Vozači, usporite: Na snazi je Zakon sa strožim propisima i paprenim kaznama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima u BiH, kojim su propisane i strožije novčane kazne za određene prekršaje, nakon što je nedavno usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, danas stupa na snagu.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Zoran Andrić je izjavio Feni da je Zakon rezultat rada velikog broja institucija i udruženja u BiH, s ciljem podizanja nivoa prometne kulture te povećanja nivoa sigurnosti prometa na putovima u BiH.

Nema mobitela ni druge opreme

”Osnovna dilema koja se rješava ovim zakonom jeste pitanje jasnog određenja naselja kao dijela naseljenog mjesta, a zbog primjene mjera ograničenja brzine kretanja od 50km/h u naselju. Definicija je izmijenjena na način da je zakonom propisano obavezno postavljanje prometnog znaka kojim će se jasno urediti zona „naselja“, u kojoj zoni važi ograničenje od 50km/h, osim ako posebnim saobraćajnim znakom ograničenje brzine kretanja nije drugačije uređeno”, pojašnjava Andrić.

Navodeći neke od odredbi zakona, kazao je da za vrijeme kretanja vozila u prometu na javnom putu vozač ne smije koristiti mobilni telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju, ukoliko nema, odnosno ne koristi opremu koja omogućava komunikaciju bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Također, vozač ne smije da koristi audio, odnosno videouređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih sudionika u prometu, niti da poduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

U vozilu u prometu na putu ne smije se koristiti, niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja, a propisana je i zabrana stavljanja na tržište i reklamiranje ovih uređaja.

Po Andrićevim riječima, za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti da ima slušalice u oba uha.

Također, preciznije se definiraju periodi za provođenje tehničkog pregleda za nova vozila.

”Nadležni organ koji vozača vodi u evidenciji dužan je da, u roku od tri dana, vozača koji po informaciji zdravstvene ustanove nije sposoban da zbog svog stanja sigurnosno upravlja vozilom pozove i privremeno oduzme vozačku dozvolu, te da ga uputi na izvanredni lječnički pregled ako vozač nije suglasan s privremenim oduzimanjem vozačke dozvole”, navodi Adnrić.
Zakon propisuje da bliže odredbe o postupku i načinu registracije oldtimera pravilnikom propisuje ministar, u suradnji s organom nadležnim za unutarnje poslove.

Veće kazne

”Dalje, Zakonom se uvode „prenosive tablice“ koje se koriste isključivo na teritoriji BiH za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja”, navodi Andrić, dodajući da su to neke od najvažnijih izmjena koje ovaj zakon uređuje.

Ističe da su za određene prekršaje propisane i veće novčane kazne.

”Posebno je važno napomenuti da su kazne date u rasponima, ali da policijski službenik, prilikom kontrole, može prekršajnim nalogom odrediti isključivo najnižu kaznu. Raspon se propisuje za potrebe eventualnih postupaka na prekršajnim sudovima, u slučaju ponovljenih prekršaja za koje se utvrdi da najniža kazna ne daje željeni efekt da prekršitelj odustane od daljih činjenja prekršaja po istom osnovu”, pojašnjava Andrić.

Podizanje prometne kulture

Tako će, na primjer, ovlašteno službena osoba izreći novčanu kaznu u iznosu od 400 KM vozaču koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina, vozaču kojem ustanovi više od 1.5 g/kg alkohola u krvi, vozaču koji brzinu kretanja prekorači za više od 30km/h od dozvoljene. Također, osobi koja u prometu na putu upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, vozaču koji sudjeluje u prometu vozilom koje je neregistrirano ili čija je potvrda o registraciji vozila istekla za duže od 30 dana, vozaču koji na vozilu koristi registarske tablice koje nisu izdate za to vozilo, kao i vozaču koji u prometu na putu upravlja motornim vozilom, a prometna dozvola mu je oduzeta ili mu traje zabrana upravljanja.

”Adekvatnom primjenom ovih zakonskih odredbi očekujemo da će se prometna kultura podići na veći nivo, te da će se broj prekršaja, a samim tim i broj nastradalih u prometnim nesrećama, značajno smanjiti, kako bismo bili na nivou prosjeka zemalja Europske unije”, zaključio je Andrić.

Bljesak.info 

34 komentara

 1. Andruću, nije vama cilj podizanje prometne kulture. Prometna kultura se ne podiže represijom, nego preventivnim i odgojnim mjerama. Pa nismo ludi, znamo da vam nije cilj prometna kultura, nego ubiranje velikih financijskih sredstava od osiromašenog naroda.

  Like(11)Dislike(0)
 2. Zna se, Andriću, a ne Andruću, greška.

  Like(1)Dislike(1)
 3. Lažeš Andriću, umjesto svijesti, podići će se samo revolt osiromašenih i već oguljenih građana (koji još nisu uspjeli odseliti u Njemačku)!
  Ovo načičkavanje radara po ŽZH je samo u svrhu pljačke naroda da bi se napunio županijski proračun i kako bi silni ministri (džabalebaroši) mogli još bahatije haračiti i trošiti nezarađeno!
  Na svijetu nema općine ili županije s ovoliko radara.
  Ove visoke kazne samo idu na ruku policajcima, sad ćemo im davati 50 KM umjesto dosadašnjih 20 KM !
  Policiju treba istjerati na cestu da radi svoj posao, a radarska kućišta ispilati i napraviti šprajcove (već ih ima za 50 kvadrata deke) !!

  Like(24)Dislike(0)
 4. Ubijmo radare !

  Like(8)Dislike(0)
 5. Magistralna cesta s ograničenjima 40 ili 50 km/h ?!
  Yebem vam vašu pamet!

  Like(20)Dislike(0)
 6. Najveći problem novog Zakona je što ne definira kome se plaćaju prometne kazne, odnosno u čiju “kasu” idu navedeni novci. Zbog te činjenice ovaj Zakon je ne ustavan.
  Druga stvar koja je kontradiktorna sama po sebi je da novac od kazni vjerovatno ide u Županijski proračun, pa od njega oni dijele plaće korisnicima proračuna.
  Umjesto da se ti novci preusmjere u održavanje sigurnosti na prometnicama, ili nekim drugim konkretnim stvarima. Možda neke preventivne akcije ili slično.
  Platit će se kazna od 400 KM, a onda će Županijski MUP od tih novaca podijeliti plaće svojim uposlenicima.

  Gubi se smisao sankcioniranja vozača.
  Gubi se smisao Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
  Ispada da će vozači biti zaduženi za plaće policajcima i drugima, pa se slijedom toga mogu očekivati rigorozne kazne recimo početkom mjeseca kad Županije isplaćuje plaće i doprinose.

  I još oni pored svega toga stave 50 stacionarmih radara da nebi nedaj Bože policajci morali biti na cesti i raditi svoj posao.
  Lakše je ovako, stavi kamere i bulji u računalo i čekaj da netko vozi više od 50 km/h i šalji mi kaznu.

  Sram vas bilo sve….

  Like(25)Dislike(0)
 7. Za ovo smo se borili(doduse ja sam bio kod rodbine u Minkenu), volim stranku

  Like(5)Dislike(2)
 8. vazna obavjest vozite malo brze bice vise para u mupu

  Like(4)Dislike(2)
 9. Biseri novog Zakona:

  (2) Na javnom putu/cesti i njegovom zaštitnom pojasu zabranjeno je podizatispomenike i postavljati druga spomen-obilježja, prodavati proizvode i sl.(3) U zaštitnom pojasu javnog puta/ceste izvan naselja mogu se postavljati natpisiza reklame, i to pored autoputa/autoceste i puta/ceste rezervisanog/rezerviranog zasaobraćaj/promet motornih vozila na razdaljini od najmanje 12 metara, magistralnogi regionalnog od 10 metara i lokalnog puta/ceste – 3 metra, računajući od krajnjetačke/točke poprečnog profila, uz dozvolu/dopuštenje nadležne/ovlaštene institucijekoja upravlja javnim putem/cestom

  SLIJEDOM OVOGA TREBAMO SVI ZAJEDNO NADLEŽNOJ INSTITUCIJI PODNIJETI PRIJAVU DA SE SVI REKLAMNI PANOI, JUMBO PLAKATI I SLIČNO, UKLONE SMJESTA JER NISU POSTAVLJENI U SKLADU SA ZAKONOM.

  Like(8)Dislike(0)
 10. Rađe pucajte na nas iz automata. Tako bi bar imali nekakvu karakternu crtu. Bili bi zločinci. Ovako niste ništa, milicija je za vas bila mila majka. Jedno veliko bljak svim našim NARODNIM(hahahahah) zastupnicima
  i u potpunosti uspijevate provest plan Srba i Muslića o iseljavanju Hrvata! Hvala i aufidersehn Bando Hrvatska!

  Like(8)Dislike(1)
 11. Nazalost doslo je vrijeme da se od lopovsko teroristickog aparata mora branit i oruzjem,oni su toliko bahato drski banditi i na zalost njihovu pojesce govna koja su sami zakuhali

  Like(4)Dislike(0)
 12. Postojbina Herceg Stjepana Kosače, osvojena u 15 stoljeću od osmanlija politički, ali nikad pokorena i očišćena od hrvata i katolika. Cijeli svjet smo naselili, a Hercegovinu nismo raselili. Ovaj put je drugačije.
  Drugi nas nisu mogli pokoriti, ali to smo mi uspjeli napraviti sami sebi. Hercegovina umire, polako, ali umire, a to nam nisu krivi ni Muslimani ni srbi. Krivi smo mi i naše korumpirane vođe za koje uporno glasujemo, a koji nam prodaju iste floskule svaki put. Lijepa naša Hercegovina uskoro će biti lijepa njihova (bošnjaci, arapi. sirijci, konezi … nebitno).
  Ja više neću biti među živima, ali žao mi je moje dijece i unučadi.
  Pozdrav svim ljudima…

  Like(12)Dislike(0)
 13. Evo ja konkretno ne znam tko je u mogucnosti da plati tako veliku kaznu. Zato bi trebali uvesti radne akcije da se besplatno naprave novi i prosire stari kazneno-popravni domovi tj zatvori da bi se imalo gdje adekvatno smjestiti pučanstvo

  Like(5)Dislike(0)
 14. U p.m. a ja baš danas nagario kod Pajine trgovine kad čujem kasnije radar stavilo…

  Like(2)Dislike(0)
 15. Svima vam zao kad neko umre, pokusa se nesto napravit opet nije dobro. Je da je na nekim mijestima radar nepotreban al bolje da su ga stavili.

  Like(3)Dislike(0)
 16. Nestalo para neda bise MMF majku vam lopovsku

  Like(0)Dislike(0)
 17. Je.bi me ako vise glasam za ove na vlasti. Definitivno. Odsada je moj glas nevazeci, a vi slobodno trubite o majorizaciji hrvata.mamu vam vasu. Vi ste ti koji me majorizirate i tjerate u Nemacku.

  Like(4)Dislike(0)
 18. Dobro jutro neka vas kaznjavju i treba,zašto birate druga Dragana neka vam budne,toje vama vaša borba dala da imate partijasa za komadanta.
  samo naprijed juris drugovi da istramo sve što nije u partiji iz države.
  Juris juris drugovi Draganovi samo napeijed preko korupcije
  Građani sada prilikom snimanja lijepe naše ovlizite guzicu Draganu Bandić i ovima iz JRT.
  I on će vam sve srediti kakve kazne,
  Hhhhhhaaaaaaa hhhhhhaaaaaaa ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

  Like(2)Dislike(3)
 19. Treba organizirati prosvjednu voznju od granice do mostara i voziti 30km h a danas bude bar 50 sa autima pa nek se uvati kolona 20 kilometara

  Like(13)Dislike(0)
 20. Slažem se!
  Samo recite kada ćemo.

  Like(8)Dislike(0)
 21. Treba poći iz Ljubuškog, preko Gruda i ŠB za Mostar i to kada debeli ministar Boras bude išao na sjednicu Vlade ŽZH.

  Like(11)Dislike(0)
 22. I ja sam za! Dajte mjesto i vrijeme polaska!?

  Like(6)Dislike(0)
 23. Imam ja jedan prijedlog za sve vas na vlasti. uzmite fino negdje kakav kanader i lipo nas sve otrujte da crknemo! Nemojte sebe i nas više mučit nego riješite to odjednom i gotovo!

  Like(1)Dislike(0)
 24. Amo se izdogovarat za prosvjed voznjom da vidimo kolko nas ima

  Like(5)Dislike(0)
 25. Dovoljno je kroz Grude sa tridesetak auta napraviti krug oko čaršije i eto ti kolapsa. Jedan prijedlog.

  Like(2)Dislike(0)
 26. Predlažem polazak iz Ljubuškog dva sata prije početka sljedeće sjednice Vlade ŽZH.

  Like(5)Dislike(0)
 27. Stoka će onda preko Čitluka u Široki

  Like(0)Dislike(0)
 28. Kad cemo

  Like(0)Dislike(0)
 29. Datum i vrijeme i idemo

  Like(1)Dislike(0)
 30. Sjednica Vlade ŽZH je počela danas u 11.00 i još je u tijeku.
  Dakle, kada bude zakazana sljedeća sjednica – polazimo iz Ljubuškog.

  Like(4)Dislike(0)
 31. Bolje bi bilo danas blokirati Županiju, da marva ne može kući

  Like(0)Dislike(0)
 32. Građanski neposluh. To je pravo riješenje.
  Uzmete stotinjak auta i ujutro u vrijeme gužve jedan za drugim u koloni
  Grde – Mostar 30-40 km na sati tako popodne nazad.
  Nekoliko dana tako pa da vidiš cirkusa. A to je vaše pravo,
  Nije zabranjeno voziti sporo, nije zabranjeno voziti u koloni,
  a na cesti možete biti koliko želite jer ste registriranii i platili ste cestarinu.

  Like(3)Dislike(0)
 33. Ķojeg datuma i sati

  Like(1)Dislike(1)
 34. Radari su u zapadnoj Hercegovina toliki da ih ima vise nego u cijeloj Bosni.. Kod . znamo da je Županja duzna 60milija… I to je riješenje da mi kupimo rupe sto su nas pokrali…. Gdje su trotovari za pješake……. Cesta je stara 70godina,ne ulaze se nista u ceste…. Kad već policija vezati pojase, svjetla palit i registrirati auta, treba uvesti još neku agenciju da kontrolira njih….

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.