VIDEO | Obitelj Marić s paulovnijom ima ozbiljne planove

U Hercegovini je sve popularnije drvo paulovnija. To kinesko drvo naraste i do 20 metara, a budući da brzo raste idealno je za drvnu industriju. Jedino što paulovniji u Hercegovini smeta je bura, no ni to pažljivijom skrbi ne bi trebao biti veliki problem, pišeFederalna.ba.

Dobre poslovne ideje nerijetko se izrode iz posve slučajnih situacija. Tako je bilo i s Vericom i Draganom Marićem iz Mostara koji su tražili stablo koje bi im pravilo hlad ispred vikendice. Vidjevši da je samo godinu dana naraslo četiri metra, poslovni plan je bio logičan slijed.

“Pošto pravim namještaj, shvatio sam da bih mogao ugodno spojiti s korisnim. Kupio sam sjeme, presadio, rasadio i za pet-šest godina tu bi trebalo biti trupaca koji bi se mogli koristiti u industriji”, priča Dragan.

Dragan planira kupiti strojeve koje bi ubrzali cijeli proces. Njegovu suprugu Vericu paulovnija je osvojila prekrasnim ljubičastim cvijetom, a tek kasnije je otkrila i njezinu iskoristivost. Dugo su bili u potrazi za sjemenom, a sada već imaju nasade.

“Nema nikakve posebne brige, treba je samo zaštititi od ušiju, živine i velikih stetočina, konja, koza i ostalog, mora se ograditi, i to je to. Bura joj je najveći neprijatelj”, dodaje Dragan.

Paulovnija je brzorastuće stablo i sve se češće koristi u drvnoj industriji. Sve više i kao ogrjev. Služi i za vezivanje zemljišta posebice na područnima podložnim klizištima.

“Cijena ovog drveta u drvnoj industriji iznosi 400-600 eura po metru kubnom. Ali da ne bude kao kod brojnih euforija kad su u pitanju brojne sadnje biljnih vrsta, taj proces mora biti organiziran i mora krenuti od tržišta”, ističe Ahmed Džubur, dekan Agromeditranskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Obitelj Marić s paulovnijom ima ozbiljne planove. Nakana im je da zasade još oko 200 stabala, a već ima i zainteresiranih kupaca iz cijele Europe.

16 komentara

 1. Prodali maglu sa smiljem, a sada idu dalje. Vama na portalu bilo bi bolje nepisati nista nego objavljivati gluposti jer su vam i didovi sadili pauloniju😉

  Like(13)Dislike(2)
 2. To je Kineskl drvo a Kina je nsjveći uvoznik drveta za razliku od ostalog .
  Da je to stvarno tako dobro oni bi ga izvozili.

  Like(6)Dislike(4)
 3. Samo se vi igrajte vraga, donoseći agresivne vrste u naš osjetljivi ekosustav.

  Like(7)Dislike(4)
 4. bas tako babaroga…to saditi masovno samo ce nas unistiti…kao prvo prosperiteta od toga nece biti.kao drugo unistit ce nasu sumu ….

  Like(1)Dislike(4)
 5. Ja ću isto posaditi. Možda u hladovini velikih listova ovog čudesnog drveta dočekam bolju cijenu smilja.

  Like(2)Dislike(2)
 6. Kakva drveca,jebli ste narod sa cmiljem sad bi sa drvecima ma popusite…

  Like(3)Dislike(3)
 7. Uopće nije luda ideja za domaćinstva koja se griju na drva da zasade ova stabla za svoje potrebe. A ako se i kakav posao izrodi iz toga još bolje. Paulovnija je savršena za pelet pa eto nekom ideja za posao.

  Like(3)Dislike(4)
 8. Paulovnia je drvo koje za svoj brzi rast zahtjeva jako puno vode i gnojiva.
  Drvo zaista brzo raste, ali samo isključivo ako ima dovoljno vlage i ako se na pravilan način prehranjuje.

  Da bi drvo paulovnije postiglo svoj maksimum treba mu oko 10 godina intenzivnoj zalijevanja i prehranjivanja.
  Sva druga priča i teorije o cijenu su gluposti. Isto kao i sa smiljem.

  Like(5)Dislike(1)
 9. Nešto mi se čini da raste jako brzo. Teško da ima veliku kaloričnu vrijednost za ogrjev, a i to za industriju je možda na osnovu čula- kazala kao i za smilje što je bilo!

  Like(4)Dislike(2)
 10. Ajmooooo narode Hercegovacki ajmoooooo. Paulvonija drvo zivota. Sadimo je svi. 10 godina to je sutra. Zasadis i cekas. U meduvremenu zivit od tuđe muke. Na kraju kad prodas sve rijesis dugove a dotle ce i cijena otic prema gore

  Like(0)Dislike(0)
 11. Ajte budalasi ma ko ista zna o drvetu samo mlatite ko maks po diviziji.

  Like(0)Dislike(0)
 12. Kiiriki sadit uz cmilje i paulovniju.

  Like(0)Dislike(0)
 13. ahahahaha dobro ti se nasmija

  Like(0)Dislike(0)
 14. U grudama su glavni promotori gospodarstva oni o kojima su nekad pricani vicevi.pametnom dosta.

  Like(0)Dislike(0)
 15. “Teško da ima veliku kaloričnu vrijednost za ogrjev, a i to za industriju je možda na osnovu čula- kazala”
  Nije mozda nego sigurno! O ovom drvetu ima clanaka bas kao prije o smilju ali ako se bolje informirate vidjet cete da ima nisku kaloricnu vrijednost i da se od njega ne radi nista vrijedno spomena.

  Like(0)Dislike(0)
 16. Drvo nije dobro za nikakvu industriju osim kao ispuna u najjeftinijim kineskim komponentama koje kupite jednom i požalite,
  ali zato se pričaju fantazije da se koristi i u auto industriji.

  malo realnije informacije su dostupne:
  https://www.logicno.com/ekonomija/paulovnia-magicno-drvo-buducnosti-ili-veoma-opasna-prevara.html

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.