Za financiranje programa i projekata za Hrvate u BiH oko 5 milijuna KM

Vlada Republike Hrvatske donijela je na svojoj sjednici održanoj u srijedu Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, oko 5 milijuna maraka.

U 2016. godini financirat će se 65 programa i projekata, priopćeno je iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Temeljni kriterij za odabir programa i projekata bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini. Osim toga, vodilo se računa o ravnomjernoj zemljopisnoj raspoređenosti projekata, o potencijalima koje projekti pružaju za direktno i indirektno otvaranje radnih mjesta, kao i o učincima koji imaju na cjelokupan život Hrvata u Bosni i Hercegovini. Prednost u dobivanju potpore imali su i projekti koji se provode u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH.

Donošenjem Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narodu Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske pruža  značajnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažuje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta, ističu iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Podupirući različite programe i projekte iz područja obrazovanja, znanosti, zdravlja, kulture i drugih područja, kojima je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za održivi opstanak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske u razdoblju od 2004. do uključivo 2015. godine za tu je namjenu izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 263.838.000,00 kuna.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Miro Kovač izvijestio je da je uz odobrena financijska sredstva u iznosu od 20.000.000,00 kuna imenovano međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Navedeno Povjerenstvo donijelo je Zaključak o raspodjeli sredstava za financiranje sljedećih programa i projekata: programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno je 5.345.000,00 kuna. Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti izdvojen je iznos od 4.820.000,00 kuna, a programima i projektima iz područja zdravstva dodijeljeno je 5.000.000,00 kuna.

Na kraju, za programe i projekte iz ostalih područja izdvojen je iznos od 4.835.000,00 kuna.

„Raspodjelom navedenih sredstava pruža se važna potpora udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini i ohrabruje hrvatski narod za ostanak, razvoj i očuvanje svoga identiteta“, kazao je ministar Kovač.

Pogledajte OVDJE koje projekte će financirati Vlada RH.

4 komentara

 1. Pa dobro di je nestalo tih 50 miliona maraka u zadnjih 10 godina … Ne vidim da nesto cvjeta i da se ulaze u kulturu … Ccc vjerojatno su od kulture financirali… Kulturne stranke -.-

  Like(0)Dislike(0)
 2. Pa šta ti je 5 milijuna maraka godišnje kad se rasporedi na sve projekte Hrvata u BiH…

  Like(0)Dislike(0)
 3. Puno im više vraćamo prilikom raznih administrativnih davanja prilikom uzimanja dokumenta (putovnica, domovnica, osobna i sl.)

  Like(0)Dislike(0)
 4. SVE SMO MI TO VRATILI DOSADAŠNJIM GLASANJEM…………..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.