Vraćanje kilometraže na automobilima uskoro odlazi u prošlost

Uređaj “taho špijun” je patentiran prije 15 godina u SAD, a već deset godina se koristi i u Europi. Točnije, na najvećem automobilskom tržištu u Njemačkoj – kaže Petar Janjušević koji je ovlašten za upotrebu ovog uređaja u zemljama regiona. 

Radi se o visokosofisticiranoj tehnologiji koja koristi ultrazvuk i specijalni softver na osnovu koga ispitivač može da ustanovi ne samo koliko je automobil stvarno prešao kilometara već i u kakvom su stanju pojedini dijelovi, da li su mijenjani, da li se radi o prvoj ugradnji i slično, pa čak i da otkrije da li šoferšajba ima neku falinku. 

“Jednostavno, priključi se uređaj koji ispituje sve. Od brojeva šasije, motora, dijelova, stanja u kom se nalaze pojedini dijelovi motora, mjenjača, procjenjuje “klokotanje” motora, a onda sve te podatke operater ukuca u program koji je priključen na veliku bazu podataka u Njemačkoj, za sve zemlje EU, i vrlo jednostavno se postavi “dijagnoza””, objašnjava Janjušević. 

Odstupanja od stvarne kilometraže su plus-minus deset posto pa tako više nitko neće moći da vam proda automobil koji je prevalio pola milijuna i više kilometara sa “original kilometražom od 50.000, koliko je prešla pomenuta baka”. 

“Zabluda je da u Njemačkoj nitko ne vara i ne šteluje kilometar-satove. I tamo je to masovna pojava. Po nekim podacima svaki treći polovnjak je sa vraćenom kilometražom. Otkriveni su slučajevi kada je automobil koji je prešao 900.000 kilometara preštelovan da mu kilometar-sat pokazuje 75.000”

5 komentara

 1. Koliko para toliko “muzike” odeš u ato kuću i kupiš s orginalnom kilometražom ili u henlera s garancijom ali se to plati puno više a ne gledat đabane nijo niko lud da daje svoje auto za mekinje

  Like(0)Dislike(0)
 2. A i u auto kućama su sve kilometraže od 110 do 160 tisuća km.
  Najbolje se vidi po “istrošenosti” auta.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Sve je to…prc

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ma sta ces viditi po istrosenosti auta. Vratiti cu ti ja na svom autu 100000 km, i kladim se da neces viditi razliku.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Bolje se može vidjeti po istrošenosti automobila nego prema kilometrima.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.