VIDEO Certifikat o organskoj proizvodnji za lakši izvoz hercegovačkog smilja

Hercegovačko ulje od smilja uskoro bi trebalo dobiti certifikat o organskoj proizvodnji. To su zahtjevi koje traži inozemno tržište na kojem je hercegovačko ulje već odavno pronašlo svoje mjesto.

Proizvođači smilja koji žele dobiti certifikat organske proizvodnje trebaju se prijaviti organskoj kontroli. Oni će im poslati set pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti. Ukoliko dobiju certifikat o organskoj proizvodnji, moći će svoje ulje lakše izvoziti na zahtjevna tržišta EU, a i šire, donosi Naša TV.

” Podatak od prošle godine govori kako se preko organske kontrole iz BiH izveze preko 5 milijuna eura. Taj podatak govori kako certificirana organska proizvodnja definitivno ima svoje mjesto na inozemnom tržištu” poručila je Mersida Musabegović, direktorica organske kontrole “OK” BiH.

Prošle godine zabilježen je rekordan izvoz eteričnih ulja koji je dosegnuo vrijednost od osam milijuna KM sa stalnom tendencijom rasta. Ostalo je nešto ulja od prošle sezone, ali u manjim količinama, poručuje Ivanković. Za ovu godinu otkupna cijena smilja je 2,50 KM dok je cijena jednog litra ulja 800 eura.

 

9 komentara

 1. Cijena od 2,5 km je solidna u koliko bude niža proizvodnja za male plantazere je neisplativa

  Like(2)Dislike(1)
 2. Ovo je pomeni pljačka isto ko i eko test na tehničkom pregledu čemu on služi samo daj 30 km tako i ovo tose zove naša posla

  Like(3)Dislike(1)
 3. Nemojte se sekirati za moje Smilj znam ija prodat

  Like(0)Dislike(0)
 4. Sta ce jadni covik posadio nece ga drzat neobrano sve mu je islativo daj sta das. Povecat ce se cjena kad ovoim stabljikam sto smo posadili dode kraj tad ce nam dat jednu godinu dobru cjenu da imamo motivaciju opet sadit

  Like(0)Dislike(0)
 5. ovo je solidna cjena 2,5 km

  Like(1)Dislike(0)
 6. Cijena zelene mase smilja od 2,5 km po kilogramu daje promet od cca 1200 KM po dulumu. Kada se odbiju troškovi može ostati zarada od najviše 900 KM po dulumu, ali pod uvjetom da sve radite sami i ne plaćate radnike. Smilje treba u sezoni okopati 5-6 puta a branje vrši ručno. Stoga je uloženi rad izuzetno velik a zarada vrlo skromna. Posao oko smilja je na samoj granici isplativosti.

  Like(5)Dislike(1)
 7. Ma dasta,i 2,5 marke je extra,pogotovu za ove ko ovi anonimo,u kuci sidi i pise komentare,njemu moze i marka sto se njega tice

  Like(0)Dislike(1)
 8. KIKIRIKI PAMUKU JA TE SADIM ZA MUKU

  Like(1)Dislike(0)
 9. Bolje ke saditi krompir vise isplativo

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.