Vlada Republike Hrvatske: 2,6 milijuna eura za projekte pomoći Hrvatima u BiH

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz državnog proračuna za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna (2,6 milijuna eura), javlja Anadolu Agency (AA).

Sredstva iz državnog proračuna raspoređuju se za financiranje programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, kulture i ostalih područja.

“Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u BiH, nastojeći zaštititi njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u BiH, čime se ujedno potvrđuje snažna potpora i odgovorna politika Republike Hrvatske prema toj državi, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi”, stoji u obrazloženju ove odluke.

Kao središnje tijelo za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, 2012. godine osnovan je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Time je stvoren “jasan i učinkovit instutucionaini okvir za sustavno održavanje i razvijanje odnosa s Hrvatima izvan zemlje, kako s hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatske manjine u 12 europskih država, tako i s Hrvatima u BiH”.

Glavni kriteriji pri odabiru programa usmjereni su na veće strateške projekte koji osiguravaju održivi povratak i opstanak Hrvata u BiH tako što se, umjesto dotadašnjeg dodjeljivanja manjih iznosa velikom broju korisnika, što se pokazalo neučinkovitim, jer se nije mogla pratiti realizacija takvih projekata, financira manji broj pažljivo odabranih projekata od strateške važnosti za ostanak i povratak Hrvata u BiH.

Financiraju se programi i projekati koji imaju potencijal za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH kako bi se ostvarila dobrobit za širu društvenu zajednicu.

Cilje Vlade je da zemljopisna raspoređenost financiranih projekata bude ravnomjerna te da se vrši nadzor trošenja dodijeljenih sredstava. Stručni timovi sastavljeni od predstavnika resora sudjeluju u cijelom tijeku realizacije projekata i programa, što uključuje i terenske posjete i uvide.

Korisnici sredstava redovito šalju financijska izvješća o provedbi programa i projekata.

Donošenjem ove odluke, naglašeno je, “Vlada namjerava pružiti važnu pomoć udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih osnažiti i ohrabriti hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta”.
Podupirući različite programe i projekte iz područja kojima je je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u BiH, Vlada Hrvatske je u razdoblju od 2004. do kraja 2014. godine za tu je namjenu izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 243.838.000 kuna (32,5 miljuna eura).

3 komentara

 1. Baš me zanima koliki iznos donira gosp. Josip Leko generalni pokrovitelj Šimićevih susreta i jesu li išta od ovih vladinih sredstava on, Goran Marić i Boro Grubišić usmjerili prema rodnom zavičaju? Govore da se radi o velikim iznosima a ovdje se šuti o tome.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Na 300000 Hrvata, u BiH to je cca 8,6 eura po živom hrvatu godišnje za 2015.
  Hvala im. Neki dan su bili komentari Imoćanina, Osječanina i Zagorca,
  na račun Hercegovaca, kako muzemo Hrvatsku i kako nas hrane.
  Evo sada imate i brojčano koliki su to iznosi.

  Ukupno, svaki Hrvat u BiH koštao je Hrvatsku cca 108 eura za cijelih 10 godina (od 2004-2014),
  a to je 10,8 eura godišnje po jednom hrvatu u BiH.

  Brojke sve govore, a Vi VELIKI HRVATI – DOMICILNI – KOJI POLAŽETE ISKLJUČIVO PRAVO DA ŽIVITE I RADITE U RH, razmislite sada pljačkaju li vas Hercegovci i Hrvati iz BiH ili je nešta drugo po srijedi.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Vas dvojiva iznad samo laprdate.

  Josip Leko je komunjara, a u Hrvatskoj je na vlasti kukuriku-koalcija, što će reći – srbokomunistička.

  Rečeni HDZ-ovci iz BiH u RH nemaju moći za pomoći Hrvatma u BiH. Niti to mogu HDZ-ovci iz RH jer je HDZ u oporbi.
  Pomoći se možemo nadati samo poslije ovuh parlamentarih izbora i najvjerojatnije – pobjede HDZ-a.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.