Više od polovice Hrvata za uvođenje obaveznog vojnog roka

Više od polovice ispitanih u anketi EduCentra, njih 51 posto, smatra da bi trebalo uvesti obvezni vojni rok u Hrvatskoj jer je odličan za stjecanje discipline i radnih navika, protiv ih je 42 posto koji misle da mlade ne treba prisiljavati na nešto što ne žele, dok 7 posto podupire ponovno uvođenje obveznog vojnog roka jedino ako postoji opcija civilnog služenja.

EduCentar u utorak u priopćenju navodi kako neki od ukupno 680 ispitanih, koji su se izjasnili “za”, navode da mladi nemaju odgojne discipline i radnu naviku te im je taj pojam nepoznat. Vjeruju kako je vojni rok dobar oblik odgoja i da je potreban većini muškaraca.

“Vojska je najbolja i najjača organizacija na svijetu i svi u dobi od 16 do 45 godina trebaju je iskusiti i, naravno, ovisno o završenoj školi dobiti čin”, komentar je jednog ispitanika.

Osim stjecanja raznovrsnih disciplina, ispitanici smatraju kako je i zajedništvo jedna od prednosti služenja vojnog roka.

Protivnici uvođenja obveznog vojnog drže da mlade ne treba prisiljavati na nešto što ne žele. Mišljenja su da treba postojati mogućnost samostalnog odlučivanja i vjeruju da se ratovi mogu spriječiti jedino ignoriranjem svega vojnog.

“Vojni rok je bacanje državnog novca i gubljenje vremena. Oni kojima je do vojske otići će dobrovoljno, a ostale bi trebalo pustiti da se bave čime žele”, ističe ispitanik.

Oko 7 posto anketiranih podupire uvođenje vojnog roka ako postoji opcija služenja u različitim institucijama, odnosno civilno služenje vojnog roka. Smatraju kako su škole i bolnice odlične institucije u kojima mladi mogu odslužiti vojni rok, a dobra opcija bi im bila i pomaganje starijim i nemoćnim osobama.

Neki su ispitanici mišljenja kako je potrebno uvesti vojni rok jer je to dobar oblik odgoja, a vojska “najbolja i najjača organizacija na svijetu”. Kako bi opravdali svoje stajalište naveli su primjer da “muškarci ne znaju promijeniti žarulju, nisu sposobni zabiti čavao u zid, a kamoli za nešto kompliciranije.

(Fena)

4 komentara

 1. Čuj! 41% ispitanika ne želi prisiljavati mlade na nešto što ne žele. Pitanje je što danas mladi žele. A odgovor je: Dobra auta, dobre kuće, dobre mobitele, puno slobodna vremena i bezbrižan život. Znači ako mladi ne žele u školu i to je OK. U vojsci prije svega mogu se naučiti kulturi,disciplini i radu. Sve ono što napredne nacije krasi.

  Like(10)Dislike(1)
 2. Ali ima jedna sitnica.
  Redovna vojska i obvezni vojni rok mnogo košta, a država nema para ni za WC papir za toliko ročnika.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Čvrsta ruka i vojna stega za mamine maze dakako neka vide kakoje kad se tuđi ćaća pita

  Like(6)Dislike(1)
 4. Nikakve koristi od tog,ako i uvedu redovan vojni rok,opet ce netko biti u vojarni,a neko kod kuce i imat slobodan svaki vikend.Kao sto je i bilo i sa ovom proslom…Samo ce trositi pare iz proracuna,koji je i ovako jadan.Ako i uvedu ponovo,to ce biti takmicenje tko je mocniji i ko ima vece stele,kao i do sada…

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.