VIDEO: FTV u domu 14- člane obitelji Ančić u Tihaljini

Nedjeljko i Ljilja Ančić iz Tihaljine kod Gruda imaju desetero djece. Oko Božića će ih biti još jedno više. Sa njima žive i baba i djed, ukupno ih je 14 u kući. Sretni su, to se vidi. Još da se sve ovo događa u uređenoj državi – gdje bi njihovoj sreći bilo kraja. No, niko nije zaposlen.

Nedjeljko je pokušao sve, ali nije lako dobiti stalni posao u Grudama. Žive od njegovih nadnica i djedove penzije. Ančići imaju sedam školaraca.

Iako federalni zakon propisuje obavezu, a regulirano je i županijskim zakonom, ova djeca nikada dječiji doplatak nisu dobila. Niko od odgovornih u Zapadnohercegovačkom kantonu nije želio reći zašto se već 20 godina ne provodi Zakon o zaštiti porodice, odnosno pravo na dječiji doplatak. Problem postaje još veći s informacijom da se taj zakon ne provodi u pola Federacije. Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski, Livanjski i Zapadnohercegovački, kažu, novaca nemaju za dječiji doplatak, a 4% godišnjeg BDP-a ova država troši na sistem socijalne pomoći.

“Gomila novca koja se uplaćuje u socijalne svrhe uplaćuje se ondje gdje ne treba”, kaže Vjekoslav Čamber, bivši ministar rada i socijalne politike.

Sredstva se godinama dodjeljuju na osnovu statusa korisnika, a ne po stepenu potrebe, a zakoni iz te oblasti popularno su nazvani izborni zakoni.

“Ono što se sada pojavljuje u Reformskoj agendi kao jedna od prvih točaka je bolje ciljanje socijalnih naknada, odnosno da te naknade idu onome kome uistinu trebaju”, pojašnjava Čamber.

Dvadeset godina poslije okončanja rata ne postoji održiv sistem socijalne zaštite zasnovan na stvarnim potrebama. Iako se izdvaja 4 posto od ukupnog BDP-a, taj novac ne završi tamo gdje treba.

Da bi se to desilo, država konačno treba stvoriti jasnu viziju šta želi u oblasti socijalne zaštite, tvrde u organizaciji Prava za sve.

“Zašto se daje dječiji doplatak? 10 maraka ne znači ništa. Moramo razmisliti o tome koliko postižemo sa tih 10 maraka, šta je cilj toga – da li je cilj da samo jedu ili je cilj da se bolje obrazuju i da imaju druge mogućnosti. Poenta jeste da osposobimo djecu da budu budući dobri građani zemlje”, ističe izvršna direktorica ove organizacije Fedra Idžaković.

Za to vrijeme, iz godine u godinu broj živorođene djece u BiH opada, naša zemlja je od 2010. u periodu negativnog prirodog priraštaja. I zato nam ovakvih porodica treba, a mi im, nažalost, ni dječiji doplatak ne možemo osigurati.

federalna.ba

 

16 komentara

 1. Djecu svakako treba pomoć,jest da obitelj je posebna,ali djeci treba pomoć svakako….

  Like(6)Dislike(0)
 2. Sram vas bilo kako ružni komentari na račun ove djece, koja će možda jednog dana biti uspješnija i uglednija od vas lokalni tračara!

  Like(7)Dislike(1)
 3. sram i stid da bude sve političke stranke i političare koji nas zastupaju…..ne isplaćuju dječiji doplatak…..kako vas nije strah Boga

  Like(5)Dislike(1)
 4. Bog ih blagoslovio.
  Sjetite se naših djedova i baka.
  Svi su živjeli na takav način i danas smo ponosni na njih.
  Svaka obitelj je imala najmanje 5 djece.
  Ova djeca će biti na ponos svojim roditeljima kada odrastu.
  Svi veliki ljudi su izišli iz takvih obitelji.

  Like(8)Dislike(1)
 5. Svaka cast toliko dice

  Like(4)Dislike(1)
 6. I sama sam odgojila djecu bez dječjeg doplatka, a naša Županija uplaćuje novce onima koji ništa ne rade(jer su politički podobni pa im se izmišljaju radna mjesta), pa onima koji su u različitim “odborima” gde propadaju veliki novci a djeci ništa. A da sutra, ne daj Bože izbije rat našu djecu bi prvu gurali u prve redove. Samo imaju pametne roditelje pa će im kazati pravu istinu.

  Like(4)Dislike(1)
 7. Iz velike obitelji dolaze posteni, vridni,pametni I komunikativni ljudi.
  Jedinci su obicno razmazena lijena mamina maza.
  Bravo za obitelj Ancic I Bozija blagosov.

  Like(5)Dislike(2)
 8. Kako je moguce sa otac nema posla. Pa pobogu zaposlite ga u Vrilu i komunalnom, makar i fiktivno, ta puna ih je kapa tamo takvih. Jos jedan ne bi znacio nista, a olaksao bih zivot ovim roditeljima

  Like(7)Dislike(1)
 9. trusa-taraban.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Bog će upravit i dati svako dobro ovoj prelijepoj djeci i njihovim roditeljima.

  Like(6)Dislike(0)
 11. Bog im da zdravlja i ocu i majki da rodi zivo i zdravo jedanesto djete i da bude ona ziva i zdrava medu njima.

  Like(2)Dislike(0)
 12. kad bi nasi ministri bili malo skromniji mozda bi i ova djeca dobila koju marku….

  Like(1)Dislike(0)
 13. Dobro je da ih je (zasad) samo 10.

  Like(1)Dislike(0)
 14. Jazavac od urednika briše komentare……

  Like(5)Dislike(0)
 15. Imao je otac dobar posao.ali zasto ga je napustijo neznam…vjerojatno nije sa zenom pa nemoze napodne lec snjom.

  Like(3)Dislike(0)
 16. grgo jadan komentar…vidiš da je ta obitelj posebna….treba Boga molit da bude takvih obitelji..osobno ih znam pravi su radnici i borci takvu djecu treba imat a ne razmaženke koji bi samo “ja bi ovo ja bi ono” 😉 ljepp pozz

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.