Više od 50% proračuna ZHŽ-a izdvaja se za financiranje školstva

Iako se u obrazovanje na području ZH županije svake godine ulažu ogromna sredstva, predstavnici Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama nezadovoljni su situacijom u ovoj oblasti te ovih dana ponovno najavljuju štrajk. Predstavnici Sindikata, među ostalim, traže usklađivanje plaća s rastom troškova života, isplate sudskih presuda, usklađivanje kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu…, piše Večernji list BiH.

Velika izdvajanja

Da je situacija u obrazovanju daleko od idealne s predstavnicima Sindikata slažu se i predstavnici Vlade ZHŽ-a, međutim, s obzirom na financijsko stanje županije, neke od zahtjeva Sindikata trenutačno je nemoguće ispuniti. Naime, na financiranje školstva, samo u ovoj godini bit će utrošeno više od 50 posto proračuna Zapadnohercegovačke županije. Prema informacijama iz Ministarstva financija ZH županije, za potrebe osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja planirano je nešto manje od 40 milijuna KM, dok ukupni rashodi i izdaci proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2016. godinu iznose 77,717.874 KM. Usporedbe radi, susjedna Hercegovačko-neretvanska županija za obrazovanje izdvaja oko 40 posto svog proračuna, dok, primjerice, Republika Hrvatska u ove svrhe izdvaja oko šestinu svog godišnjeg proračuna.

Plaće i doprinosi

Kada je riječ o ZH županiji, najveći dio spomenutog iznosa izdvaja se za plaće, topli obrok, prijevoz i doprinose zaposlenima u školama. Od ukupno 2352 osobe koje primaju plaću iz županijskoga proračuna, njih 1514 su djelatnici Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta, dok je u svim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo unutarnjih poslova, županijskim zavodima, Upravi za inspekcijske poslove, Županijskom pravobraniteljstvu, sudovima…, zaposleno 838 djelatnika. Uz izdvajanje za redovite plaće i doprinose, za što je u proračunu ZHŽ-a za 2016. planirano više od 30 milijuna KM, ove godine bit će isplaćeno i više od 3 milijuna KM doprinosa iz ranijih godina. Tekući prijenosi za Sveučilište u Mostaru, Studentski centar u Mostaru i Zavod za školstvo ove godine iznose 600.000 konvertibilnih maraka.

Tekući prijenosi za školarinu djece ometene u razvoju planirani su u iznosu od 130.000 KM, dok će Županija iz proračuna za 2016. sufinancirati prijevoz učenika u iznosu od 800.000 KM. Prema informacijama iz Ministarstva financija, ove godine će za tužbe djelatnika biti isplaćeno 300.000 KM. Iako financijska situacija ograničava mogućnosti ulaganja o školske objekte, kroz projekte energetske učinkovitosti u 2015. godini je u obnovu i modernizaciju škola u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu preko Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije uloženo 1,100.000 KM, dok će u proračunskoj 2016. godini biti uloženo 1,300.000 maraka. Svi proračunski korisnici, uključujući i prosvjetne djelatnike, dobit će po 300 KM regresa, a Zapadnohercegovačka županija je jedna od rijetkih koja neće smanjivati visinu toplog obroka zbog novog zakona kojim se isti oporezuje, nego će, iako će to dodatno opteretiti proračun, plaćati porez na razliku.

11 komentara

 1. Zasto nitko od politicara iz sadasnje vlade nije pokrenuo pitanje zasto nitko nije krivicno gonjen za neuplatu doprinosa 3 godine vec te doprinose sada oni preko kredita koje je digla ova vlada uplacuju?toliko.o pravnoj drzavi

  Like(2)Dislike(1)
 2. Zasto profesori ne mogu u mirovinu vec cekaju nakon 40 godina rada da dodju na red da im se uplate doprinosi?zasto se prodiljne naknade ne uplacuju?dokle god skolstvo ne bude medju bitnijm stvarima ne pise se dobro sklostvu?

  Like(2)Dislike(0)
 3. Ili imas muda il ideš u školu!!!!

  Like(5)Dislike(0)
 4. Sve će to ruška pozlatit

  Like(0)Dislike(1)
 5. dok vam djeca idu u kombinirane odjele dragi roditelji vi samo šutitee a zašto kombinirani odjeli da se ne bi primila koja nova učiteljica i da bi vlada uštedila na vašoj dječici pa kako će učnik išta usvojit kad je u kombinaciji sa drugim razredom

  Like(4)Dislike(2)
 6. Zašto naša djeca uče drugi IZBORNI strani jezik u petom, a u Mostaru i Međugorju u šestom po ISTIM knjigama, jesu li naša djeca pametnija i je li im izborni jezik nametnut?

  Like(1)Dislike(1)
 7. Postoji li potrebno predznanje iz materinskog jezika, zašto uče modalne glagole u petom iz njemačkog a u hrvatskom o tome pojma nemaju? Uvedite im i ostale predmete ranije, bravo mi!

  Like(0)Dislike(1)
 8. Ovdje šalta lud zbunjenog. Preko 1500 zaposlenih učitelja, nastavnoka i profesora, a koliko je ukupno učenika u Županiji? Ispada na jedenog profesora 10 učenika. Pa ko ovdje koga? Ma tu treba napravit reda i poslati sve u P.M.

  Like(3)Dislike(0)
 9. Gruckuljan ne triba škola,sve znaju. Pogotovo ova moja. Sva na mater, pametna,sve zna. Jadni punac uvik u garaži,kao popravlja Agriu a kaže “samo da ne slušam ono jezičaru”. Počeo i ja tako i dobro pomogne. Kad pusti mobitel i daljinski, zna nekad nešto bacit na tavu, nekad to i pojedem,ne često radi zdravlja. A jeli lipa, je, jeli dobraaaa, je, i zato je još nisam vratio. A išla je 11 g u školu, nepotrebno.

  Like(2)Dislike(0)
 10. Nek jos primaju uciteljica pa cim neko zavrsi daj ga utrpaj, putarinu primaju je a ne putuju topli obrok 8 km rade po 4 sata ma nema tu pametni nek dizu kredite dasta.

  Like(1)Dislike(3)
 11. Putarina,topli I hladni obrok,regres I ostala sranja
  a par sati posla pa dokle I oklen.Di to ima I jos oce povisicu.
  Koze I ovce pa u planinu.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.