Za ljetovanje potrebne tri prosječne plaće, mnogi zbog toga dižu kredit

Povećani računi za električnu energiju, veća izdvajanja za izlaske, gorivo, ali i putovanja opustoše kućne proračune velikog broja stanovnika Bosne i Hercegovine u ljetnim mjesecima. Samo za ljetovanje četveročlana obitelj iz BiH treba izdvojiti skoro dvije i pol prosječne plaće u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Uzimajući u obzir pojedine ponude, za jedan dan polupansiona na različitim turističkim destinacijama na Jadranu cijene se kreću od 40 do 120 KM po osobi. Prosječna cijena ljetovanja za četveročlanu obitelj za sedam dana u Hrvatskoj, naprimjer, iznosi minimalno 1280 KM (u lipnju ili rujnu), dok je ta cijena u srcu sezone (srpanj, kolovoz) veća od 2000 KM. Imajući u vidu da je prosječna plaća u BiH 830 KM, očigledno je da je za skromni odlazak na more prosječne četveročlane bh. obitelji potrebno izdvojiti najmanje dvije i pol prosječne plaće. Ako tome dodamo troškove mjesečne potrošačke košarice koja, prema sindikalnim izračunima, iznosi jednu i pol prosječnu plaću, može se zaključiti da u slučaju sedmodnevnog ljetovanja četveročlanoj bh. obitelji za preživjeti mjesec trebaju četiri prosječne plaće.

Istina je da je dio mjesečnih troškova unutar kućanstava, koji ulaze u potrošačku košaricu, u slučaju odlaska na ljetovanje manji s obzirom na to da je, recimo, hrana ušla u troškove na moru, ali su veći pri povratku kući. Zbog visokih temperatura pale se klima-uređaji koji su, prema tvrdnjama građana, povisili račune za električnu energiju čak i za trideset posto.

“Račun za struju u lipnju iznosio mi je 96 KM, dok je račun za srpanj 130 KM, a razlog tome je klima-uređaj koji zbog vrućina gotovo stalno radi”, kazao nam je jedan Mostarac. Tu su za većinu obitelji i neizostavni svatovi koji se tradicionalno prave uglavnom u srpnju i kolovozu i koji kućni proračun dodatno opterećuju za par stotina do par tisuća maraka. Zbog svega navedenog, veliki broj stanovnika se u ovim mjesecima odlučuje na podizanje kredita kako bi mogao izmiriti sve troškove, ali i priuštiti sebi nekoliko dana boravka na moru. Naime, u turističkim agencijama diljem BiH već nekoliko godina naglašavaju kako je velik broj onih koji ljetuju na kredit. Gotovo sve turističke agencije svojim klijentima nude aranžmane u više rata.

U bankama nude namjenske kredite za ljetovanje koji su, kako kažu, iz godine u godinu sve traženiji. Ovisno o visini aranžmana, najčešće se odlučuju na iznose do 2000 KM, ali iznosi kredita ovise prvenstveno o kreditnoj sposobnosti klijenta. Neke banke nude kredit i do 5000 maraka bez jamaca. U bankama ističu da je za plaćanje ljetovanja najbolje podizati kredite s rokom otplate do jedne ili najdulje dvije godine.

“Što je kraće razdoblje otplate, klijent plaća manje kamate po kreditu, što svakako ide u njegovu korist”, navode iz banaka.

5 komentara

 1. Ako je u Hrvatskoj 2000km prosjek u sezoni,onda ici u Crnu Goru u pola cjene 1000km.

  Like(0)Dislike(0)
 2. koda se mora ići na more more je luksuz

  Like(0)Dislike(0)
 3. Najgori su oni sto idu u Makarsku. Sugavci nemaju para nego za tamo

  Like(1)Dislike(4)
 4. Za kiselu krmčinu

  Ti nemaš ni mozga a niti para za nigdi,tako da nemoj migat iz svog kiselog krmetnjaka……..kao što ti i samo ime kaže!!!!!

  Like(5)Dislike(0)
 5. Zar se mora ici na ljetovanje ako se nema para?Zar nije lijepo obitelj na okupu pa da odu i na samo jedan dan?Ne mora to svaki put biti more,moze neko kupaliste uz rostilj,bazeni…bitna je obitelj,a ne gdje ljetuju…

  Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.