ljudi i roba kao što su Kladuša, Kostajnica, Dubica, Gradiška, Brod, Brčko, Doljani, Gabela Polje, Strmica, Neum I i II.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.