Vijeće Europe upozorilo BiH: Uklonite etničke ili religijske simbole iz svih obrazovnih institucija

U izvještaju se analiziraju trenutna ključna pitanja i iznose konkretne preporuke vlastima u Bosni i Hercegovini, pri čemu je naglasak stavljen na segregaciju u obrazovnom sustavu, etničke podjele u cijelom društvu, zločine iz mržnje, govor mržnje te nereagiranje vlasti koje bi trebale rješavati te probleme.

Ova komisija Vijeća Europe ipak pozdravlja činjenicu da danas politički predstavnici odmah poslije napada na povratnike osuđuju takve incidente.

Pozitivnim smatra novu strategiju provedbe Aneksa VII Daytonskoga mirovnog sporazuma koja se fokusira na pomoć izgradnji kuća i infrastrukture kao i na zapošljavanje povratnika.

U izvještaju se konstatira i da vlasti organiziraju obuke za suce, tužitelje i policijske službenike o borbi protiv međuetničke diskriminacije kao zločina počinjenih iz mržnje koji se i dalje događaju u BiH.

Navode se i mjere kojima se pokušavaju riješiti problemi diskriminacije na etničkoj osnovi u području mirovinskog osiguranja kao i izdavanja dokumenata pripadnicima romske manjine i podrške obrazovanju romske djece.

Međutim, Povjerenstvo za borbu protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe naglašava da i dalje nema dovoljno političke volje da se izgradi inkluzivno, odnosno uključivo društvo u BiH.

“Usprkos preporukama iznesenim u ranijim izvještajima, i dalje imamo etnički podijeljen obrazovni sustav, a političke elite iz sve tri glavne etničke skupine ne pokazuju volju da integriraju škole u BiH”, ističe se u izvještaju.

Christian Ahlund, predsjedavajući Povjerenstva, naglasio je da je jedna od najvažnijih zadaća BiH ukidanje svakog oblika etničke segregacije u školama.

“To je ključno za izgradnju inkluzivnog društva kako bi se spriječila etnička podjela i mržnja među budućim generacijama”, naglasio je Ahlund.

Vijeće Europe ističe kako su međuetničke napetosti u zemlji i dalje opasno snažne, uključujući i u medijima. Karakterizira ih, kako se navodi, često korištenje govora mržnje dok gotovo ne postoji reakcija vlasti.

Dalje se podsjeća da i dalje nije napravljen nikakav napredak prema izvršenju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

“Ustav BiH nastavlja uvjetovati određene visoke političke funkcije za etničku pripadnost neke osobe. Nepostojanje želje za ukidanje ovih ograničenja je simptomatično i predstavlja prepreku za prevladavanje etničkih podjela u zemlji”, naglašava se u izvještaju Vijeća Europe.

Dalje se navodi da je Ured ombudsmana i dalje nepopunjen i da je tek oko pola njegovih preporuka do sad implementirano. Učinkovitost te institucije se, upozorava Vijeće Europe, potencijalno ugrožava i prijedlozima novih zakona koji bi mogli utjecati na njezinu financijsku nezavisnost.

U izvještaju su iznesene brojne preporuke. Dvije su označene kao ključne.

“Svi oblici diskriminacije u školama se trebaju ukinuti i mora se uspostaviti zajednička jezgra obrazovnih planova i programa te se dalje razvijati. Mora se osigurati okruženje u kojem neće biti diskriminacije. Bilo kakvi simboli koji su etnički ili religijski pristrani trebaju se ukloniti iz svih obrazovnih institucija”, naglasili su iz Vijeća Europe.

Kao druga preporuka navodi se jačanje institucije ombudsmana, poimence slobodnog procesa donošenja odluka, financiranja i financijske nezavisnosti.

Europska komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije načinila je izvještaj nakon prošlogodišnje posjete BiH. Ovo tijelo Vijeća Europe sastavljeno je od nezavisnih eksperata koji prate probleme rasizma, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i diskriminacije na bazi rase, nacionalne/etničke pripadnosti, državljanstva, religije ili jezika.

12 komentara

 1. Jebo im Arafat mater

  Like(3)Dislike(0)
 2. Moramo li uklonit i imena, pa ćemo dicu registrirat ko auta
  145 – ml- 543

  Bože budala na sve strane.

  Like(7)Dislike(0)
 3. Bosna vatikanska

  Neko se borio za te simbole i vjerska obiljezja. Ali da se vi sa strane ne mjesate nikom to nebi bio problem pustite nas vise da u miru zivimo i gradimo ovo malo jada. Narod bi zivio u miru da nije vas dobrocinitelja sto znate sta je najbolje za ovaj narod

  Like(6)Dislike(0)
 4. Jebem im mamu islamisticku,svi nas gaze sa svih strana.

  Like(7)Dislike(0)
 5. Eto nam evropa fujjjj

  Like(3)Dislike(0)
 6. Ovo je sramota…Otkad se Europa odrekla krscani korjena otad i jesu neredi…tko je Vijece Europe da tako sto nalozi…Otkad zagovaraju jedan narod,jedna nacija,bez vjere ,otad i cvijeta terorizam…Najvaznije im je zastita LGBT skupine koja maltretira cijeli svijet,najvaznije misija im je borba za pravo da muski idu na zenski WC vrsiti nuzdu…Eto to je ta napredna europa

  Like(9)Dislike(0)
 7. Ajmo peticija ukiniti EUROPSKU UNIJU HITNO HITNO HITNO !!!!!

  Like(4)Dislike(0)
 8. SRAMOTA SRAMOTA ! STIDITE SE !!! ZAPALITE,! U OGANJ ZATRJTE EUROPU SILE NEBESKE, ZASTAVA EU SIMBOLIZIRA GOSPINU KRUNU ONE ZVIJEZDICE, E SADA AJMO UKINUT EUROPSKU UNIJU I SVE INSTITUCIJE HITNO!!!!

  Like(1)Dislike(0)
 9. Nije se majci rodio da sklone to zasta zivim i zasta umrit cu

  Like(3)Dislike(0)
 10. To je njih Čović nagovorio njemu križ najviše smeta

  Like(1)Dislike(0)
 11. Nemoramo mi nikog slusat krizeve i grbove vratit u obr institucije

  Like(1)Dislike(0)
 12. Europa je bila katolički kontinent. Sada dolaze ljudi sa svih strana, raznih religija, najvise muslimana i u strahu od njih uklanjaju sve svoje znakove. na kraju ce sami sebe ukloniti i sve prepustiti strancima.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.