Vozač Hitne pomoći dvaput kažnjen zbog prebrze vožnje

”Ja sam kažnjen jer radim svoj posao najbolje što mogu vozeći sanitetsko vozilo i spašavajući živote. Što bi se tek dogodilo kada bi nečiji život pokušao spasiti vozeći privatni automobil”, izjavio je za Faktor vozač sanitetskoga vozila Doma zdravlja iz Kiseljaka koji je prekršajno kažnjen zbog brze vožnje službenoga automobila.

Kako ističe, u samo dva dana uručena su mu dva prekršajna naloga i to dok je na sarajevski KUM prevozio sedmogodišnjega dječaka čiji je život bio ugrožen, kao i pacijenta kojega je iz Lepenice trebao prevesti u Kiseljak. Njegovu brzu vožnju na koju je, kako kaže, bio primoran u oba slučaja, zabilježio je radar u Brnjacima.

”Imali smo jedan hitan slučaj 30. kolovoza. Prema nalogu dežurnoga liječnika sedmogodišnje dijete sam uz pratnju medicinske sestre hitno trebao prebaciti na KUM. S upaljenim rotacijskim svjetlom i sirenom u podne sam krenuo ispred Doma zdravlja. Pet minuta kasnije u Brnjacima me je snimio radar na dionici gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, a ja sam se kretao pri brzini od 104 kilometra na sat. Međutim, kamera nije zabilježila upaljeno rotacijsko svjetlo pa je na moju adresu došla kazna od 400 KM, dva mjeseca oduzimanje vozačke dozvole i dva kaznena boda”, priča vozač.

Sljedeći dan se ponovila gotovo identična situacija. Liječnik je Begića s medicinskim tehničarom poslao u Lepenicu, a nakon dojave da je nekom pozlilo.

”Brzo smo tamo stigli, uzeli pacijenta i odmah se uputili k Domu zdravlja. Pacijent je bio u kritičnom stanju. Ponovno sam upalio rotacijsko svjetlo i sirenu, da bi me na Brnjacima ponovo snimila fiksna kamera pri brzini od 65 kilometara na sat. Na snimci se ponovno ne vide rotacijska svjetla. Za taj prekršaj dobio sam novčanu kaznu od 40 KM. Međutim, sve je to bilo uzalud, pacijent nam je preminuo u vozilu do Kiseljaka”, priča vozač, koji je sve predao na Općinski sud u Kiseljaku koji će odlučiti je li kriv ili ne.

Međutim, ne može sakriti svoje ogorčenje činjenicom da je kažnjen jer samo radi svoj posao.

”Pitam se hoće li mi ubuduće biti dovoljna moja plaća da platim sve kazne koje mi dolaze. Ne znam što da radim, jedino mi preostaje da vozim seoskim putevima kako bih izbjegao kamere”, kaže ogorčeni vozač.

Inače, prekršajni nalog koji mu je izrečen može poništiti samo sudac. To je moguće samo ukoliko se utvrdi da vozač saniteta nije ugrozio ničiji život te da zbog njegove brze vožnje nisu nastupile posljedice.

Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBŽ, za Faktor je pojasnio kako su svi jednaki pred zakonom te kako vozači sanitetskih vozila nisu pošteđeni poštivanja prometnih propisa. Svjesni su da ovo može biti problem kada je u pitanju spašavanje života, ali da su zakonski propisi takvi kakvi jesu te da njima podliježu i vozači Hitne pomoći.

Tako se u ovakvim slučajevima prekršajni nalog na osnovu zabilježenih registracijskih oznaka šalje pravnom licu i traži ime vozača koji je upravljao vozilom u određeno vrijeme kako bi se kaznio jer prekršaj ne čini pravno lice već vozač. Također, tvrdi Prohan, ovakva vozila nerijetko se i zloupotrebljavaju u prometu.

10 komentara

 1. E ovuda je nasao brzo vozit ovo je zemlja reda ,rada ,postenja a i prava a svi oni koji hoce divljat nasim prometnicam kao spasavajuc necije zivote a znamo svi da oni netrebaju uopce zurit jer ionako iz bolnica nitko se ziv ne vraca za sve nek se tornjaju u njemacku i tamo voze sanitetska vozila kako im se prohtije

  Like(1)Dislike(8)
 2. Ovo je sramota znaci kriv je sto je sanitetsko vozilo vozio prebrza spasavajuci neciji zivot samo me zanima sta bi bilo kad bi netko od ovih sto pisu besmislice bio netko njihov s ugrozenim zivotom kako vas nije sram

  Like(6)Dislike(1)
 3. Vi ste smješni znači nečiji život vrjedi 400KM pa kako vas nije sram čovjek je vozio kako treba da bi spasio nečiji život

  Like(3)Dislike(0)
 4. A kad naiđu kriminalci pod rotaljkama svi moramo uskakat u jarke.

  Like(9)Dislike(0)
 5. E bas tako dosta je terora prisniji su zivoti nego ppliciski hirovi

  Like(1)Dislike(0)
 6. E jebenti drzavu u kojoj zivimo !!

  Like(1)Dislike(0)
 7. E moja državo, jadna li si…

  Like(0)Dislike(0)
 8. Sve će to sudac poništit ali nije dotog tribalo doć toje tribalo riješit u MUPu

  Like(1)Dislike(0)
 9. A ljudi svakakvi san gluposti čita al ovo je kapitalna zanima me dali i vatrogasci dobijaju slične kazne…

  Like(0)Dislike(0)
 10. Zapali štogot u sovićima i čekaj 🙂

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.