Za ilegalni priključak na struju kazna i do 1500 KM

U skladu s novim standardima EU-a, Vlada Federacije BiH po novom Zakonu o električnoj energiji povećala je drastično kazne za sve one pravne i fizičke osobe koje ne budu poštovale ekološke standarde pri izgradnji i upravljanju elektroenergetskim projektima, piše Večernji list BiH.

Nove kazne visoke

Po novim pravilima svaka fizička osoba za koju se utvrdi da neovlašteno preuzima električnu energiju, prepravlja električne i mjerne uređaje (elektrosatove) kaznit će se novčanom kaznom od 200 do 1500 KM ovisno o prekršaju. Ista kazna određuje se i za osobu koja ometa i onemogućava ovlaštene osobe u obavljanju elektroprivredne djelatnosti ili ako na svojoj nekretnini onemogući pristup i održavanje elektroenergetskih objekata te ako bez odobrenja elektroprivrednog društva priključi svoj objekt na elektroenergetski sustav ili struju troši bez mjernih uređaja. Velike novčane kazne novi zakon predviđa za svakog onog pojedinca koji onemogući službenoj osobi iz elektrodistribucijske mreže očitavanje mjernog sata za električnu energiju, što je, kako su nam kazali inkasatori, u posljednje vrijeme jako izražena pojava, pogotovu u vikendicama koje se koriste u rekreativne svrhe. Velike kazane stižu i za one pojedince koji obavljaju zasađivanje drveća i drugog raslinja na zemljištu, kako piše u Zakonu o električnoj energiji FBiH, “iznad, ispod, u trasi ili na udaljenosti s koje se može ugroziti sigurnost elektroenergetskih objekata, vodova, postrojenja i uređaja, kao i ljudski životi i imovina”. Također se strogo zabranjuje gradnja objekata koji nisu u funkciji obavljanja elektroprivrednih djelatnosti, kao i izvoditi druge radove ispod, iznad i pored elektroenergetskih objekata kojim se ometa i onemogućava obavljanje djelatnosti proizvodnje ili prijenosa ili distribucije električne energije ili se ugrožava rad i funkcioniranje elektroenergetskih objekata.

Tehnička dokumentacija

Kazne za pravne osobe su daleko veće i kreću se od 3000 do 15.000 KM. Pravne osobe ove kazne plaćaju ako pisano ne obavijeste mjerodavnog inspektora o završetku izgradnje elektroenergetskog objekta ili postrojenja ili ako počnu s korištenjem objekta ili postrojenja prije izvršenog tehničkog prijama. Kazna se plaća u slučaju kad poduzeće ne posjeduje tehničku dokumentaciju i ne pridržava se tehničkih propisa, standarda i drugih akata u radu, održavanju i rukovanju elektroenergetskim objektima i postrojenjima ili neuredno vodi evidencije o radu postrojenja te ne otkloni nedostatke ili nepravilnosti prema rješenju mjerodavnog inspektora. Isto vrijedi ako u određenom roku ne obavijesti mjerodavni organ o otklanjanju utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti. Za ovakav prekršaj kaznit će se odgovorna osoba u elektroenergetskom subjektu ili drugoj pravnoj osobi, kao i drugi pojedinac novčanom kaznom od 500 KM do 2000 KM.

Zaštitna mjera zatvaranja elektroenergetskog objekta ili postrojenja u trajanju od tri mjeseca do jedne godine izriče se po novom zakonu elektroenergetskom subjektu, drugoj pravnoj osobi ili imatelju radnje ako se ne pridržavaju tehničkih propisa, standarda i drugih akata u radu, održavanju i rukovanju elektroenergetskim objektima i postrojenjima. Također ako ne otklone nedostatke ili nepravilnosti na elektroenergetskom objektu i postrojenju, prema odluci mjero-davnog inspektora ili u određenom roku ne obavijeste mjerodavni organ elektroenergetske inspekcije o otklanjanju utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti.

3 komentara

 1. 1500 km kazne ako prikljuce iz elektricnog divlji prikljucak 400 km a za prijatelje i rodbinu dzaba

  Like(0)Dislike(0)
 2. Kazne, kazne i samo kazne. Ima li ikakve nagrade za ljude koji savjesno, redovno i na vrijeme izvršavaju svoje obveze, plaćaju račune na vrijeme i sl.

  Koje su kazne za elektroprivredu, koja zbog loše infrastruktire i uzemljenja uzrokuje ljudima kvarove na uređajima i kućnim instalacijama. To se ne spominje. Koje su kazne ako se isporučuje prljava el. energija i naponski neadevatna, što takođe uzrokuje oštećenja i kvarove na uređajima.

  Ja jesam da se stanje zakonski regulira, ali bogme sa obije strane. Ko je kriv plaća, ali ne samo jedna strana.
  Kad ćete ukinuti zimsku i ljetni tarifu (tu komunističku budalaštinu). Limitirate kućanstva na 7,5 za monofazni ili 12 KW za trofazi priključak (a zakup snage je MAŠALA CIJENA cca 220 KM po KW zakupljene snage), a opet u računima naplaćujete neki bonitet za snagu iako je čovjek unaprijed zakupio snagu, a onda povećate 30% cijenu struje u zimskom periodu. Zašto ja, koji trošim 600 – 700 KW mjesečno moram struju plaćati zimi 30% više, ako toliko trošim i u ljetnom periodu.
  Onaj tko se želi grijati na struju treba imati posebno brojilo, sa posebno zakupljenom snagom i posebnom tarifom.

  Zašto svi plaćamo nečiji luksuz pitam ja Vas.

  Like(0)Dislike(0)
 3. kad će električari i ostali iz Elektre počet sebi naplaćivat struju ? E kad kod njih nebude na crno onda vala nek i druge kontroliraju . To je država u državi –

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.