VIDEO | Prvi put u povijesti čovjek kročio na dno Crvenog jezera

Prvi put u povijesti čovjek je kročio na dno imotskog Crvenog jezera.

Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski zaronio je i krenuo na dubinu. Dno je dotaknuo na 245 metara. Toliko je jezero duboko ovih dana. Sam zaron počeo je oko 10 sati, trajao je oko četiri sata.

Cijeli događaj pratili su predstavnici pedesetak medija iz zemlje i inozemstva.

Temperatura na površini je oko 15 stupnjeva i prvih dvadesetak metara je prilično mutno, vidljivost je oko tri metra. Nakon dubine od dvadesetak metara vidljivost je osjetno bolja. Proteklih dana znanstveni dio ekipe postavio je 16 vrša, parangal i mrežu na različitim dubinama, javlja HRT.

Cilj je utvrditi koji sve organizmi žive u Crvenom jezeru i na kojoj dubini. Također, uzimani su i uzorci sedimenta, spužvi i vode. Snima se i dokumentarac.

7 komentara

 1. znaci ima jedno 50 tipfelera u reportazi

  Like(3)Dislike(0)
 2. Ajde zox ne seri

  Like(1)Dislike(2)
 3. Ja kad sam ronio pod šteklanpom.vi ste vozali po kuci papucu i govorili aaaabiiiii

  Like(0)Dislike(1)
 4. KAZU DA SU NASLI ENDEMSKU VRSTU SPERCA

  Like(2)Dislike(0)
 5. moje osobno je da oni jesu došli do ‘dna’ ali ne pravog, jer kolko sam upoznat s vertikalnim presjekom dubine crvenog jezera – ono ide od razine vode u dubinu ukoso, i prema dnu stepenasto tako da je on došo vrlo vjerojatno do jedne dublje takve ravne stepenice na dnu, ali sifon mora postojati dalje još, i kojim je spojena voda u jezeru s ostatkom podzemne vode jer crveno jezero nema šanse da je oblik zatvorene posude, ono mora biti šuplje jer inače kad tad bi nakon isparavanja i evaporacije ovog onog – voda se smanjila skroz do presušivanja košto je slučaj s Modrim jezerom ali to u Crvenom nikad nije se dogodilo tako da je ovo po meni netočno što tvrde-OVO NIJE PRAVO DNO CRV.JEZERA!

  Like(4)Dislike(0)
 6. Jesu li slucajno nasli sperske partizane kako se skrivaju po spiljama misleci da jos traje 2 svjetski rat

  Like(0)Dislike(0)
 7. Kako nije nasa kosti sto su partizani bacali od katolika ove kraine to je sve politicki zaron da se nebi dalje prckalo

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.