Za Armiju RBiH vrijedi poseban status, a za HVO ne vrijedi

Federalno ministarstvo ostaje pri tekstu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji je Vlada FBiH razmatrala i usvojila, stoji u izjašnjenju Federalnog ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata koje je potpisao ministar Salko Bukvarević,a na zahtjev Kluba zastupnika HDZ BiH da se braniteljima čiji je invaliditet procijenjen ispod 20%, a koji su ostvarili pravo temeljem ugovora Republike Hrvatske i BiH omogući ponovni izlazak pred povjerenstvo Instituta, piše Večernji list BiH.

Uvrstiti novi članak

Nakon razmatranja amandmana na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ovoga zakona, koje su u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli Klub zastupnika HDZ BiH, te zastupnici Ismet Osmanović i Mirsad Topčagić, Vlada Federacije BiH je utvrdila kako ne prihvaća amandmane Kluba zastupnika HDZ-a BiH te zastupnika Mirsada Topčagića, dok se amandman koji je podnio zastupnik Ismet Osmanović prihvaća. Klub zastupnika HDZ BiH u svom prijedlogu tražio je da se U čl. 3. prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, iza stavka 5. doda novi stavak 6. koji glasi: “Osobama iz prethodnog stavka, koje su ostvarile prava i na temelju ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o suradnji u oblasti žrtava rata u BiH koje su bile pripadnici HVO-a i članovima njihovih obitelji, a kojima je liječničko povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u tijeku provedbe Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite utvrdilo stupanj invaliditeta manji od 20%, bit će omogućen ponovni izlazak pred povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja”.

Izlazak pred povjerenstvo

U obrazloženju prijedloga Klub zastupnika HDZ-a BiH naveo je kako je prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona predviđeno da liječničko povjerenstvo prilikom utvrđivanja stupnja invaliditeta za ranjene i zatočene pripadnike Oružanih snaga BiH, kao i za ostale osobe s područja na kojem je počinjen genocid koji je priznao Međunarodni sud u Haagu, bez obzira na temelj invaliditeta, koji su već ostvarili pravo i o čemu postoji medicinska dokumentacija u spisu predmeta, stupanj invaliditeta neće se utvrđivati, u postupku provođenja Zakona, a u provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, manje od 20% X skupina. S tim u vezi pojavio se problem za one korisnike prava koje je po istom zakonu ranije obradio Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja i dobili ocjenu manju od 20%, a svoja prava kao ranjeni i zatočeni pripadnici HVO-a su ostvarili u Republici Hrvatskoj na temelju ugovora između BiH i RH i koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. “Uzimajući u obzir gore navedeno, smatramo kako je ispravno i pravedno da se ovoj kategoriji stradalnika Domovinskog rata omogući ponovni izlazak pred povjerenstvo za medicinsko vještačenje, čime bi se zaštitila njihova ljudska prava i jednakopravnost svih stradalnika pred zakonom”, navedeno je u obrazloženju.

2 komentara

  1. Pa kako ce vrijedit kad je najveci neprijatelj u ratu bila armija bih

    Like(0)Dislike(0)
  2. pa nisu nikad ni bila ista pravila,evo ja 600dana terena nemam ni zvanje branitelja,zapvjednici bivši me nepoznaju,još se moram kriti od njih aoni su sve sebi osvarili što su željeli,hoću reći međunami nisu jednaka pravila a sad tražite sa armijom bih,kakvo čudo tako i treba

    Like(2)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.