Sve više dozvola Hercegovcima za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je održala 10. redovitu sjednicu u 2016. godini na kojoj je doneseno rješenje kojim se podnositelju zahtjeva „Bingo“ d.o.o. Tuzla ranije izdana dozvola za rad za proizvodnju električne energije, mijenja i dopunjuje novim proizvodnim objektom, solarnom fotonaponskom elektranom „Bingo solar 01“, priopćeio je Ferk.

Podnositelju zahtjeva „Velovo kućište“, vl. Anita Ivanković – Lijanović, iz Širokog Brijega izdana je dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima OIE, odnosno, u solarnoj fotonaponskoj elektrani „Vila anita“, u naselju Trn, Grad Široki Brijeg, predviđene godišnje proizvodnje 11,84 MWh.

Osim toga, podnositelju zahtjeva „Antunović AGS“ d.o.o. Orašje izdana je dozvola za rad (licencija) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om.

U postupak opće rasprave prikupljanjem pisanih komentara uputit će se nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva SE Mazoljice, vl. Dragi Tiro, iz Mostara i PTP „Šola“ d.o.o. Tomislavgrad. Rok za dostavu komentara na nacrte dozvola je do 16.6.2016. godine do 10 sati.

Zainteresirana javnost će imati priliku sudjelovati u općim javnim raspravama dostavljanjem pisanih komentara na nacrte dozvola (licencija) za obavljanje energetskih djelatnosti iz sektora naftnog gospodarstva. Nakon današnje redovite sjednice Ferk-a, u postupak opće rasprave upućuje se niz nacrta, i to šest za izdavanje dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, osam nacrta za transport naftnih derivata cestovnim prometom, jedan nacrt dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a.

Tekstovi nacrta dozvola mogu se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu Ferk-a ili preuzeti na web stranici Ferk-a.

Na redovitoj sjednici usvojena je obavijest za javnost o kompletnosti podnesenih zahtjeva, i to Zahtjeva za izmjenu i dopunu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva „EBH“ d.o.o. Sarajevo i Zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije od podnositelja: Proslap d.o.o. Prozor-Rama, SARKOP d.o.o. Srebrenik, Herceg d.o.o. iz Srebrenika d.o.o. Sami Promet Visoko. Pisani komentari i zahtjevi za stjecanje statusa umješača podnose se do 15.6.2016. godine do 10 sati, na adresu FERK-a.

bljesak.info

2 komentara

 1. Ok – ovo su obnovljivi izvori energije, ali ima jedan paradoks koji mi nije jasan.
  Cijena kilovat sata iz običnih elektrana (hidroelektrana) i ovakvih solarnih elektrana nije ista. Zašto?
  Razlika je i po nekoliko puta u cijeni (nisam siguran u točnu brojku , ali razlika je velika).
  Zato bogatuni višak novca ulažu u ove projekte jer je povrat novca jako brz i zarada velika.
  Tu razliku plaćaju konačni potrošači u kojekakvim naknadama, a vlasnici solarnih elektrana se bogate na razlici cijene.

  Zašto se ovo ne prepusti tržištu, pa ako se isplati izvolite. Nijedne solarne elektrane ne bi bilo da ne računaju na cijenu koja je mnogo veća od stvarnih. Zar krajnjem potrošaču nije svejedno je li dobio električnu energiju iz hidroelektrane, plinske elektrane, nuklearne elektrane ili iz solarnog panela.
  Ja znam da neke stvari treba subvencionirati, ali ne na nači da uzimate novac krajnjem potrošaču. To onda nije državna subvencija već prisilna naplata.
  Ako država misli da je to pravi put neka subveciju daje iz proračuna (kao poljoprivrednicima), a ne iz povećane cijene KWh i dodataka koji se prikači krajnjem potrošaču na račun.
  Je li mene itko pitao želim li ja struju iz solarnog panela koja je puno skuplja i želim li ja to platiti? Nije.
  Pa zašto mi onda prisilno naplaćuje ono što ja ne želim.

  Like(3)Dislike(0)
 2. Po direktivi Evropske energetske zajednice svaka država mora imati najmanje 20% energije dobivene iz obnovljivi izvora energije. Od toga najmanje po 5% iz svakog primarnog izvora. Svaka država u Evropi i okruženju ima naknadu za proizvodnju električne energije iz obnovljivi izvora koja je i do 10 puta veća nego u nas gdje iznosi 0,75 % od cijene električne energije. Mislim da će se i ovdje povećavati uskoro, jer se zadani kriteriji ne mogu ispuniti sa ovakvom malom naknadom. To su strogo namjenska sredstva pa se ne mogu trošiti u druge svrhe, pa su zato istaknuta posebno na računu. A što se tiče o pitanju koje postavlja IVI tko je njega pitao za to dali želi izdvajati ? Pa tko te pita želiš li platiti naknadu za zaštitu okoliša kod registracije auta,tko te pita za naknadu za zaštitu voda, tko te pita za namete na naftu koji su u cijeni 2/3. , tko te pita za plaćanje doprinosa na plaće koji iznose 61,5 % od bruto plaće, tko te pita za axize na cigarete,alkohol i ostalo. A moj ivi napravi i ti elektranu pa zarađuj ako misliš da je to lako . Ako nemaš novac možeš malu na krov za par tisuća maraka i eto love kako ti kažeš.

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.