Većina vozača u BiH ne znaju da imaju pravo na besplatnu uslugu pomoći na cesti!

Većina građana, odnosno vozača prilikom registracije automobila plaćaju razne takse za koje ne znaju svrhu, odnosno nisu upoznati kakve obveze i prava slijede prihvačanjem istih. Među njima je i taksa od 8 KM za informacije i pomoć na cesti – piše Travnički vjesnik. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, za registraciju i osiguranje motornog vozila potrebno je platiti od cestarine, poreza na imovinu (za vozila starija od sedam godina), osiguranja, zelenog kartona, pristojbe, preko tehničkog pregleda, naljepnice, do potvrde o vlasništvu.

Uz obvezan PDV, koji građanin mora platiti, na kraju se dođe do iznosa od skoro 500 KM.

Prema tome, ukupna sredstva koja se prikupe po osnovu registracije motornih vozila, koja su relativno velika (oko 220 milijuna KM), pravilnim utroškom bi mogla umnogome promijeniti loše stanje bh. cesta, usluge autoklubova, kao i zaštitu građana od elementarnih nepogoda – poplava, što su neke od namjena za koje se plaća prilikom registracije.

Sredstva koja fizičke i pravne osobe uplaćuju prilikom registracije, ili produženja registracije motornih vozila po osnovu cestarine, prikupljaju se na entitetskoj razini. U Republici Srpskoj sveukupan novac od cestarine plaćene pri registraciji vozila usmjerava se Javnom poduzeću Putevi RS. U Federaciji BiH taj novac se dijeli prema formuli: Direkciji za ceste FBiH 40 posto, županijama 35 posto, a općinama 25 posto.

Besplatna pomoć na cesti

Prilikom produženja registracije motornih vozila, građani moraju izdvojiti 8 KM svake godine za službe za pomoć – informacije autoklubova (SPI). S druge strane, građani nisu obavješteni koja prava po tom osnovu ostvaruju.

Naime, auto klubovi BIHAMK u FBiH i AMS RS su udruženja građana, sa prenesenim javnim ovlaštenjima, koji pružaju građanima određene besplatne usluge.

Kada su u pitanju BIHAMK-ove javna ovlasti, to su tri bilo koje besplatne intervencije, a odnose se na popravku vozila na mjestu događaja ili premještanje vozila do najbližeg servisa, maksimalno jednom mjesečno, a tri puta godišnje.

AMSRS osigurava jednu besplatnu uslugu prijevoza vozila oštećenog u prometnoj nezgodi, te prijevoz vlasnika vozila i ostalih putnika do željene destinacije, na teritoriji Bosne i Hercegovine, jednom godišnje.

Građani u slučaju nezgode ili kvara zbog neinformiranosti često plaćaju usluge prijevoza automobila privatnim službama po visokim cijenama, a tu uslugu mogu dobiti besplatno od autoklubova. Često se dešava da i službenici MUP-ova, na mjestu uviđaja, vozačima ne znaju ili ne žele dati infomraciju o javnim uslugama autoklubova koje su vozači unaprijed platili.

Dakle, vozači u BiH prilikom registracije automobila stječu određena prava za koja nisu upoznati prilikom plaćanja, za takvo stanje odgovorno je Ministarstvo unutrnjih poslova kao i osiguravateljske kuće. Također na osnovu registracije automobila državna blagdajna se puni s velikom količinom novca. Odgovorne insitucije moraju više novca ulagati u trenutno lošu prometnu mrežu u BiH, jer opće je poznato da je prometna infrastruktura izuzetno bitna za razvoj države.

3 komentara

 1. majku im lopovsku

  Like(0)Dislike(1)
 2. Prevaranti bolje da nisam procita odman mi se tlak posundra

  Like(0)Dislike(0)
 3. Auto moto savez BIH

  BESPLATNA POMOĆ i informacije na prometnicama

  PRUŽATELJ USLUGE : Auto moto savez u BiH (AMS u BIH) Mostar

  Uplatom produženja registracije vozila, vlasnici ostvaruju pravo na slijedeće BESPLATNE usluge:

  * informacije o stanju i prohodnosti prometnica i uvjetima za vožnju u Bosni i Hercegovini.
  * tehničku pomoć na cesti u cilju osposobljavanja vozila za nastavak putovanja.
  (usluga popravke manjeg kvara na vozilu).
  * uklanjanje neispravnih i OŠTEĆENIH vozila sa prometnice do baze AMK, odnosno najbliže servisne radionice, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa. (ako se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na prometnici).

  Kada sudionik u prometu pozivom zatraži tehničku pomoć na cesti, PRUŽATELJ usluga je dužan, ako je to moguće, izvršiti osposobljavanje – stavljanje vozila u mobilno stanje na prometnici za nastavak putovanja. Pomoć ne podrazumijeva popravak vozila u radionici, odnosno servisu.

  Jednom sudioniku u prometu PRUŽATELJ usluga je dužan bez naknade pružiti najviše jednu uslugu na osposobljavanju vozila tijekom mjeseca, a maksimalno tri usluge godišnje.
  PRUŽATELJ usluga je dužan, ako utvrdi da se vozilo ne može staviti u mobilno stanje, izvršiti uklanjanje vozila sa prometnice tako što će ga prevesti do svoje baze ili najbližeg ovlaštenog servisa za popravak.

  Ako korisnik usluge insistira na prevozu vozila do lokacije koja nije u skladu sa naprijed navedenim, PRUŽATELJ usluga će izvršiti traženu radnju o trošku stranke.

  Kontakt telefon: 036 331-991
  1288

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.