Vlast u prvom redu ovisi o razumu

S pravom se mi, učitelji Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, pitamo vrijedi li ovo i za našu vlast. Imaju li imalo razuma oni koji ni nakon godinu i više dana ne poduzimaju ništa, oni koji su se oglušili na sve naše dopise, oni koji su zanemarili sve naše argumente? Upoznali smo predstavnike i lokalne i županijske vlasti o odnosu i postupcima ravnatelja Zdravka Pirića i voditeljice smjene Ljiljane Pirić prema uposlenicima naše škole.

U posuškoj osnovnoj školi zbilo se niz događaja kojima se ponižavalo nastavnike, degradirala služba, kršili zakoni i propisi. Iako su predstavnici vlasti čuli naša obrazloženja i dokaze za svaku od navedenih tvrdnji, do danas nisu poduzeli ništa. Na ovaj način su postali suučesnici u slanju poruke kako je moralna i zakonska kategorija irelevantan čimbenik.

U školi vlada kaotična atmosfera koja nije rezultat loših međuljudskih odnosa, kako to neki žele prikazati, već zbog autokratskog i samovoljnog rukovođenja ravnatelja. Kroz povijest je uvijek bilo amoralnih osoba koje su, poput ravnatelja Pirića, radi vlastitih interesa bili spremni učiniti sve, ne mareći kako će to utjecati na ljude oko njih. Glad za vlašću i vlastitim prosperitetom kod njih je daleko jači nagon od bilo kakvog osjećaja srama i poniženja zbog štete koju nanose u svojoj radnoj okolini.

Nismo zaboravili kako se Zdravko Pirić kao čelnik Sindikata ne tako davno borio za prava svojih kolega. Nažalost, vrlo brzo je zaboravio na ciljeve svoje borbe. Njegov jedini cilj je bio zadovoljiti svoje osobne interese.

Ravnatelj Pirić krši važeće zakone i propise, omalovažava i vrijeđa učitelje, njegova retorika često nije primjerena ustanovi u kojoj radi ali ni funkciji koju obnaša. Prijetnje, laži i klevetanja naša su svakodnevnica. Ravnatelj Zdravko Pirić onemogućava rad sindikalnog povjerenika na način da mu pod prijetnjom policije priječi boravak u prostorijama škole. I konačno, u našu školu je došla policija. Što još reći?

Zbog ravnateljevih postupaka naša škola je na rubu ponora. Nećemo i ne možemo dozvoliti da se naši problemi stavljaju pod tepih i drže u tajnosti i stoga nadležne pozivamo na razum i zahtijevamo da preuzmu svoj dio odgovornosti.
Posušje, 8. svibnja 2015.
Sindikalna podružnica Posušje

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.