Za hranu i piće u institucijama 2,16 milijuna KM!

Institucijama Bosne i Hercegovine, ministarstvima, direkcijama, agencijama, uredima i raznim službama, u narednih 12 mjeseci na raspolaganju će biti enormne količine hrane i pića, za koje je iz državnog proračuna izdvojeno čak oko 2,16 milijuna KM!

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nedavno je raspisala veliki međunarodni tender za ove namjene (koji se obnavlja ciklično, na godišnjoj razini), no, za razliku od istog tendera iz 2014. godine, hrana i piće za bh dužnosnike porezne obveznike u BiH sada će koštati oko 345.000 KM više. Ovakav porast troškova Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove, obrazlaže time što Služba preuzima servisiranje još nekih objekata.

“To jeste nešto više nego prošle godine, ali riječ je o okvirnom sporazumu i nikada se ne povuče toliko hrane i pića. A mi sada preuzimamo i kuhinju u novom objektu Službe za strance, kuhinju u Predsjedništvu BiH, onda šaljemo oko 200 ljudi u preuzeti objekt u Titovoj 9, pa onda su tu i novi objekti u Mostaru, Istočnom Sarajevu, Banjaluci…”, pojašnjava Perković.

Ipak, prema detaljima međunarodnog javnog natječaja, uočljivo je da političarima i dužnosnicima, unatoč dubokoj krizi u državi, i u narednih 12 mjeseci apsolutno ničega neće nedostajati, budući da će na jelovniku, uz mnoge specijalitete i uobičajene obroke, biti i nadaleko popularna janjetina, ali i kvalitetna vina i određene vrste viskija.

Uostalom, sama činjenica da će za alkoholna pića za 12 mjeseci biti plaćeno čak oko 102.565 KM (skoro 30.000 KM više nego u sezoni 2014/2015) dovoljno govori za sebe.

Jednostavnom računicom, iz ove cijene proizlazi da će se na mjesečnoj osnovi u institucijama BiH točiti alkohol za oko 8.500 KM! Na bezalkoholna pića biće potrošeno više nego duplo sredstava u odnosu na alkoholna (275.349 KM), što je i logično, budući da bi tijekom radnog vremena točenje alkohola trebalo da bude zabranjeno, izuzev u situacijama kada naše dužnosnike posjećuju visoki međunarodni gosti.

Da naši političari nisu vegetarijanci, potvrđuje i cijena od 454.000 KM, koliko će biti plaćeno za svježe teleće i juneće meso, ali i janjetinu. Nešto skromnija je nabavka svježeg svinjskog mesa (24.694 KM), što zapravo potvrđuje da ovo meso, osim što ga ne jedu bošnjački dužnosnici, nije naročito popularno ni među srpskim i hrvatskim dunosnicima.Institucijama BiH u narednih 12 mjeseci na raspolaganju će biti i obilje svježeg pilećeg mesa (nabavka za oko 114.000 KM), kao i ostalih prehrambenih proizvoda (224.611 KM), ali i ogromne količine voća i povrća (191.662 KM), kave i toplih napitaka (159.340), kolača i torti (50.514).

Planirana je nabavka i “konzerviranog i zamrznutog programa”, ali i sladoleda, mlijeka i ostalih prehrambenih proizvoda, što bi naše dužnosnike valjda trebalo da stimulira da bolje rade svoj posao, prenose Nezavisne novine.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.