Vinogradi uništeni: Radnici Vinarije Ljubuški ostali bez posla

Nekoliko desetina radnika Vinarije iz Ljubuškog ostalo je na ulici, u prevari u kojoj je uzurpirana državna zemlja, a nadležni šute, javlja Federalna.ba.

Iz zemlje se bagerima izvlače posljednji stupovi konstrukcije vinograda. Na mjestu redova loze – samo panjevi. U tijeku je čišćenje terena – ekipi Federalne TV poručuju da nije dobrodošla.

Od 150 hektara vinograda – najplodnijeg zemljišta u Ljubuškom – ni ovih dva hektara više nema. Sve je uništeno.

Federalna podsjeća da je ovo zemljište u vlasništvu je županije. Koncesiju dodjeljuje Općina Ljubuški, prvo Hepok Vinariji, a zatim je prenosi na društvo Erovin. Oko 40 radnika vinarije završava na ulici, navodi Federalna televizija.

“Erovin egzistira u unajmljenim prostorima Hepoka. Tako da Erovin nema vlasništvo zgrade, ni opreme, ni ničega, on je samo u unajmljenim prostorima”, rekao je ranije Ivan Vukšić, direktor Erovina Ljubuški.

Ugovor o koncesiji sa Erovinom je raskinut krajem 2013. Novi natječaj za koncesiju, iako je bio pripremljen, nije raspisan. Zašto? Federalna TV je u posjedu dokumenta potpisanog prošle godine – Ugovora o zakupu kojim se izvršila brutalna uzurpacija državnog zemljišta.

U njemu Zoran Sabljić, direktor Hepok Vinarije, potpisuje najam zemljišta – i to na 50 godina – Europreventu Ljubuški. U dokumentu su sve parcele vinograda koje su bile predmet koncesije na osnovu posjedovnog lista iz Općine – privatno vlasništvo. O ovoj temi nitko iz Općine nije bio raspoložen razgovarati.

“Dogodila se situacija da su određene osobe sačinile krivotvoreni ugovor o zakupu, što je pravno nedopustivo – to je isto kao da vi date nečiju tuđu kuću u zakup. I to se tolerira”, objašnjava Ivan Herceg, odvjetnik radnika Hepok Vinarije Ljubuški.

“Tamo su nam radne knjižice, ugovori, to nitko nije raskinuo, to je i sada legalno. Firma nije zatvorena”, rekao je Stjepan Matić, radnik HEPOK Vinarije Ljubuški.

Europrevent, novi vlasnik, strojevima briše i posljednje tragove nekadašnjih vinograda. Ovdje bivši radnici kojima Vinarija duguje milijun maraka za plaće i doprinose više nemaju što tražiti.

Sezonci koje je ekipa Federalne TV zatekla, po nalogu Ivana Vukšića, tražili su od nje da se udalji s privatnog posjeda.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.