VIDEO: Kritično niska procijepljenost u Zapadnohercegovačkoj županiji 

Tema u emisiji Pod povećalom ovoga je utorka bilo cijepljenje. U sve više zemalja širi se rasprava o tome postoje li štetni utjecaji cjepiva na djecu i treba li roditeljima uvijek ostaviti pravo izbora. Dr. Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, iznio je, prema mišljenju struke i institucija, zabrinjavajuće podatke:

“Prije pet-šest godina imali smo očekivanu procijepljenost, od 90 do 95 posto. No, uslijed antivakcinalnog lobija i lako dostupnih neprovjerenih informacija te nepovjerenja u sustav došli smo do pada. Danas smo na nimalo zadovoljavajućim rezultatima od 70 do 75 posto. U dvije županije su izrazito loši rezultati. To su Zapadnohercegovačka i Sarajevska, gdje je taj obuhvat oko 50 posto. Nije nimalo obećavajuća situacija što se tiče izbijanja epidemija u tim područjima i naš zdravstveni sustav će učiniti sve da se to spriječi.”

Prema riječima pedijatra Borke Rajiča, necijepljenje djece se moglo tolerirati dok je procijepljenost bila na razini od oko 90 posto. Tada pojedinci koji iz svojih osobnih, religijskih ili zdravstvenih razloga ne primaju cjepivo nisu opasnost za širu zajednicu.

Prema tome, u ovakvom stanju to više ne može biti izbor pojedinca. “Igramo se vatrom u bunkeru punom benzina”, tvrdi dr. Rajič.

Na pitanje odakle uopće rasprava o štetnosti cjepiva, odakle dolaze takve informacije koje zasigurno moraju imati uporište u stvarnim slučajevima, infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović je kazao: “Mogao bih reći da je uzrok svemu tome emocionalno pamćenje, tj. kada imate jedan slučaj kao posljedicu cijepljenja, na njega se emocionalnim pamćenjem vežemo i radimo uzročno-posljedičnu vezu koja nema uporište u stvarnim dokazima.”

Cijelu emisiju možete pogledati u videoprilogu.

12 komentara

 1. Zemlje u kojima nije obvezno cjepivo ista ta trstiraju na nama da nas kasnije mogu lijeciti….

  Like(2)Dislike(0)
 2. U bebu od 4-5 kg u godinu dana strpati 20 vakcina je isto kao u odraslog covika strpati cca400 vakcina,nema tog znanstvenog autorizeta koji ce me uvjerit da to nema posljedica.Pa previse vode,caja,voca zba biti pogubno.

  Like(3)Dislike(0)
 3. A farmako industrija je postala biznis daleko od brige za opce dobro.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Kod nas su cijepiva zadnje kvalitete, dokazano je da su okidač za autizam, kako vas više nije Boga strah šta radite jadnom narodu. Dragi mladi roditelji nemojte cijepiti djecu dok država ne promjeni odnos prema građanima. Za loša cijepiva nije nitko kriv nego naša država.

  Like(1)Dislike(0)
 5. Nije jedan slučaj sa negativnim posljedicama od cjepljenja, u Grudama ih ima u novije vrijeme 101. Roditelji nemojte cijepiti djecu dok nedobijete pisanu garanciju da cjepljenje nema negativnih posljedica na zdravlje djeteta.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Kako se Boga ne bojite farmaciji,pa ti cijepljeni su zasticeni sta se boje

  Like(1)Dislike(0)
 7. Luce – a šta ti znači posana garancija. Ko bi trebao biti garant i čime.
  Prosto, došlo je vrijeme pokvarenog kapitalizma kojem ništa nije sveto,
  pa ni životi djece koji se žrtvuju za profit. Opet, ne krivim bjelosvjetske hoštaplere koji
  prodaju smeće i uništavaju živote našoj djeci, već krivim naše HOŠTAPLERE koji jeftino kupuju to smeće i truju vlastitu djecu i pokoljenja radi dobiti. To su naše farmaceutske kuće i naši političari. Isto je to i u svim republikama bivše juge. Primjer je Hrvatska koja je, po nečijoj direktivi, uništila vlastiti imunološki zavod koji je radio kvalitetna cjepiva i preparate, da bi po deset pta većim cijenama kupovala tuđe smeće. Nisam pristaša komunizma, i smatram da je to bilo loše uređenje, ali ni oni nisu bili ovako okrutni i ovo radili svom narodu. Nisu vjerovali u Boga, ali su ga se izgleda bojali. Ovaj neoliberalizam je puno puno opasniji za čovjeka i ljutsku populaciju čak i od komunizma.

  Negdje čuh izreku.
  Zemlja bi mogla nahraniti još monogo milijardi gladnih, ali ne može nahraniti ovoliko bogatih.
  Ova rečenica puno govori.

  Like(3)Dislike(0)
 8. Pogledajte film na you tubeu
  Vaxxed istina o vakcinama i sve ce vam bit jasno

  Like(2)Dislike(0)
 9. Država želi prisiliti roditelje da cijepe djecu, a ko roditeljima daje garanciju da cijepivo nema negativnih učinaka. Dijete moje prijateljice je obolilo od autizma od cijepljenja. Dok god odgovorni nebudu snosili posljedice svašta će se radit. Cijepiva u BiH i Hrvatskoj su loše kvalitete, nemojte cijepiti djecu dok država nebude spremna garantirat za ispravnost cijepiva.

  Like(0)Dislike(0)
 10. Pisana garancija neće vratit zdravlje djetetu ali hoće služiti kao oružje roditeljima u tužbi, a znamo da naši političari jedino vjeruju u novac. Boga ne priznaju niti ga se boje ali se zato itekako boje financijskih kazni, pa ih treba oplest po džepu, kad već nemožemo po savijesti. Dok odgovorni nebudu odgovarali za svoje postupke kod nas će se prodavati lijekovi i cijepiva upitne kvalitete.

  Like(1)Dislike(0)
 11. Sta crte za misiju epidemiju dijete cjepivo

  Like(0)Dislike(0)
 12. Ne dajte roditelji svoju djecu cijepiti,jer oni svoje necjepe s nama sole pamet

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.