Vlada ZHŽ-a uvjerljivo najneproduktivnija

Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) zadržala je poziciju Vlade s uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih županijskih vlada, stoji u rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine ZHŽ-a za razdoblje od siječnja do rujna ove godine.

Prema podacima monitoringa, kojeg je provela nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI), u prvih devet mjeseci 2016. godine Vlada ZHŽ-a razmotrila je svega 166 mjera, dok se obim razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 330 do čak 1350 mjera.

Vlada ZHŽ je u spomenutom razdoblju održala svega 22 sjednice, što je za 14 sjednica manje od jednotjednog tempa, specifičnog za rad drugih vlada i predviđenog Poslovnika o radu Vlade ZHŽ-a. Pri tome, s tek 7,5 mjera po sjednici u prosjeku, Vlada ŽZH je jedina čija je učinkovitost ispod dvoznamenkastog broja, stoji u izvješću CCI-ja.

Različite odluke, izvješća, rješenja i suglasnosti obuhvaćaju 71 posto od ukupno razmotrenih mjera. Pri tome, treću skupinu po brojnosti, među razmotrenim mjerama u prvih devet mjeseci 2016., predstavljaju rješenja o razrješenjima i imenovanjima (17 posto). Dok je udio posebno značajnih, sistemskih mjera, znatno niži – zakoni predstavljaju tek 6,6 posto u ukupnom broju mjera, a nije utvrđena niti jedna strategija, dodaju u CCI-ju.

Iako je broj razmotrenih mjera skroman, ima i onih značajnijih koji bi mogli dovesti do poboljšanja života građana ZHŽ-a, a kao primjer CCI navodi usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata i Zakon o zaštiti obitelji s djecom, kojim je riješen višegodišnji problem isplate porodiljnih naknada.

U izvješću se navodi kako je, generalno gledano, utvrđen mali broj zakona, odnosno manje od jedan zakon mjesečno.

Iz CCI-ja navode kako Vlada ZHŽ-a kontinuirano krši Zakon o proračunima F BiH, pa je tako proračun za 2016. utvrđen po skraćenom postupku, bez javne rasprave i tek pri kraju isteka odluke o privremenom financiranju.

Također, Vlada krši Zakon o ravnopravnosti spolova budući su u sastavu Vlade samo dvije žene, dok Zakon naleže da postotak manje zastupljenog spola ne može biti ispod 40 posto.

U izvješću se dalje navodi kako je transparentnost Vlade na zadovoljavajućoj razini, kao i odnos Vlade prema Skupštini.

Kada je riječ o Skupštini ZHŽ-a, i po intenzitetu i po produktivnosti rada ona spada u donju polovicu županijske ljestvice uz skupštine Posavske, Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije.

Skupština ZHŽ-a je, naime, u prvih devet mjeseci godine održala osam sjednica i na njima razmotrila 36 mjera.

Sa sudjelovanjem zakona od 39 posto od ukupnog broja razmotrenih mjera, Skupština ZHŽ-a, uz skupštine HNŽ-a i HBŽ-a, jedina je u čijem radu dominiraju aktivnosti na donošenju zakona, ali još uvijek čak 26 zakona planiranih ovogodišnjim programom, čeka na realizaciju, navode iz CCI-ja.

Iz te nevladine organizaciji pozivali su institucije vlasti u ZHŽ-u, prije svega Vladu, da ozbiljno intenziviraju svoj rad u nastavku godine i povećaju produktivnost, fokusirajući se pritom na rješavanje ključnih probleme građana.

5 komentara

 1. Pa to i nije baš čudno.

  Like(0)Dislike(0)
 2. jeli čirovica produktivna

  Like(0)Dislike(1)
 3. Nisam ni očekivao ništa LIJU VODU U RAŚETO

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ma kakva je priša ljudi moji pa državni je posa.

  Like(0)Dislike(0)
 5. nije drzavni,ne placa njih drzava to je narodni posao,narod placa.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora