Više od dvije trećine građana posuđuje novac da preživi

Istraživanje kompanije “Visa” pokazalo je da je čak 73,1 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini redovito posuđuje novac, objavio je EuroBlic.

Svaki građanin u prosjeku duguje više od 2000 maraka i muku muči s otplatom kredita, pa je dizanje novih sve manja opcija.

Građanima preostaju jedino mikrokreditne organizacije, gdje za pozajmicu od 1500 konvertibilnih maraka, na godinu dana, kamatna stopa iznosi do skoro 25 posto.

Prosječne plaće

Za zadovoljavanje osnovnih potreba jedne bh. obitelji mjesečno je potrebno minimalno 1800 maraka, i to pod uvjetom racionalnoga trošenja.

S druge strane, prosječna plaća je nešto viša od 800 konvertibilnih maraka, dok većina građana radi za onu od 500 maraka.

Uzme li se u obzir da prosječna plaća u našoj zemlji nije dovoljna za osnovne troškove, pa i da dvoje u obitelji radi, obitelji u Bosni i Hercegovini jedva sastavljaju kraj s krajem.

Tako svaki iznenadni trošak veći od 50 maraka za većinu građana BiH predstavlja dodatni udar na kućni proračun.

U udrugama potrošača kažu da su građani u minusu kako bi preživjeli mjesec, jer je za mjesečne troškove života potrebno više od dvije prosječne plaće.

“Drugi krug zaduživanja odnosi se planirane troškove, a u njih se ubrajaju zimnica, ogrjev, opremanje djece u školu, registracija automobila, pa i godišnji odmor, dok treći krug zaduživanja predstavljaju nepredviđeni troškovi”, kazala je za EuroBlic Murisa Marić, izvršna direktorica udruge “Don” iz Prijedora.

U neplanirane troškove ubrajaju se iznenadni posjeti liječniku, hitni popravci u kućanstvu, ali pozivi na svadbe ili druga slavlja.

Nova zaduženja

“Kontrolni pregledi kao što su, primjerice, ultrazvuk ili magnetna rezonancija, koštaju.

Ako ste pozvani na neko slavlje, morate računati na najmanje 50 konvertibilnih maraka koje ćete darovati ili pak kupiti pristojan dar, a da ne govorimo o tome da se treba prikladno odjenuti za tu priliku”, kazala je Marić i dodala kako mnogi posuđuju novac od zelenaša ili od rodbine.

Također, nije rijedak slučaj obitelji koje su zavađene zbog nevraćenih dugova.

Građani kažu da barem jednom godišnje imaju izvanredni trošak, od kojeg ih zaboli glava.

U situaciji kada se većina građana već morala zadužiti kako bi financirala planirane godišnje troškove, svaki izvanredni trošak neminovno ih vodi k novom zaduženju.

Ovakva situacija uvodi ih u začarani krug minusa i dugova iz kojeg na kraju vrlo teško izlaze.

5 komentara

 1. Zašto pozajmljuju novac za puko preživljavanje? Zato što su naši vrli “gospodarstvenici” super ljudi, pa plaćaju jadne radnike? Zato što imaju plaće od kojih mogu, makar, preživjeti? Zato što imaju vlast koja za ništa nema odgovornosti osim za svoju vlastitu dobit. Imaju vlast koja će ih otjerati u inozemstvo jer se ulizuje tim “gospodarstvenicima” jer su prema njima širokogrudni (trebaju im za obostrano jahanje na ljudima). Zato što nemaju ni sudove, ni pravdu na svojoj strani. Neće to još moći dugo tako, istjerati će ljudi ove koji su na njihovim leđima i počet će raditi na dobrobit sviju. Mora biti bolje svima, a ne samo njima.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Herman Hermanovic

  Via Deutschland!

  Like(1)Dislike(0)
 3. Sto ste se tu usadili I ne mrdate.
  Uvijek je se iseljavalo I trazilo kruva u drugim sredinama
  I u inozemstvu.Nazalost tu su ostali vecinom nesposobni,lijeni,neskolovani
  ili pokvareni lopovi.
  Mogu razumiti stare I bolesne sto nemaju kuda ali zdrave stokilase,spavace do podne
  I kazu nemozemo ni za kruva zaraditi.Takvih mi nije zao pa neka samo nastave I kukaju.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Micheal Benson

  Prijavite se za svoj poslovni zajam, investicijski zajam, osobni zajam, zajam za vrijeme odmora, nudimo Vam bilo koji iznos koji vam je potreban, a mi odobravamo zajam uz kamatnu stopu od 3%, a naš je zajam 100% zajamcen, pošaljite svoj pismo prijave za kredit na email: MICHEALBENSONLOANAGENCY @ GMAIL. COM
  Obrazac za prijavu zajma i vracanje.

  Puno ime ……………..

  Privatni telefonski broj …………….

  Država ………………

  Adresa …………….

  Država ……………

  Dob …………..

  Like(0)Dislike(0)
 5. LEONARD TRINITY

  Trebate hitni zajam koji smo ovlašteni zajmodavac, zakonito i registrirano društvo odobreno u cijelom svijetu. Nudimo zajam pojedincima i grupi koji su spremni vratiti na nisku kamatnu stopu od 2%. Zadovoljstvo je jamstvo i veselimo se što dopuštamo iskrenu uslugu, čekamo vašu brzu reakciju. Za odgovor na interes: trinitygloballoanltd @ gmail. com

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.