VIDEO | Incident u Neumu: Automobilom kroz prosvjednike

Blokada prometnice u Neumu počela je incidentom kada se jedan automobil pokušao probiti kordon prosvjednika. Zasada nema informacija o ozlijeđenima.

Naime, građani Neuma predvođeni udrugom ”Naš Neum” danas su blokirali magistralnu prometnicu ogorčeni zbog višegodišnje prometne izoliranosti jedinog bh. grada na moru.

Blokada prometnice trajala je oko 15 minuta.

”Građani Neuma su u teškoj situaciji u ljetnoj sezoni jer imamo po četiri sata čekanja na granicama Neum – Klek Neum 1 i Neum 2 Zaton-Doli. Neum je blokiran prema RH i prema BiH jer imamo kozji put koji ide preko Svitave u širini tri metra. To nije magistralni put”, rekao je Dalibor Krešić predsjednik udruge Naš Neum.

Krešić je rekao kako je u ljetnim mjesecima zbog granica problem prijevoz trudnica do rodilišta.

”Problem je što nemamo bolnicu u Neumu i kotiramo prema Dubrovniku i Mostaru gdje idemo u bolnice. Neum je mlad grad, a 90 posto djece se rodilo u RH. Nas bi policija pustila na granici, ali joj mi ne možemo prići od gužve”, objašnjava Krešić. Rekao je kako je hrana u Neumu skuplja zbog skupljih troškova dostave.

Kaže da stanovnici Neuma traže da se za njihove potrebe otvore granični prijelazi prijelaz Vukov klanac i Duži – Imotica.

Vinko Sentić predsjednik Općinskog vijeća Neuma je rekao kako su građani najmanje zainteresirani za blokade prometnica, ali su na njih primorani.

”Imamo informaciju da će biti otvoren granični prijelaz Duži – Imotica, a mi tražimo otvaranje prijelaza Vukov klanac. Promet je i bez kontrola pregust”, rekao je Senić i dodao kako je što ažurnije potrebno napraviti cestu Neum – Stolac.

Dodao je kako bi na sastanku Vlada BiH i Hrvatske trebalo biti govora upravo o ovom problemu Neumljana.

Seth turist iz New Yorka koji se našao u Neumu kad je blokirana prometnica za Bljesak.info je rekao kako bi rješenje za probleme Neumljana bila izgradnja druge ceste.

”Mislio sam da se radi o prometnoj nesreći, ali su mi objasnili da se radi o blokadi. Lokalno stanovništvo se buni zbog prometa. Mislim da bi oni trebali napraviti drugu cestu”, rekao je Seth.

Bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.