Vlada traži rezanje plaća u elektroprivredama, telekomima i poštama

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici zadužila Federalno ministarstvo pravde da započne pregovore sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH u cilju smanjenja plaća zaposlenika u organima uprave Federacije BiH u iznosu od deset posto.

Ovim sredstvima bit će ostvarene uštede u Proračunu FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i uprave javnih poduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plaća zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i uprave Javnog poduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo i Javno poduzeće Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, Federalna vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plaća zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Sredstva ostvarena uštedama u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatskim poštama d.o.o. Mostar, Diončko društvo BH Telecom Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, bit će uložena u poboljšanje poslovanja tih poduzeća.

Sredstva ostvarena uštedama JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo bit će uložena u proces restrukturiranja i uplatu doprinosa rudnicima.

Fena

9 komentara

 1. Ma daaaaaj. Pa za tri sata efektivnog rada dnevno, i ispijanje 7-8kava, realna plaća je 1900 KM, grjehota je to smanjiti…

  Like(3)Dislike(0)
 2. trebalo je davno!

  Like(0)Dislike(0)
 3. Tko ima toliku placu

  Like(0)Dislike(0)
 4. U Kave su plaće još veće.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Pa bolje im je prihvatiti smanjenje plaće nego da se ide na smanjivanje radnika, ionako ih je, pogotovo u EP, viška oko 40%

  Like(1)Dislike(0)
 6. Vlada ima svoje sektore kojima moze rezati placu, i tako nista ne privredjuju i ne rade. Mogu krenuti od zupanija, ministarstava, agencija….diraju u jedine drzavne firme u kojima se radi….

  Like(0)Dislike(0)
 7. ako im se ne svidja manja placa u drzavnim. neka idu u privatne,pa da osjete,sta znaci rad.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Jesu li potrosili lanjski godisnji??

  Like(0)Dislike(0)
 9. Uporedite osobni dohodak čistačice u Elektroprivredi HZ HB, imaju veći osobni dohodak neko liječnik specijalist u SKB Mostar, a tek putarine, regrese, Božicnice i ostale privilegije. Zar to nije sramota ovog društva. I nažalost tamo se zapošljavaju podobni bez ikakvih natječaja.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.