Visoke temperature upalile meteoalarm: U Hercegovini temperatura i do 39 stupnjeva

Zbog temperatura koje će se kretati i do 39 stupnjeva za područje cijele BiH upaljen je meteoalarm.

Narančasti meteoalarm koji upozorava na opasno visoke temperature upaljen je za područje mostarske i bihaćke regije.

”Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela”, navedeno je u upozorenju ovog meteoalarma.

Narančasti meteoalarm je zbog grmljavine upaljen i u sarajevskoj i tuzlanskoj regiji. Upozorenje za potencijalno opasno vrijeme izdano je za trebinjsku, livanjsku, visočku, fočansku i prijedorsku regiju.

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne u Bosni će biti lokalnih pljuskova i grmljavine koji su najizgledniji u središnjim područjima, krajem dana i u sjevernim.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37, na jugu zemlje do 39 stupnjeva celzijusa.

U Sarajevu veći dio dana sunčano. Više oblačnosti poslijepodne. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 stupnjeva celzijusa.

U Bosni i Hercegovini jutros je sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8.00 sati: Sokolac 14, Bjelašnica 15, Bugojno 16, Ivan Sedlo i Srebrenica 17, Sarajevo 18, Livno i Sanski Most 19, Tuzla i Zenica 20, Banja Luka i Zvornik 21, Doboj i Prijedor 22, Grude 23, Bijeljina, Gradačac, Neum, Stolac i Trebinje 24 i Mostar 26 stupnjeva.
Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 947Pa, za 4hPa je veći od normalnog i raste, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.