VIDEO: Mladi Hercegovci žele otrgnuti gangu od zaborava

Ganga je izvorna, specifična narodna pjesma, koja se pjeva na području Hercegovine i dijela Hrvatske, ali i po cijelomu svijetu, gdje se iseliše ljudi s ovih prostora i ponesoše svoju gangu, barem u srcu…

 Istina je kako se ganga sve manje čuje u mjestima svoga rođenja, pokušava je prekriti paučina zaborava i zato je vrijedno pokušati otrgnuti je, oteti zaboravu.

Ovih dana u produkciji Udruge za kulturu i informiranje „Tomislav“ iz Tomislavgrada, intenzivirano je snimanje dokumentarnog filma pod nazivom „Ganga-pratiteljica života“.

Podsjetimo: prikupljanje građe i priprema za snimanje filma počela je prošle godine, dobar dio filma je snimljen, ali preostalo je još posla, snimanja i montiranja, ali je očekivati završetak filma do kraja godine.

FOTO GALERIJA

Jučer je snimljena, vjerojatno, jedna od najmlađih gangaških muških skupina iz Hercegovine: Ivan Leto iz Ljutog Doca, Marko Čolak iz Ledinaca, Marin Ćorić iz Knešpolja i Ivica Jolić iz Kongore. Pričali su ovi mladići iz različitih mjesta Hercegovine što im znači ganga, kad su je počeli pjevati, kada je i gdje pjevaju, vole i djevojke gangaše…A onda je zaorila pjesme!

Prvo su pjevali u prigodnom  ozračju Pizzerije „Kamin“ u Kongori, koja je i svojevrsni muzej starina, a potom na Duvanjskom polju, pa teško prohodnim putom, u suton došli u podnožje Vrana i Ljubuše, u naručje Potkose, u toplo gangaško gnijezdo.

Od jakih, pravih momačkih gangaških glasova, odjekivala je Kongora, brda i doline!

Poslušajte jednu samo, za subotnje buđenje, nema veze što niste naručili!

4 komentara

 1. Bravo momci nedajte gangu samo napred i prenosite je s kolena na koleno,u mojoj dinastiji bio je ludi milojko,mnogo bre volio gangu…

  Like(0)Dislike(0)
 2. Bravo momci od srca vam hvala i klanjam se do poda.
  Treba vratit sve stare obicaje sila,derneke,gangu đotavicu mlade izvuć iz prokleti kafica i kladionica pokazat omladini da ima puno ljepsih stvari u životu.
  Još jednom bravo momci?

  Like(2)Dislike(1)
 3. Bravo,bravo.triba sve staro vratit i sacuvat

  Like(2)Dislike(0)
 4. Ma ovaj guslar Marko Čolak nema di ga nema u sve se baca isto vegeta i ona se u sve stavlja je dosadan

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.