VIDEO: Zašto Crkva ne priznaje hercegovačke franjevce?

Franjevci su u Bosnu došli u vrijeme Banovine, svjedočili su rađanju i nestanku Bosanskog kraljevstva u srednjem vijeku. Ostali su tu njegujući suživot sa svima u BiH. I prije njih su ovu zemlju pohodili pripadnici drugih crkvenih redova, ali se nisu uspjeli zadržati.

Dvojica franjevaca iz Čapljine koji služe u crkvi svetog Franje Asiškog, pripadaju grupi od 30-ak vjerskih službenika na području Hercegovine koje Katolička crkva ne priznaje i odriče im mogućnost služenja.

Riječ je o tzv. hercegovačkom slučaju koji traje već desetljećima. 1968. godine, svećenici koji djeluju pod okriljem Mostarsko-duvanjske biskupije pokušali su preuzeti župe u kojima su služili franjevci. Fra Bože i fra Mile, koji služe u Crkvi svetog Franje Asiškog godinama se odupiru pokušajima da se župe koje predvode franjevci predaju dijecezanskim svećenicima. Ono što im se dešava posljednjih godina je kažu nesnošljivo.

“Imamo takvu situaciju da je neko u ime Boga pokušao razbožanstveniti nekoga, to je ono što imamo u dokumentima kao da smo kažnjeni, zamislite vi, još se hvale tim činom”, otkriva fra Bože Radoš.

Vatikan je 7 godina kasnije izdao poseban dekret, zahtijevajući da franjevci biskupiji predaju župe, a riječ je o njih 8 na području Hercegovine. Stvar je aktualizirana nakon posljednjeg rata, kad su franjevce, jednog po jednog, isključili iz reda, uskrativši im djelovanje. No tome su se usprotivili i pojedini franjevci, ali i vjernici.

“Svi vide šta nam se radi, 20 godina valja to izdržati, mobing, pritisak, zlostavljanje, ali ja se smijem na to njihovo kad kažu ja nisam svećenik. Itekako sam ja svećenik”, dodaje fra Bože Radoš.

Opstali su kažu zahvaljujući isključivo podršci vjernika. Upravo njih smatraju ključnim osloncem.
“Da, ja sam tu radi vjernika ali isto tako da nijednog vjernika nema, niko mene ne bi uvjerio da ja prihvatim laž. Svaki trenutak ja mogu nastaviti svoj život, ali ja ostajem ja”, ističe fra Bože Radoš.

“Čapljina bez fratara, nekako nije to to. Nezamisliva je, kao i BiH. Jednostavno, fratri daju jednu posebnu dimenziju svemu tome, postoje uvijek neke službene institucije, ali ako nema čovjeka, gdje prestane to biti prisutno sve drugo postane administracija”, smatra Fra Mile Vlašić.

Uvjereni da vjernici bolje znaju koliki je značaj franjevaca, nego što to mogu znati u biskupiji i Vatikanu, pokrenuli su Centar za obrazovanje i kulturu „Akademija“ kako bi se još više približili vjernicima i ponudili im mnogobojne aktivnosti.

S druge strane, iz biskupskog ordinarijata nisu željeli komentarisati tzv. hercegovački slučaj, rekavši kratko da je o ovom slučaju sve već davno rečeno.

Video pogledajte OVDJE.

139 komentara

 1. Ko jebe crkvu mi i capljinci trebamo stvoriti novu crkvu potpuno odvojenu od vatikana i tih krimosa

  Like(3)Dislike(29)
 2. Dićes rec ko jebe crkvu jarane krviti

  Like(16)Dislike(2)
 3. Ko kaže da crkva ne priznaje franjevce. Hercegovačka franjevačka provincija je priznata svugdje u katoličkoj crkvi.
  Ovi o kojima govoriš nisu hercegovački franjevci nitu su svećenici pa stoga nemaju s crkvom i franj. redom ništa.

  Like(25)Dislike(19)
 4. Anonimac nemoj k..it

  Like(6)Dislike(4)
 5. Za anonimno
  Ako nemaš neko drugo zanimanje nego svaki dan visit na portalu nađi neku murvu i malo konapa pa se spasi

  Like(9)Dislike(2)
 6. Anonimo je dežurni pljuvač i sraćka!
  Očito je na nečijoj grbači, pa po cio dan visi na portalima.

  Like(8)Dislike(2)
 7. Meščini da će bit komentara i svađe… 😉

  Like(6)Dislike(0)
 8. Istinu jerekao bolnu istinu anonimac. oni su izbačeni iz reda. To je istina iz franjevačkog reda. I suspendirani od crkve. Ne znam gdje je anonimac pogrešio

  Like(21)Dislike(8)
 9. Pa eto neka crkva to rijesi kad ne prizna franjevce zasto nije rijesila sa onima koje je priznala…….

  Like(4)Dislike(0)
 10. Odali su poslušnost i narod koriste kako bi to opravdali. To sto rade je svetogrdje i snositi ce odgovornost za svaki sakrament koji su nevaljano podijelili. Isus je bio poslusan do smrti na krizu. Trebali bi sljediti njegov nauk i primjer poslusnosti i poniznosti. To je lazna skromnost i huškanje naroda. Onaj tko im misli dobro neka moli za njihovo obracenje i Bozju milost u njihovom zivotu. Svaki red ima svoju svrhu, bio to Franjevac, Salzijanac ili Petrovac. Stvarati razdor nije Bozje poslanje. Ici djeliti sakrament sv Krizme i lagati da si biskup, nije za opravdat a to su nazalost cinjenice!
  Vlč. fra Stanko Pavlović podijelio je u Čapljini 5. listopada 1997. nevaljanu i svetogrdnu «krizmu» skrivajući se lažno pod biskupsku mitru i pod anonimnost «biskupa» koji je došao iz neke «daleke ali lijepe zemlje», udaljene «više od tisuću milja» od Hercegovine (Ogledalo Pravde, Mostar, 2001., str. 260).

  Like(27)Dislike(12)
 11. PRIOPĆENJE O NEVALJANOJ KRIZMI U GRUDAMA
  Biskupski ordinarijat Mostar uputio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:
  Prema nekim dnevnim listovima, od 30. svibnja ove godine, u subotu, 29. svibnja uoči svetkovine Duhova, kandidatima, kojih je bilo preko 150, obavio je obred dijeljenja nevaljane krizme u Grudama vlč. Stanko Pavlović.
  Iskreno žalimo da još jedan čin nevaljane krizme udara na mir, red i jedinstvo ove mjesne Crkve u Hercegovini. Ovdje donosimo bitne činjenice koje su prethodile ovom žalosnu slučaju.
  Vlč. fra Stanko Pavlović podijelio je u Čapljini 5. listopada 1997. nevaljanu i svetogrdnu «krizmu» skrivajući se lažno pod biskupsku mitru i pod anonimnost «biskupa» koji je došao iz neke «daleke ali lijepe zemlje», udaljene «više od tisuću milja» od Hercegovine (Ogledalo Pravde, Mostar, 2001., str. 260).
  Generalni vikar Franjevačkoga reda, fra Stephan Ottenbreit, i mostarski biskup Ratko Perić, objavili su u mostarskoj katedrali, 21. veljače 1999., da je, među ostalima, i župa Grude, pravno prešla iz uprave Franjevačkoga reda u upravu biskupijskoga svećenstva u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.
  Vlč. Stanko Pavlović, tada član Hercegovačke franjevačke provincije, nije se htio pokoriti odluci ni svojih redovničkih poglavara, ni ovog Ordinarijata, ni odredbama Svete Stolice, nego je ljeti 1999. svojevoljno napustio župu Ljuti Dolac i nezakonito i nasilno zauzeo, zajedno s nekim drugim franjevcima, župni stan i crkvu u Grudama.
  Ti su franjevci, ne želeći sami nevaljano krizmavati, pozvali jednoga nekatolika, misleći da je «biskup», a ispostavilo se da je samo starokatolički đakon, koji se bogohulno ponio prema presvetoj Euharistiji predvodeći obred Mise, pod kojom je u Grudama, 13. svibnja 2001., podijelio nevaljanu «krizmu».
  Vrhovni poglavar Franjevačkoga reda, fra Giacomo Bini, primijenivši kanonski postupak prema fra Stanku Pavloviću, 30. svibnja 2001. izdao je dekret o njegovu otpuštanju iz Reda manje braće franjevaca. Dekret je potvrdila Sveta Stolica, tj. Kongregacija za ustanove posvećenoga života u Vatikanu, 23. lipnja 2001. A dvojicu njegovih kolega, fra Bernarda Marića i fra Antu Šaravanju, isti je General također otpustio iz Reda, 28. siječnja 2003. To je potvrdila Sveta Stolica, 10. veljače 2003.
  U skladu s crkvenim propisom otpuštenom je franjevcu Stanku Pavloviću, koji ne pripada nijednom Redu niti Biskupiji, poslan s ovoga Ordinarijata dopis, 28. studenoga 2001., kojim mu se obustavljaju svećeničke ovlasti u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, tj. zabranjuje mu se slaviti sv. Misa i ostali sakramenti, dok ne sredi svoj svećenički status. Isto je učinjeno i drugoj dvojici bivših franjevaca, 26. travnja 2003.
  Oni su odbili pokoriti se crkvenim odlukama u vezi sa župom Grude.
  Spomenuti sankcionirani svećenici, zajedno sa skupinom vjernika, pisali su mjesnomu biskupu, 4. siječnja 2004., pozivajući ga da podijeli krizmu u Grudama.
  Biskup je odgovorio 16. siječnja i prihvatio da će doći kandidate krizmati pod uvjetom da spomenuti svećenici srede svoje neregularno stanje i predaju župu zakonitu župnom upravitelju, dr. don Draženu Kutleši. Obećao im je raspoloživost i pomoć ovog Ordinarijata u sređivanju njihova svećeničkog stanja.
  Oni se više nisu osvrtali na taj dopis i na tu ponudu.
  U međuvremenu pisali su u siječnju ove godine, br. 1/2004., i nadbiskupu Santosu Abrilu y Castellou, apostolskom nunciju u Sarajevu, pozivajući ga da on dođe krizmati kandidate u Grudama. Na to je Nuncij 6. veljače 2004., br. 186/2004., odgovorio vlč. Bernardu Mariću, ističući svoju raspoloživost da dođe, ali uz uvjet da se prethodno ispune propisi Crkve, pokaže poslušnost uputama Svete Stolice, odlukama poglavara Franjevačkoga reda, mjesnoga biskupa i zauzme stav konstruktivna dijaloga. Nuncij je o tome izvijestio i mjesnoga biskupa, dopisom pod istim datumom, br. 187/2004.
  Unatoč svemu tomu, nezakoniti i sankcionirani svećenici u Grudama odlučili su se na još jednu nevaljanu krizmu, koju je svetogrdno «podijelio» vlč. Stanko Pavlović, ovaj put bez biskupskoga znakovlja, maskiranja, zabrane fotokopiranja i predstavljanja da dolazi «iz daleke zemlje».
  Redoviti djelitelj sv. krizme u Katoličkoj Crkvi jest biskup.
  «Krizmu» koju je dijelio jedan franjevac u Grudama 1974. godine Kongregacija za sakramente proglasila je nevaljanom, 21. lipnja 1975.
  Papinska komisija za tumačenje dekreta Drugoga vatikanskog koncila na pitanje: Može li svećenik odraslomu koji je u Katoličkoj Crkvi primio krštenje, a kasnije, bez svoje krivnje, nije prakticirao vjeru, podijeliti sakrament potvrde u trenutku kad se takav pripušta punoj praksi? odgovorila je 21. prosinca 1979. Negative. Ne može! (Enchiridion Vaticanum, Supplementum 1., br. 700). Svećenik, dakle, ne može valjano krizmati odrasloga krštenika, bez izričita ovlaštenja biskupova.
  Dodajmo da je Zakonik kanonskoga prava 1983. donio također propis: Ako bi krizmao svećenik koji nije zakonito ovlašten, krizma je nevaljana (kan. 882).
  Katolička Crkva kao moralna ustanova nema drugoga načina da provede svoje odluke osim žarkoga apela na odgovorne savjesti svojih svećenika i vjernika. Ako te savjesti otkažu, onda se doživljava prava crkvena tragedija, zbog koje smo svi duboko ožalošćeni.
  Molimo Duha Svetoga da svojom mudrošću prosvijetli duh spomenutih svećenika i vjernika i korake njihove upravi na put spasa. (kta)

  Like(31)Dislike(14)
 12. Najbolje bi bilo raspisati referendum. Neka župljani glasaju jesu li za ove aktualne fratre ili žele Biskupove promjene. Baš me zanima kako bi na kraju bilo.

  Like(20)Dislike(2)
 13. Suzana vrati se u opanke
  Mrs iz gruda

  Like(6)Dislike(14)
 14. Svi Grudjani su za ove fratre
  Protiv njih su dotepenci iz okolnih vukojebina
  Nazad u svoje pojate!!!

  Like(10)Dislike(19)
 15. To nije točno da su svi za ove fratre. I baš ako hoćeš u Grudama živi daleko više došljaka nego starosjedilaca, A to MRŠ svome ćaći reći.

  Like(24)Dislike(6)
 16. Suzana svaka čast.

  Like(11)Dislike(6)
 17. Oprosti im bože jer neznaju šta govore

  Like(2)Dislike(1)
 18. prvo za admina crkva priznaje hercegovacke franjevce i hercegovacku franjevacku provinciju i ta provincija je cjenjena jako ali ne priznaje one franjevce koji su odbili poslusnost katolickoj crkvi i franjevackom redu. vi ste slucaj kao grude-capljina imali u jos nekoliko desetaka hercegovackih zupa gdje su bas ti franjevci zupljanima objasnili sve stvari koje su navedene dekretom, stisali i smirili strasti i na kraju mirno otisli iz svojih zupa i do kraja ostali vjerni kristovoj crkvi. Ova skupina razrjesenih svecenika uzela je kao taoce neuki narod navedenih zupa(neuki navodim namjerno radih ovih komentatora cija se domena vidi u komentarima tipa “ko nemisli kao ja mrs iz gruda, dotepenci i ostalo a da su nekad nesto procitali sigurno nebi ovakvi bili) i koristi ih kao stit u svojim necasnim i gresnim radnjama. sakramenti su velika stvar a ovi razrjeseni svecenici se poigravaju s njima i to nije dobro. tim svojim cinovima cine veliko svetogrdje i svi oni koji su okupljeni i sudjeluju na takvim ritualima cine veliko svetogrdje svjesno ili ne. stoga pozivam zupljane ovih zupa da za svoje dobro okrenu se katolickoj crkvi a ovi koji im ovakvim intervijuima i laznom glumljenju skromnosti ispiru mozak i odvode ih daleko od kristove crkve okrenu ledja.

  Like(23)Dislike(4)
 19. Nix svaka čast. Komentar na svom mjestu. Širok krug ljudi tako i razmišlja, samo šta se u ovom slučaju može napravit da ova situacija dođe do svog kraja???

  Like(7)Dislike(2)
 20. Srami se

  Like(4)Dislike(1)
 21. SVAKA ČAST

  Like(2)Dislike(0)
 22. Okani se ti Suzana Marić fra. Stanka Pavlovica…svaka njegova rijec je na mijestu,nikoke nije zatvorio vrata vec je pomogao i pomagat ce i dalje..zato okanite se ovih Svecenika.

  Like(7)Dislike(9)
 23. Dotepenci mrs iz grudske zupe
  Po cijenu zivota nasih ovi fratri ostaju a vi se biskupu sagnite u svojim seoskim crkvama i ne idite u medjugorje jer taj biskup ne vjeruje ni u medjugorje

  STANKO heroj a ne zlocinac

  Like(7)Dislike(19)
 24. VRTUTMA vidim gore si naveo referendum, mislim da to nije dobro rjesenje, jer evo kako bi postavili referendumsko pitanje dali ste za katolicku crkvu ili za razrjesene franjevce?! malo ruzno zvuci i mislim da to nije rjesenje. mislim da je narodu potrebna edukacija jer svako tko je procitao rjec boziju vidi da je ovo sto ovi razrjeseni franjevci pricaju obicno mlacenje prazne slame i da to nema veze sa kristovom crkvom i pravim smislom kristove rjeci. mislim da je edukacija kljuc ali ne edukacija kakvu oni provode u ovim svojim akademijama i druguim organizacijama jer oni tu guraju vodu na svoj mlin, vec ona prava biblijska ekumenska edukacija. jer jedino kroz kvalitetnu edukaciju i analiziranje kristove rjec i crkvenih zakona narod moze uvidjeti da ih ovakvi ljudi nevode kristovoj rjeci nego daleko od nje.

  Like(4)Dislike(2)
 25. Anonimno, ne znaš ti ništa o svećenicima, a posebno ne o franjevcima. Ti samo znaš ono o čemu su pričali tvoji predci i prednici – komunisti.
  Znaš o kleronacionalizmu, o prijavama sudcu za prekršaje onih koji idu u crkvu, koji se vjenčavaju u crkvi i vrše druge vjerkse obrede.
  A osobito one koji nose krunice o retrovizorima.
  Ili žene koje nose križiće na lančićima oko vrata.

  Ti znaš samo da je titovka sa “tri roga – protiv Boga”, zaš “pesme” – “po šumama i gorama”, znaš “kozaračko i žikino kolo” i znaš one koji su u svatovima nosili zastavu bez petokrake i prijaviti ih kao narodne neprijatelje…

  Sve to znaš, ali ne znaš da je vaše vrijeme prošlo, da su Hrvati i katolici na ovim prostorima iznad komunista i da ti i tvoji više ne ćete odlučivati o sudbini katoličkih vjernika, ovdašnjih franjevaca ni Crkve uopće.
  Vašega zuluma smo se oslobodili i zavežite više za sva vremena, bre!

  Like(8)Dislike(2)
 26. Mene samo zanima kako vi urednici portala objavljujete sve jonentare vezane za fratre u zupu grude a nokako one vezane za politiku i eronet gdje se isto spominju pojedinci,te nikako ne objavite ili ako jeste odmah ih brisete.Nije vam to u redu,a pi crkvi nek se pere,sram vas bilo

  Like(4)Dislike(2)
 27. Oni su svi nase gore list a vi ostali mozete samo crknut od zavisti i gluposti pa pogledajtese marvo nepismena sto pisete nemozete ni jednu postenu napisat i pametnu vasa pismenost i pamet je kraca od puzevi rogova nemate sto rec pa ubacujete psovke a o vjeri moraju vam fratri govorit kakvicete ljudi biti jadnici jedni eto koliko imate ljudskog u sebi daje bozje kraljestvo na ovome svjetu isli bi u svinjac a ne u crkve gledate u zlo svaki dan a ne cinite nista a kako ce rod dobar bit od zla oca i jos gore majke a sve budale nek posalju nesto uvrjedljivo i na moj komentar dokazi dasi budaletina

  Like(0)Dislike(2)
 28. Ma sve to što kažeš je OK, ali problemi za mlade obitelji ostaju. Problem traje godinama. Mora se ovo već jednom završiti. Pa po ovom svemu što ja vidim Ovom nema kraja A tu najviše ispaštaju vjernici.

  Like(5)Dislike(0)
 29. Radije hodza u grude nego pop

  Like(4)Dislike(10)
 30. F R A T R I

  Like(4)Dislike(1)
 31. Fra Bernard Fra Stanko Fra Ante
  Dok ste živi i dok sam živ vi ste moji fratri

  Like(9)Dislike(6)
 32. A kad oni umru??? Što onda!? Niko nije vičan na zemlji, a vrime prolazi!

  Like(5)Dislike(5)
 33. Doce novi stanko Bernard i ante

  Like(1)Dislike(4)
 34. ovaj članak je postavljen namjerno,odobrili su ga pustipratri da se podigne gledanost portala valjda oni imaju dobit od poslovanja.

  Like(0)Dislike(6)
 35. baba lončaruša

  Ova crkva grudska je sagrađena sredstvima i radom vjernika i njihovih svećenika – franjevaca.
  Ovi vjernici vjeruju u Boga i imaju povjerenje samo u franjevačke svećenike i ovi svećenici u svoje vjernike.
  Svećenici su visokoobrazovane osobe sa završenim teološkim fakultetima i sa odgovarajućim iskustvom u obnašanju te Svete službe.
  NJih nitko ne može degradirati, pa niti biskup Perić, niti Papa. Jer ovi fratri nisu počinili nikakav kaznena ni druga nečasna djela.

  No, ako ih netko pokušava degradirati i smijeniti, te postaviti neke popove koji nikada nisu bili u ovim krajevima, to vjernici neće dozvoliti, a fratri na to pristati.
  Već će takav pokušaj okarakterizirati da se čini iz nekih nečasnih pobuda, a što bi se moglo smatrati grijehom.

  Stoga, ni neumjesne i zlonamjerne odluke Perića se ne će uslišiti. Jer bi se i on mogao poistovijetiti sa onim sarajevskim daidžama.

  Dakle, stoljetna obitavanja franjevaca na ovim prostorima produžuje se dok postoji njih i ovih vjernika.

  Pa, oni koji se s tim ne slažu, to je njihov problem.

  Like(12)Dislike(23)
 36. zasto svađa i prepirka nije na nama da sudimo bog ce sudit tko zna ko je u pravu mozda i nas biskup i papa nisu u pravu ili mozda franjevci nisu u pravu …

  Like(7)Dislike(0)
 37. Iz razgovora s mladima da se naslutiti da u njima nije problem, oni su vecinom svjesni situacije u kojoj se zupa nalazi, puno je veci problem u starijma koji su se na neki nacin zacahurili i kao da ne zele vidjeti druge strane i druge price osim onih koje im plasira jedna strana

  Like(2)Dislike(0)
 38. Za sve je to kriv onaj magarac Ratko Perić

  Like(4)Dislike(8)
 39. za gospođu i ove ostale koji su toliko protiv naših svećenika
  crkva je narod a ne zidovi i kuće
  vjernici su poklonili zemljiste za crkvu ,napravili crkvu i s pravom traže da ostanu franjevci
  mozete biti sigurni da će i poslije ovih doći ponovo franjevci , tako i u Čapljinu i druge župe
  jadni su ovi vaši komentari, vidi se koliko ne poznajete ovaj slučaj
  osim toga zašto ne idete u druge crkve ,okanite se naših fratara i župe i priče kako oni drže
  vjernike kao taoce.Niko nikom ne brani da ide kamo hoće.
  na vašu žalost prije ćete vi na onaj svijet nego će popovi u Grude

  Like(7)Dislike(2)
 40. Samo bez popa u grudama,franjevci zauvjek.

  Like(8)Dislike(7)
 41. Svi koji zele nesto vise saznati o tome neka procitaju knjigu HERCEGOVAČKI SLUČAJ u svjetlu dokumenata autora dr.fra Jerke Mihaljevića , Humac, 1976

  Like(2)Dislike(0)
 42. Mi mladi, mislim na većinu, smo itekako svjesni ove situacije. Zakinuti smo sa puno puno stvari. Nemamo mi ništa protiv naših svećenika u Grudama, ali Crkva bi trebala privuci mlade vjeri, kao i ostale župe omogućiti nam da imamo svoju framu, ali jednostavno to nije moguće jer nam ne dopuštaju, ne možemo biti dio toga. Pokušavali smo jedno vrijeme učiniti nešto, ali jednostavno je nemoguće. Možemo se skupljati samo MI (ŽUPLJANI GRUDA), ali biti primjerice na primanjima i obećanjima kao framaši i isto tako primati se i obećavati NE. Kad dođeš u neku drugu župu i osjetiš ono zajedništvo dok pjevaju skupa i mole i raduju se, tada shvatiš tek koliko toga nemamo.

  Like(27)Dislike(1)
 43. Predgovor. Iz knjige HERCEGOVACKI SLUCAJ
  Razvoj dogadaja oko Crkve u Hercegovini u novije vrijeme vrlo je zanimljivo, a ipak nije u nas ni dovoljno prouceno ni dovoljno poznat. Cesto se govori o zalosnom stanju Crkve u Hercegovini, o “hercegovackom slucaju” bez ponznavanja pravog uzroka. Nas vjerski tisak o tome suti ,ali to ne znaci da ne bi imao o cemu pisati. Da ne kojom srecom ova knjizica ugledala svjetlo dana u vrijeme kada je napisana, objektivni citatelji bi se sigurno zamislili nad zeljama i prijedlozimamostarskog biskupa u pogledu rijesavanja “hercegovackog slucaja” . Pokojni fra Jerko Mihaljevic , pisac ovih redaka ulagao je sve napore da dode do sporazuma izmedu mostarkog biskupa i hercegovackih framjevaca u pitanju raspodjele zupa u hercegovini. Kad je neminovni spor izbio u javnost fra jerko je predlagao samo miroljubivo rijesenje. Kad nista nije pomoglo osjecao se u savijedti duznim upozoriti javnost na istinu koju skrivaju dokumenti. Odlucio je napisati ovu knjizicu na kojoj je marljivo i dugo radio. Nenadna smrar autora sprijecila je njeno objavljivanje. Fra Jerko je umro 16.03.1975.g “Hercegovcki slucaj” je jos ziv i veliko je pitanje doklen ce potrajati . Grijeh bi bio i dalje sutjeti , zato predajemo javnosti ovaj spis pokojnog fra. Jerke Mihaljievica. U njemu je obraden samo dio dokumenata koji se odnosi na hercegovaki slucaj do 1983. Ostali dokumenti cekaju u prioremi. Objavljujuci ovu knjizicu nije nam namjera izazvati bilo kakvu senzaciju i uznemiriti citateljsko opcinstvo, nego pomoci nasoj javnosti u donosenju objektivnog suda o uzrocima danasnjeg teskog stanja crkve u hercegovini . Humac, rujan 1973
  Fra Mariofil Perić

  Like(2)Dislike(0)
 44. Dajte se ljudi vec jednom osvjestite.
  Ovi gore navedeni su tipicni sektaši.
  Odlucite se ocete pripadat Katolickoj crkvi ili nekakvoj sekti “fratarskoj crkvi”. Vrlo jednostavno.
  Nema potrebe za uvredama.
  Ako se odlucite za sektu niste ništa manje vrijedni i posteni ljudi, jedino niste Katolici.

  Like(17)Dislike(8)
 45. Pa dobro ako je isto što neki kažu franjevci ili don. Onda nek franjevaca.to je sve kriv Ratko Perić . ovolike puste godine narod drži u grijehu i gura ga i dalje. ako je sve svetogrdno što rade grudski svećenici. Pa što to biskup jednom ne riješi po kratkom postupku. ne nego jadni narod ispašta. I nije mi jedna stvar jasna,ako Duh Sveti siđe na krizmanika prilikom pomazanja, u vjeri onoga koji krizma kako to može bit nevaljalo.svaki se se grijeh oprostiti ali hula na Duha Svetoga ne oprašta se ni na ovom ni onom svijetu

  Like(6)Dislike(1)
 46. I ne blebecite ljudi svašta. Bogu smo svi isti.Nemoj mislit da te više voli jer si iz valjane župe.naprotiv Isus voli svoje izgubljene ovčice.ISUS JE ŽIV I GRUDSKOM TABERNAKULU!

  Like(3)Dislike(0)
 47. Ja mislim da bi nas Grucki puk teba skupiti i poslati pismo Papi Franji. I mislim da bi se vrlo brzo pozitivno rjesilo.

  Like(10)Dislike(1)
 48. ,,Iskazuje milost tisućama,podnosi opačinu,grijeh i prijestup…,(Iz 34,7)

  Like(0)Dislike(0)
 49. Zanimljivo….najviše se protive popovim u Grudama oni koji nikako ne idu u crkvu…

  Like(11)Dislike(4)
 50. Trebate se samo Gruđani okrenuti oko sebe vidjeti kako je u drugim župama gdje biskup redovito dolazi stavlja župnike i vrši krizmu. Od Japana do Španjolske. I sve će vam biti jasno.
  To je crkva sve drugo je zavaravanje samih sebe.
  Opet čete u Mostar na krizmu i drugo.

  Like(14)Dislike(3)
 51. Papa i biskupi oni gledaju samo pare i bore se za velike župe što neuzmu neku malu poput Putešovice neće jer tu nema para zamislite Grude sa 1000 domaćinstava samo po 100km koliko je tu para godišnje.A sakramenti Grucki fratara nevride dok neodeš u Mostar i nedadneš biskupu 50km unda sve valja a dite mu netriba vodit da ga on namaže svojim uljem jer je Bernadovu rok iziša. Sve lopovluk sramota sovim bog nema ništa.

  Like(7)Dislike(19)
 52. Odvazi se i budi hrabar.Ne boj se i ne strahuj, jer kud god podes, s tobom jeJahve ,bog tvoj(J S 1,7 )

  Like(0)Dislike(0)
 53. xnxx LAŽEŠ. Ne zanimaju me ni sektaši ni duhovni vođa Stanko (jer on svećenik ni fratar nije)! Ali sam zbog ove umobolne situacije bila na krizmi sa svojih 29 godina i nisam nikome ništa platila, kao ni ostalih 13 samnom! Zato nemojte lagati. Dosta mi je i vas i vaših idiotarija!!! Da bi bila kuma u franjevačkoj župi u Ljubuškom, morala sam se ponovno krizmati jer je pametni Stanko doveo homoseksualca da nas krizma! Toliko o tome!!!

  Like(19)Dislike(4)
 54. Grudjani suza ove fratre, a sto misle okolni seljacici koji su jucer izasli iz opanaka nas savrseno zaboli ona stvar

  Uz Stanka i Krista protiv popova i komunista

  Like(3)Dislike(4)
 55. Dođite u Mostar na krizmu odnosno papir jer vam papir (fabus) treba a i kum(a) vam nisu potrebni

  Like(1)Dislike(0)
 56. Ovde se ne radi o tome ko je bolji čovjek, ko je Bogu draži, ni o tome kako djeluje Duh Sveti.
  Ovdje se radi o postivanju Kanona i pripadanju Katoličkoj crkvi ili nekoj sekti.
  Za nas Katolike Rimokatolicka crkva je sveta i jedina prava.
  Ko ne postuje Kanone Rimokatoličke crkve nije katolik i to je cijela priča.

  Like(14)Dislike(1)
 57. Dajte ljudi opameti te se.
  Zbog dvojice pustipratara vi se odvajate od Crkve.
  Sta je to nego sektaštvo.
  Pogledajte ostali katolički svit.
  Kakve veze ima to kojem redu pripada koji svećenik.

  Like(15)Dislike(3)
 58. Naravno da nema veze ,ali kad već nema veze pa neka franjevaca.Evo zna li itko zašto i zbog čega se treba župa predati petrovcima

  Like(2)Dislike(0)
 59. Za duhovnika Stanku&compani

  “Kud će vam duša u ….. … ..!!!!!!
  Zar je moguće da ste, zbog svog komoditeta, u stanju pogaziti stoljetnu vjernost naroda,Papi i Katoličkoj Crkvi.
  Ako ste pogazili svoje zavjete nemojte vuć narod za sobom. Niste ni prvi ni posljednji koji su istupili iz franjevačkog reda ili koji su izbačeni.
  Ali niko ko vi nije napravija ovoliko nereda, dovodeći kojekakve likove koji su se kojekako predstavljali.
  Pokajte se.

  Like(15)Dislike(1)
 60. Nema se župa komu predavat. Sve Katoličke župe su pod jurizdikcijom biskupa. Biskupi određuju kome će dat župu na upravljanje. Župu na upravljanje daju župniku, svaki put imenom i prezimenom odteđenom svećeniku. Bez obzira kojem redu pripada

  Like(7)Dislike(1)
 61. Nije narod kriv što živi tu gdje živi i što pripada grudskoj župi, Narod su ovce i trebaju pastira,al ovdje očito pastiri šalju vukove među svoje ovce,Treba svakako poštivati kanonsko pravo ,Zna se ko je po hijerarhiji glavni pa neka to riješi , a dotle će jadni narod bit ovce bez pastira

  Like(5)Dislike(0)
 62. Ovolike oholosti ko u ovih nazovifratara svijet nije vidio.
  Kako je ovim ljudima uopće palo napamet otić u pratre. Jesu li oni ikad čuli za franjevačke zavjete –

  Like(2)Dislike(1)
 63. Nera, potpisujem.
  Najveća odgovornost za ovo stanje je na biskupu. Svojim nečinjenjem radi ogromnu štetu i narodu i Crkvi.

  Like(1)Dislike(0)
 64. Biskupe Periću, Suzama Marić i ostali mudraci:
  “molimo Duha Svetoga da svojom mudrošću prosvijetli duh spomenutih i korake njihove upravi na put spasa.”
  A, u međuvremenu naši fratri ostaju u Grudama!

  P.S.
  Okanite se dubokih misli i filozofiranja o Crkvi.
  Rješenje će se sigurno naći poslije biskupa Perića.

  Like(5)Dislike(3)
 65. Neznam koliko godina imas, ali ovi problem je nadzivio biskupe: Čulu, Žanića,a čini ni se da će i Perića.
  Pape, biskupi, provincijali a i generali franjevačkog reda su svoje rekli, sad je na gruđanima red.
  Teško da će iko od novih pobit već donesene pravomoćne dokumente.

  Like(2)Dislike(1)
 66. Za koju godinu kad turci dobiju vize da vidimo i fratre i papu i vas a kudcete onda jadnici oko cega se prepirete

  Like(2)Dislike(0)
 67. Komentarisat ću i ja

  Admine admine
  Ja ne bi ko.entarisala tvoje rečenice, a iz ordinarijata vjerojatno nisu htjeli komentirati

  Like(1)Dislike(0)
 68. Nikad pop nece u grude, nosite ga u svoja sela
  Hvala

  Like(0)Dislike(2)
 69. Za duhovnika Stanku&compani

  Samo da vas podsjetim da je pred Lateranskom bazilikom kip sv. Franje.
  Sjetite se zasto.

  Like(0)Dislike(0)
 70. Jesi ti to ponosan na ovakvo stanje u Grudama…..????????
  To dosta govori o tome ko si i kskav si.

  Like(0)Dislike(0)
 71. Iz ovoga svega se stvorila samo svada medu ljudima iste vjere.

  Like(1)Dislike(1)
 72. Ljudi moji svađom se ne postiže ništa, koliko teških uvreda se može pročitati u ovim komentarima to je nevjerovatno. Prije svega primijetio sam da pojedini starosjedioci Gruda imaju negativan stav prema došljacima. A ti došljaci žive već po 40 godina ovdje, i došli su isto iz franjevački župa. Iz čega se da zaključiti: Ako ne razmišljaš kao mi GUBI SE. A to je katastrofalno. Ove komentare o opancima neću ni spominjati. Mislim kada bi o ovome bila neka javna rasprava da bi završilo masovnom tučnjavom. Tako se ne gradi ni selo ni crkva A ponajmanje Crkva. SRAMOTA!

  Like(7)Dislike(1)
 73. Svaki svecenik koji prihvaca bozij poziv odlucuje sljediti Isusa Krista i njegovu rijec. Isus je svoju crkvu osnovao rjecima ti si petar stijena i na toj stijeni sagradit cu crkvu svoju ni vrata paklena nece je nadvladati i tim cinom postavio petra kao namjesnika svoje crkve. Svaki svecenik koji se odlucuje za svoj poziv prihvaca isusovu rijec i svoju poslusnost daje papi kao nasljedniku petrovu i biskupu kao nasljedniku ostalih apostola. Nije isus rekao stanko bernarde mile eno vam crkva pa vi sakramente djelite kako vas volja i radite u njoj sta vas je volja. Ovi ljudi odbili su poslusnost papi biskupu i kristovoj crkvi. Drugo nemojte vi pojedini grudjani bit tako bahati crkva ima svoje kanone (zakone) i odakle vama pravo da ih mjenjate ili traziti od biskupa da ih radi vas pogazi. Vi zahtjevate danas franjevce, sta ako sutra drinovci budu zahtjevali selezijance, ledinac dominikance, ruzici petrovce isl. Tko ste vi da radi vas biskup pogazi crkvene kanone? I da su se tako crkveni kanoni kroz povjest gazili dali i crkva uopce postojala. Danas pred vama su dva izbora kristova crkva ili bogohulna svetogrdna zajednica sami izaberite.

  Like(9)Dislike(1)
 74. Kažu da je vjernik katolik onaj koji vjeruje u ono što moli u Vjerovanju. A tamo piše: vjerujemo u svetu crkvu katoličku i općinstvo svetih. A znamo da ta spomenuta crkva katolička ima svoju hiararhiju. U ovom konkretnom slučaju ta hiararhiju se ne poštiva, stoga kad molite u božjem hramu razmislite dali zaista molite ili lažete sami sebe, Boga zasigurno ne možete prevariti. On sve zna prisutan je svugdje i uvijek.

  Like(14)Dislike(1)
 75. Poserem se na popa

  Like(1)Dislike(8)
 76. Radili iko išta okanite se budalaština latite se posla

  Like(0)Dislike(0)
 77. Skidajte ovo s portala izbit će velika kentra. 😉

  Like(1)Dislike(0)
 78. Ova tema je očito vrlo “vruća”. Najbolj bi bilo da se o ovome otvoteno i bez straha raspravi. Da se čuju obe strane i to hladne glave.
  Vjera i pripadanje određenoj crkvi je stvar osobnog izbora i slobodne volje.
  Biskup bi morao nešto poduzeti i omogućiti vjerske obrede pripadnicima Katpličke vjere

  Like(1)Dislike(0)
 79. Ova tema je očito vrlo “vruća”. Najbolj bi bilo da se o ovome otvoteno i bez straha raspravi. Da se čuju obe strane i to hladne glave.
  Vjera i pripadanje određenoj crkvi je stvar osobnog izbora i slobodne volje.
  Biskup bi morao nešto poduzeti i omogućiti vjerske obrede pripadnicima Katoličke vjere.
  Ovako je ostavio cijelo jedno mjesto nekakvim čudnim tipovima koji se lažno predstavljaju i provode neke svoje zakone.
  Biskupe ne možeš se opravdati neposlušnosti. Oni rade onako kako misle da je ispravno, a ti bi morao organizirati katoličku župu i osigurat joj normalan rad. Pa ko hoće neka dođe.
  Sta misliš kako funkcioniraju katoličke župe po recimo Bosni,Vojvodini i dr.

  Like(2)Dislike(0)
 80. Pura za zemu u tuđini

  Moj zemo vidiš li da naše društvo nije doraslo ovom izazovu, eto ti si u inozemstvu vidiš kako različite nacije, vjere i kulturu znaju živjeti zajedno. Međutim većina naših ljudi nije otišlo dalje od Imotskog, pa tako da je malo skučeno u svojim razmišljanjima. Pa brzo krenu uvrede i svađe. U normalnom dijalogu nema psovki i omalovažavanja u suvremenom zapadnom svijetu. Ne pomišlja na povratak. Naši ljudi te mogu samo izludit.

  Like(3)Dislike(0)
 81. Pura za zemu u tuđini

  Nema ti ovdje nekog riješenja

  Like(0)Dislike(0)
 82. Svi koji svjesno idu u grucku crkvu ,znači da znaju za neposluh čine grijeh.Nije samo krizma nevaljala nego ni vjenčanje nije valjano ni sv,ispovijed,,,i dalje mislim da nije narod kriv ,Onaj tko je glavni treba to riješiti, I sad mi recite tko je više kriv ,otpušteni svećenici,, ? Ili Biskup?

  Like(1)Dislike(1)
 83. Biskup Peric je komunjara

  Like(0)Dislike(4)
 84. Pošto su naši svečenici izabaceni iz franjevačkog reda, oni nisu franjevci nego svecenici bez reda, Oni su takozvani popovi a ne fratri. I slaviti ce prvu svetu krizmu i glumiti biskupa.

  Like(2)Dislike(2)
 85. Inspiriran ovim komentarima odlučih napisati Esej na Mandarinskom jeziku.

  Like(4)Dislike(0)
 86. Narode molite se bogu , a ne pratru i biskupu crkva je bozji hram pomoli se i slusaj bozju rjec, netriba se svadat,

  Like(3)Dislike(0)
 87. Zbrka, za one iz čije si ti pasmine natsao, nije bilo fratara nikada. Jer su oni fratre tretirali kao kleronacionaliste i crnomantijaše koji rade protiv naroda i države. Proganjali ih, zatvarali i na svakome korajku pratili. Kao i njihove vjernike.

  Znam ja tebe, ti si isprdak onih Crvenih kmera sa Selina.

  Like(2)Dislike(6)
 88. Osobno sam dao 50km u Mostaru kad sam kum na krizmi bio uzeo je pare pomolio se i priznala mi se krizma a 87sam godište nisam moga bit kum na krizmi dok nisam dao pare jazavcu u Mostaru

  Like(2)Dislike(3)
 89. Lažje to. ne plaća se. Bio prije mjesec dana

  Like(1)Dislike(0)
 90. To sto ova dvojica pricaju viceve za vrijeme “”svetih misa”” nema nigdje.boze i mile vase je zavrsilo i napikon se sklonite.sa malim brojem seljačina manipulirate kako vas nije sram.ne date biskupijskim svecenicima da vode mise po grobljima.ocito vam potpora opada cim po medijima izlazize.

  Like(5)Dislike(0)
 91. Pericu samo dajte 100KM i mozete i vi krizmati

  Like(3)Dislike(5)
 92. Ne ležite. Ja sam se ponovo krizmao u Mostaru i nisam morao ništa plaćati, a čak sam na dar dobio knjigu.

  Like(8)Dislike(4)
 93. Ja sam se morao ponovo krizmati i platio sam 100 maraka. Na moj upit zasto se to plAca, rekao je da su takvi propisi. Stoka materijalisticka

  Like(3)Dislike(5)
 94. Laganje je grijeh…

  Like(4)Dislike(2)
 95. Bujo, nisi ti Bujo, ti si Mujo. Išao si u istoćni Mostar na Kujunđiluk u Osmanaginu đamiju, a ne u crkvu. Išao si se osunetit, a ne krizmat.
  Hajvanće jedno, mahnito!

  Like(3)Dislike(3)
 96. Kad sam se ja udavala išls sam u Mostar jer mi nije valjala krizma dala sam 50 km da legaliziram a nije mi trebala ni kuma ni katekizam ni pitanja ni popovsko ulje.

  Like(2)Dislike(3)
 97. Vi Gruđani možete svojim svećenicima dići spomenik u prirodnoj veličini. Bog ih čuvao i dao im snage. A vi što mislite kad ubru ovi fratri da neće imat tko doć na župu varate se, jer mnogi bi franjevci rado došli u Grude. U ostalom umiru i popovi i biskupi. Biskup može kako hoće i ne dokle hoće. Grude su davno svoje rekle i okanite ih se. Ako Gruđani neće popove satavite ih u GORICU, POSUŠJE ili KOČERIN pa će te vidjet reakciju tih župljana, mislim da bi bila puno burnija i ošrtija reakcija. Što je Gruđanima grijeh što neće popove, neće i što im možete , samo ih možete mrzit.

  Like(6)Dislike(3)
 98. Zašto u mostarskoj biskupiji uvijek biskup bora biti petrovac kad su manjina u biskupiji, zašto to mjesto nekad ne prepuste franjevcima, da pokažu da im nije stalo do vlasti. Pametnomu dosta. Naši djedovi i očevi su davno donijeli odluku a mi mladi tu da to poštujemo. i još nešto zašto napadate ove franjevce što su sad u GRUDAMA, oni su mogli biti na drugim župama i u miru raditi svoj posao ali nisu svijesno su došli u Grude znajući da će ući u nemilost sa biskupom i na žalost sa franjevcima koji grade karijere iživljavajući se na župljanima župe Grude. Mislim za stanje sa franjevcima i otimanje njihovih župa, naj veću krivicu nose sami franjevci svojom neslogom od početka samog takozvanog hercegovačkog slučaja. Dok se jedni bore za životni prostor drugi se bore kako će postati gvardijan ili provincijal pa onda traže od gruđana da se ponovo krizmaju ili ponovo vjenčaju, samo kad umru ne traže da ponovno umru.

  Like(3)Dislike(5)
 99. Ljudi ovi komentari da svi pravi grudani su za fratre ne drzi vodu!!!Za prave fratre sam i ja ,ali ako nesto nije po pravilima i ako je papa je to isto potvrdio nevidim onda problem u tome!!!Za ove fratre su samo oni koji su oko njih i imaju koristi od njih!!Biti fratar u grudama je trenutno najisplativiji posao na podrucju hercegovine!!!A komentari kako su samo doslje protiv fratara ne drzi vodu,stavite referendum pa cete vidjeti!!!A u stvari ko je pravi grudanin???Ljudi koji su odrasli ivcitav svoj zivot u proveli u grudama kao i “praviv grudani”

  Like(3)Dislike(1)
 100. I pravim grudanima su se cace isto spustile sa nekog brda kao i dosljama!!!Pravi grudani su oni koji su citav zivot tu,ako su im roditelji dosli odnekud pa svi moraju imati eko porijeklo

  Like(0)Dislike(1)
 101. Pravi Grudjanin je onaj sto se rodio i zivio u Grudama cijeli zivot, nebitno odakle su mu roditelji. Oni koji su se udali u grude ili preselili s 20.30.40 godina nisu Grudjani i nemaju pravo glasa

  Like(0)Dislike(0)
 102. Kad kazem rodjen u Grudama ne mislim na centar samo nego na cijelu zupu Grude, sve do Sovica gore i dole do Ruzica, + Dragicina i ostatak

  Like(0)Dislike(0)
 103. Boze i Mile gotovo je.

  Like(3)Dislike(0)
 104. Još malo i ovo će biti rješeno.Kako je Stanko Pavlović napustio Župu Ljuti Dolac preko noći tako će isparit i iz Gruda.

  Like(5)Dislike(3)
 105. Bilo bi zaista zanimljivo raspisati referendum. Čisto da se vidi u kolikom su broju ljudi za i protiv. Ali tko ti smije to pokrenut. Bilo bi mrtvih glava, sudeći po dosadašnjim komentarima. U ovom našem slučaju jedino Bog može pomoći i nadam se da hoće.

  Like(3)Dislike(0)
 106. Dragi moji župljani ovo nije nista dobro nijedna ni druga strana bili smo na krizmi u Mostaru nije uzeo novac od nikog tada krizmanici su se kodnjeg ispovjedili i onda je držao propovjed koja je uglavnom bila neugodna puna kritika na nas da mozemo rijesiti to ako neidemo na misu i neplacamo mise. Prilikom njegovog govora dok je pričao da on Grude godinama trpi njegovo lice je bilo izobličeno puno mržnje stisnutih očiju i jedne šake dok je govorio o njima vidilo se da je to odavno izmaklo kontroli.NIJEDNOM svojom riječju nijr rekao mladima molite se ¸to sto se dogada je zlo svi trebamo zajedno moliti jer je vidljivo da zraci negativna energija da sotona uživa ida se može to osjetiti .Ja sam bila zgrožena hladnoćom ¸,odbojnošću Biskupa Perića jer smatram da može raditi bilo što al nemoz
  že biti u božijoj službi.
  Mislim DA SRŽBA,LJUTNJA,MRŽNJA nepripada svetoj kući posebno onom tko je na čelu crkve.A Fratri zaista trebali bi svi zajedno javno moliti za riješenje problema moliti sa svojim narodom.to je bio savjet jednog divnog DON iz Hrvatske koji nije nikog blatio nego rekao da je jedino riješenje moliti.A nama katolicima bi treba na čelu neko tko neradi politički nije ovo sabor treba nam osoba koja moli za mir traži riješenje ,strpljiva je i oprašta .BISKUP PERIĆ treba definitvno nekog svetog da položi ruku na njegovu glavu da iznad njeg moli,bez obzira tko je on a i mnogi drugi jer oni bi nas svi trebali obraćati a ne da mi riješavamo njihove zadaće tko je poslušan tko nije i zašto je to tako.

  oj

  Like(6)Dislike(0)
 107. Bravo ela.rekla si istinu.za biskupa Perića treba moliti .

  Like(1)Dislike(0)
 108. pa staje vami ljudi oko cega se vi prepirete pa nejidemo mi radi pape i fratara u crkvu vec radi sebe i bogg

  Like(1)Dislike(1)
 109. Osnovno pitanje je
  “Zašto ste išli kod biskupa u Mostar”?????????
  Zar nije red da biskup dođe u župu krizmavat.
  Davno je prošlo vrijeme kad se potajice išlo po sakramente, potajice i po noći. Ovo je slobodna zemlja.
  Koga se vi bojite da potajici idete u Mostar na krizmu.
  Ako nemate svoju Rimokatiličku župu, a želite se krizmat u Rimokatoličkoj vjeri odete u najbližu župu kad je krizma i pred cijelim svijetom se krizmate. Zar je moguće da u Hercegovini danas neko ptajno prima Duha Svetoga.
  Ko za vrime turskog zuluma.
  Ne mogu vjerovat šta čitam.

  Like(2)Dislike(1)
 110. MOLIMO SE DA SE OVO JEDNOM RIJEŠI ZAUVJEK, JEDINO DRAGI BOG MOŽE OVO RIJEŠITI I NAŠE MOLITVE DA POTAKNU BISKUPA PERIĆA DA TREZVENIJE RAZMIŠLJA KAO VOĐA NAŠE BISKUPIJE……¨¨

  Like(0)Dislike(2)
 111. Ovo se može riješiti samo tako da svaki Gruđanin naosob odluči kojoj Crkvi žele pripadati.
  Svako zasebe mora odlučiti koje Kanone će poštivati.
  Na zemaljskoj kugli ima oko 7-8 milijardi stanovnika, a samo 1,3 milijarde su Katolici.
  To se zove slobodna volja.

  Like(1)Dislike(0)
 112. Crkva u Grudama je franjevačka i kome se ne sviđa nek ne dolazi ni blizu crkve a koliko znam jedan dio došljaka koji su doselili na teritorij župe grude iz drugih župa i ne ulaze u grudsku crkvu.To je njihovo pravo i tako mogu i svi drugi koji mrze grudsku crkvu a dodvoravaju se nevesinjcu na balinovcu

  Like(3)Dislike(4)
 113. Ana lažeš ništa se ne plaća kod biskupa…a kum ti treba. Suzana Marić je se jedina predstavila imenom i prezimenom svaka čast upravu si.

  Like(1)Dislike(1)
 114. Hercegovačka franjevačka provincija. Raspored osoblja. Lipo pogledati onda komentirati

  Like(1)Dislike(1)
 115. Ovu situaciju je jednostavno riješiti.

  Like(0)Dislike(0)
 116. A ljudi moji šta pojedinci smatraju Grudama pola duvanjske je u Ružićima kao i obe škole i mup i zenička i soko ljudi bi se trtibali izjašnjavat kao Ružićani a ne Gruđani

  Like(0)Dislike(0)
 117. Ovaj Gruđanin o došljacima, dotepencima ili kako hoćeš, pa mi nešto nije jasno? Odakle je on iz kojih Gruda? Grude varošica, što je i danas je nastala kad su je upravo komunisti postavili za središte Općine, a onda doselili u nju “Gruđani”. Svi znamo di su živili današnji Gruđani: u Lončacima, Ćorlukama u brdu, Cerama i tako. O kakvim ti opancima govoriš kad su svi drugi u Grude došli sa manje strmih litica. Moram biti ironična jer me ove gluposti živciraju. Grudski slučaj se može riješiti, samo malo više volje i zdrave pameti i u vjernika i u Biskupa i u Svećenika, ali…

  Like(1)Dislike(2)
 118. Treba gledati pragmaticno: jeli crkva radi ljudi, odgovor je da, onda bi ljudi trebali odluciti sta ce biti a ne biskup ili netko treci. Imam osjecaj da je ovo sve ovako da bi bila ispunjena ona zavadi pa vladaj. Sada treba utvrditi kome odgovara ovakva situacija i ko zamajava ljude i riijesiti problem na jednostavan nacin. Dakle od mene podrska grudskim svecenicima jer imam osjecaj da je to volja naroda, iako nisam rodjeni Grudjanin.

  Like(1)Dislike(2)
 119. Praaava Grudjanka

  Ljudi moji, u komentarima je toliko nebuloza da se ja pitam jel se vecina komentatora sali ili sta…? A dojam mi je da su bas htjeli biti ozbiljni!? Evo samo par komentara: prvo, ovo ‘pravi’ Grudjani nemojte vise koristiti, molim vas. Smijesno je i odaje masu kompleksa. Isto sam cula i u Mostaru i Zagrebu i to redom od nesigurnih likova koji nemaju argumenata pa lupaju gluposti. A za sve ove nase ‘cuvare reda i obicaja’, ja sam praaaaava Grudjanka, odrasla u zboru sa legendarnom Maricom, uzivala u Frami pod vodstvom divnog fra Mire i da vam kazem: to je bio franjevac. Ovo nisu. Ni sluzbeno, a kad se uzme u obzir ponasanje, ni nesluzbeno. Dalje, kaze narod je crkva pa nek narod izabere red. Apsolutno pogresno. Ja osobno nikad ne bih mogla funkcionirati u tako strogoj hijerarhiji. Ja osobno. Ali se zna sta znaci bit franjevac i sta znace dana obecanja. Nema tu price. Poslusnost, skromnost… Pogledajte malo te tzv.franjevce… Veze nemaju sa sv.Franjom i njegovim naslijedjem. Na njima je da su poslusni a na narodu je da prihvati svakoga tko dodje po nalogu lokalnog biskupa. Crkva tako funkcionira stoljecima i zato je i opstala stoljecima. Smijesno je to ‘nek narod bira’. Tu vec pricamo o nekim ‘ne-crkvenim’ vodama. I jos samo ovo: krizma se u Mostaru, ova naknadna, ne placa. Ne lupajte gluposti. Toliko je mladih odlucilo naknadno otici (kad su dosli u godine da o sebi odlucuju ili kad im ih je neko negdje blijedo gledao dok su mu pricali kad i gdje su se krizmali) da je smijesno plasirati takve lazi. Uh, bas sam otegla 😉 Mir i dobro, narode, vrijeme je da se ovo rijesi.

  Like(6)Dislike(1)
 120. Praaava Grudjanka

  Spomenuvsi fra Miru i genijalne godine srednje skole i Frame, nesto me ponijelo sjecanje… I znate do koga. Takvih se Grudjani trebaju sjetiti i pokloniti im se. Duboko i iskreno. Pokojnog fra Ante Basica. Divnog covjeka. Olicenje franjevca je bio. Nisam dostojna ni da ga spominjem, ali morala sam. Ostao je u srcima svojih Grudjana.

  Like(2)Dislike(0)
 121. Stoji to sto ti govoris u vezi crkve i naroda donekle, ali ne zaboravi crkva je zbog ljudi prije svega i ne zaboravi ljudi financiraju crkvu. Dakle treba se postivati crkvena hijerarhija, ali isto tako recimo biskup bi trebao malo imati vise sluha za narod i da bude on taj koji ce donijeti odluku koja je volja naroda i time je zadovoljena i forma i narod, pogotovo u ovom slucaju koji traje godinama, i gdje je napeta situacija, pa gdje je tu razum kao jedno od osnovnih nacela krscanstva. Imam osjecaj da su crkveni velikodostojnici izgubili osjecaj i kontakt s obicnim covjekom.

  Like(3)Dislike(2)
 122. Prije nekoliko dana dekretom su vraćene ovlasti don Anti Grubišiću u Splitu da ponovno može vršiti svećeničke dužnosti. Prije 500 godina, ukinut je dekret zahvaljujući čemu su vraćeni Isusovci, čak mu se velika Francuska usprotivila jer je loš. Kao što je loš ovaj vezan za Grude, franjevačku župu od 1895.godine. Uostalom, ovim franjevcima nikad nije oduzet sakrament, čak im je Ratko nudio preseljenje samo da predaju župu Grude, to se može provjeriti u dokumentima kad su oni tek preuzeli župe. Grude su trpeća župa, vjernici trpe, dobri fra Ante, legenda župe fra Bernard, fra Stanko, to su mučenici. Ratko želi reviziju povijesti. Nitko toliko zla Hrvatima u BiH nije učinio kao što je on. Povijest će pisati o ovom vremenu i o čovjeku koji je više od bilo koje politike, i bilo čije, oslabio Hrvate i nanio KM zla. Molimo za njega jer treba mu spas u posljednjim godinama.

  Like(3)Dislike(5)
 123. Placite placite u grudama uvijek masu svijeta, puna crkva, a u okolnim selima se jedva popunite prve tri klupe

  Like(2)Dislike(2)
 124. Sta je dakle sa vjecnim zavjetima Franjevaca Čistoća, Poslusnost i Siromastvo.
  Molim sve da ponovno procitaju sto je napisala Suzana Maric”sve se moze provjeriti i tocno je sto kaze”

  Like(6)Dislike(0)
 125. Za grude
  Ne znam koliko godina imaš, ali ovaj “slučaj” puno je stariji od biskupstva Ratka Perića. Koliko se ja sjećam sve je počelo za biskupstva Petra Čule, pa se nastavilo za biskupstva Pavla Žanića i nakraju je to dočekalo biskupa Ratka Perića. Ovaj problem nadživio je trojicu papa i ne znam koliko provincijala i generala franjevačkog reda.
  Zato nemojte toliki jal na biskupa Perića.

  Za lalala
  I na klanjanju u ISIL-ovim džamijama je puno.

  Niko ne spori da vi održavate obrede.
  Samo je pitanje kojoj Crkvi pripadate. Rimokatoličkoj sigurno ne.

  Like(2)Dislike(2)
 126. E pa Rimokatolička crkva tako ne funkcionira.
  Ako tako želite funkcionirati slobodno osnujte svoju Crkvu.
  Što ne mislim da je išta loše. Glavna je vjera u Boga, u Evanđelje. Ovo ostalo su formalnosti.
  Samo kažite onim svojim duhovnicima da se ne predstavljaju lažno ka franjevci, kad to nisu.

  Like(1)Dislike(1)
 127. Ljudi moji ovdje ima više komentara nego Grude stanovnika.

  Ja imam ideju kako ovo riješiti.

  Zatvorit ove svećenike i biskupa u grudsku crkvu sv. Kate i ne puštat ih van dok se ne dogovore.
  Ne dat im ni ist ni pit. A narod čekat odgovor ispred crkve. Pa kad se lipo dogovore objavit odluku pred svitom.
  Kao kad biraju Papu.
  Šta mislite da je konklava samo tako izmišljena?

  Like(1)Dislike(0)
 128. Prije nekoliko dana dekretom su vraćene ovlasti don Anti Grubišiću u Splitu da ponovno može vršiti svećeničke dužnosti. Prije 500 godina, ukinut je dekret zahvaljujući čemu su vraćeni Isusovci, čak mu se velika Francuska usprotivila jer je loš. Kao što je loš ovaj vezan za Grude, franjevačku župu od 1895.godine. Uostalom, ovim franjevcima nikad nije oduzet sakrament, čak im je Ratko nudio preseljenje samo da predaju župu Grude, to se može provjeriti u dokumentima kad su oni tek preuzeli župe. Grude su trpeća župa, vjernici trpe, dobri fra Ante, legenda župe fra Bernard, fra Stanko, to su mučenici. Ratko želi reviziju povijesti. Nitko toliko zla Hrvatima u BiH nije učinio kao što je on. Povijest će pisati o ovom vremenu i o čovjeku koji je više od bilo koje politike, i bilo čije, oslabio Hrvate i nanio im zla. Molimo za njega jer treba mu spas u posljednjim godinama.

  Like(1)Dislike(1)
 129. Prosvijetlite nas:
  Tko je don Ante Grubišić? Kakva je njegova veza sa Isusovcima? Zbog čega su mu ukinute svećeničke ovlasti i kad?

  A što se tiče vašeg jala prema biskupu, mislim da nije opravdan.
  Proučite dobro od kada i zašto traje ovaj vaš problem.
  Nije dobro jednu nepravdu rješavat drugom. Nikakvo zlo vama niti jedan biskup nije nanio.
  A što se tiče povijesti:
  Niko osim vas i onih koji se baš jako zainteresiraju za ovaj slučaj o ovome pojma nema.
  A iskreno mislim da će povijest pamtiti vas kao one koji su otkazali vjernost Papi i Katoličkoj crkvi.
  A molitva nam svima treba pa tako i biskupu.

  Like(0)Dislike(0)
 130. referendum bi glasio:jeste li Gruđani za franjevce ili Petrovce, i promlem za sva vremena riješen!

  Like(0)Dislike(0)
 131. Biblija,sveto pismo kažu katolički brak je nerazrješiv na zemlji,zašto se pape i biskupi ne drže toga.Koliko su brakova poništili mase,a vi se dovezali grudskih franjevaca,čistimo ispred svojih pragova.

  Like(0)Dislike(0)
 132. Ti si Petar Stijena na Tebi cu izgradi Svoju Crkvu i ni vrata pakla je nece nadvladati.Govori Isus.
  PAPA je Petrov naslijednik dakle Papu slusati bez pogovora on je Prvi Isusov Svecenik

  Like(1)Dislike(1)
 133. Dakle župa Grude i ove druge župe koje nisu slijedile naredbe lokalnog biskupa nemogu se smatrati pripadnicima Rimokatoličke crkve,jer ih je uprava franjevačkog reda po kanonskom pravu isključila iz reda i razriješila ih svećeničkih ovlasti,dakle tosu civilne osobe koje su uzurpirale crkvene objekte,koje oni nazivaju njihovom imovinom.A ovi gore komentatori (većina) lupetaju gluposti;jer kanonsko pravo je jasno.
  A isto neposluh je jedan od najvećih grijeha.A isto priče o zaslugama franjevaca su relativne.
  Isto u media outlet se ovo predstavlja kao spor izmedju biskupa Perića i vranjevaca;što nije istinito- 1899
  papa je dodjelio 6 župa biskupskom svećensvu,tada Grude nisu postojale kao župa,tese to povlači od tada.Dakle ovi razriješeni fratri-dakle civilne osobe uzurpirale su crkvenu imovinu, sto ovi komentatori ističu i razriješeni svećenici ističu dasu crkve njihove isto ne drži vodu,jer je crkva(rimokatolička) biskupija vlasnik objekata,jer ovi što su zazidjivali crkve i bbunile se nisu pravni subjekt,te će zasigurno izgubiti u pravnom procesu.

  Like(0)Dislike(0)
 134. samo referendum pa ćete vidjeti tko je u pravu,samo referendummmmmmmmmmmmmmmmm!

  Like(0)Dislike(0)
 135. Ovdje se vodi borba između autentičnoga iskonskoga religioznog oblika življenja i onoga diktatom nametnutoga, uglavnom stranoga, ponajprije rimsko-venecijanskoga, a ovdje i sada austrijsko činovničkoga. Da je ovo “nekakav običan slučaj”, lako bi se riješilo. No, ne ide i neće tako lako ići. Zapitajmo se zašto su franjevci ostali na ovom području sve do dana današnjega i zašto su uspjeli ostati!? Samo zato što se svojedobno nisu služili inkvizitorskim metodama, poput njihove subraće u Kristu – dominikanaca i ostalih. Drugim riječima – nastojali su već postojeće oblike religiozne životne forme donekle prilagoditi evanđeoskom načinu života. S time doista nisu imali problema. Problemi su došli i dolaze istom onda kada se pod Evanđeljem nastoji nametnuti vojno-administracijski “tuđi” režim. U tome je sva mudrost.

  Like(0)Dislike(0)
 136. franjevce su na ovim prostorim progonili turci, partizani i sad ratko peric, a zasto? zat sto su stalno bili uz svoj narod i snjim djelili sudbinu.

  Like(0)Dislike(0)
 137. ?

  Like(0)Dislike(0)
 138. LJUDI JA SAM IZ RUŽIĆA I PODRŽAVAM FRATRE U GRUDAMA ČAPLJINI I OSTALIM ŽUOAMA ŠTO IH ONI MANITI PERIĆ NE PRIZNA TO SU PRAVI FRATRI I ŽRTVENICI NEDAJTE POPOVE SVI NANOGE I I NEDAJMO OVE FRATRE BOLJI SU NE0GO OVI NAŠI

  Like(0)Dislike(0)
 139. Dakle franjevci su izbačeni iz franjevačkog reda od Franjevačke Hercegovačke provincije kao i od strane Vatikana,dakle više nisu franjevci vec civilne osobe koji su uzurpirali crkvene objekte.Crkva u grudama nije u sastavu rimokatolicke crkve i svi obredi koji se sluze u grudama su svetogrdje.Iso vjernici koji prisustvuju tim obredima su cine grijeh svetogrdja;dakle to je cjela istina glede grudske bivše Rimokatoličke osobe.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora