Vjerovali ili ne: U BiH ima 150.000 neosiguranih i neregistriranih vozila

Akcijski plan za borbu protiv neregistriranih i neosiguranih vozila ima za cilj da se njihov broj u BiH snizi na oko dva posto, što je uvjet da vozila iz BiH ulaze u zemlje EU bez zelene karte, odnosno po sustavu registarskih oznaka, izjavio je danas predsjednik Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske Milomir Durmić.

On je rekao novinarima pred prezentaciju tog plana da prema procjenama u BiH u prometu sudjeluj oko 15 posto neosiguranih i neregistriranih vozila, dodajući da štetu koju pričine takva vozila pokrivaju zaštitni fondovi RS i Federacije BiH /FBiH/.

Predsjednik federalnog Udruženja osiguravajućih društava Feđa Morankić rekao je da tih 15 posto neregistriranih i neosiguranih vozila u BiH čini cifru od oko 150.000 automobila, a da prometne nezgode u kojima takva vozila sudjeluju stvaraju veliku štetu proračunima, dovode do gubitaka prihoda po osnovu poreza i drugih taksi. On je dodao da sustav registarskih oznaka omogućava brži protok robe i usluga.

Direktor Biroa zelene karte BiH Samira Zijadić rekla je da bi se pojava neregistriranih i neosiguranih motornih vozila mogao smanjiti kroz jaču primjenu i pooštrenje sadašnje zakonske regulative, podizanjem javne svijesti, pojačanim radom nadležnih organa i njihove neposrednije suradnje na ovom pitanju.

Akcijskii plan je pripremio Koordinacioni odbor, formiran na inicijativu Biroa zelene karte BiH, a čine ga Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, IDDEEA, Agencija za sigurnost promera RS, entitetska udruženja osiguravajućih društava, entitetski zaštitni fondovi.

7 komentara

 1. Da najvise neregistriranih vozila je u posjedu raznih pripadnika raznih rodova policije pa vojske pa pravosuda pa raznih drugih kao porezna uprava i razni gradevinski poduzetnici i deset vozila u posjedu koji jednostavno nisu u stanju registrovat vozilo

  Like(1)Dislike(0)
 2. Kakvo stanje u drzavi, takav i broj neregistriranih vozila.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Sta je to za cudit kada zaposlenici mup-a voze neregistrirana vozila,pometi u svom dvoristu pa idi dalje…

  Like(1)Dislike(0)
 4. u grudama najviše ukradenih gracki dečki vozaju.

  Like(1)Dislike(0)
 5. Kada ce poticaji za registraciju vozila???

  Like(0)Dislike(0)
 6. Biti ce ih jos manje registriranih

  Like(0)Dislike(0)
 7. U Grudama svako 3 auto nije reg. Evo ja vozam neregist imam 2 jedno reg drugo nije a oba vozan kriv jesam a sta cu

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.