Vinjani: Da bi otišli na zahod trebat će im putovnica

Ovom granicom dvije trećine sela bile bi u BIH, a trećina bi ostala u RH. Meni tako granica dijeli dio kuće te kameni zid “odlazi” u BIH. Ako bude potrebno, i fizički ćemo svojim tijelima braniti svoju pradjedovinu, ljutitim i odrješitim glasom kaže Boro Jovićiz istoimenog zaseoka kraj Vinjana Donjih.

Granica stara 300 godina

A gnjev i paniku izazvalo je izmještanje i gradnja novog graničnog prijelaza između RH i BiH koji je određen Uredbom o graničnim prijelazima RH i ugovorom između Hrvatske i BiH od 19. lipnja 2013. Zahvat u prostoru određen je i lokacijskom dozvolom koju je 1. lipnja 2015. godine izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a projektno je rješenje izrađeno na temelju podataka o graničnoj crti između RH i BiH. Na temelju geodetskih podloga ovjerenih od nadležne institucije izrađena je i projektna dokumentacija. I tako, ističu ljutiti mještani Jovića “potezom pera” iz Zagreba uz blagoslov, očito i drugih institucija pomiče se tristo godina stara granica uređena još u doba Osmanskog Carstva. Međni kamen, stavljen još za vrijeme Požarevačkog mira, koji se nalazi nekih dvjestotinjak metara od kuća, dijelio je dvije države, ističu mještani.

Ovuda bi trebala prolaziti nova granica

Ovuda bi trebala prolaziti nova granica

Novom granicom desetak kuća u Jovićima naći će se u susjednoj BiH, a mještani će da bi došli do svog susjeda u susjednu kuću ili dio svoje kuće koji je ostao u RH morati imati putovnicu stalno u džepu jer će granicu prelaziti bezgranično puta.

Rampa u dnevnoj sobi

Mještani Jovića napominju kako netko iz Zagreba olako prelazi preko činjenica. Neki bi mještani Jovića tako dnevni boravak i sobu imali u RH, a kuhinju WC u BIH.

– Došli su u naš zaselak neki stručnjaci iz jedne splitske tvrtke odraditi posao za naručitelje iz Zagreba, za neka ministarstava institucije zadužene za razgraničenje i definiranje granice sa susjednim BiH. Pokazali su nam papire i mape, gdje bi se gradio granični prijelaz, rampe, pogranične uredske prostorije. I sve to bi trebalo biti usred sela, usred već sagrađenih obiteljskih kuća – govore ljutiti mještani. Da apsurd bude veći, na svega stotinjak metara postoji uređen granični prijelaz.

15.10.2015., Imotski , Vinjani Gornji , selo Jovici kroz koji prolazi schengen prepolovit ce ljudima dvorista i rusiti djelove kuca i zidove, put gdje je rampa i granica. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

24sata.hr

2 komentara

 1. Ja,i

  Like(1)Dislike(0)
 2. baba čangrizuša

  E pa neće moći.
  Neš ti jist u rvackoj a seruckat u BiH.
  No pasaran.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.