Za necijepljenje djece kazne i do 2.000 maraka

Zbog nepostojanja pouzdanih informacija o imunizaciji, straha od cijepljenja, pojedini roditelji ne žele cijepiti svoju djecu. Upravo, zbog niskog obuhvata cijepljenjem na našim prostorima smo imali epidemije rubeole, morbila, zaušnjaka. U Federalnom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da su predviđene i kazne u slučaju da se ne cijepe djeca u rasponu od 100 KM do 2.000 KM, piše Faktor.

– Pozitivna zakonska legislativa nije dovoljno razjasnila kaznene odredbe i posljedice za slučaj da roditelj ili staratelj odbija imunizirati dijete. U svakom slučaju za odbijanje cijepljenja iz Programa obveznih imunizacija, a prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene su novčane kazne. Za fizičku osobu su u iznosu od 100 KM do 2.000 KM ako „ne obavi imunizaciju, imunoprofilaksu i hemioprofilaksu“ protiv određene zarazne bolesti. U praksi se ova mjera ne primjenjuje, ili mi nemamo podataka o tome – pojašnjava prim. dr Željko Ler, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodaje kako je činjenica da smo u posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog niskog obuhvata cijepljenjem imali epidemije rubeole, zaušnjaka i morbila.

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Sarajevo objašnjavaju u kojoj mjeri roditelji štete svojoj djeci ukoliko ih ne cijepe.

-Svi pedijatri, epidemiolozi su suglasni da je lanac imunizacije važan u životu svakog djeteta. Ako se naruši s neredovitim cijepljenjem, onda na scenu možemo vratiti neke bolesti koje su davno iskorjenjene. I mi kao društvo moramo imati kolektivnu, imunološku zaštitu, a koja se postiže cijepljenjem djece od malih nogu. Kada to ne radimo vidjeli smo, u posljednje vrijeme, da se na scenu vraćaju bolesti koje su ranije bile, pa i iskorijenjene. To su zaušnjaci, morbili (ospice, krzamak), veliki kašalj, govori Arman Šarkić, šef ureda za informiranje JU Dom zdravlja Sarajevo.

Dodaje da se posljednjih godina vode kampanje protiv cijepljenja.

– Nazvao bih ih internetskim naglabanjima nestručnih i polustručnih ljudi i onda kao rezultat imamo epidemije. Moram reći da zemlje u okruženju, uključujući i Hrvatsku, uvjetuju upis djece u predškolske i školske ustanove, ukoliko nemaju do kraja lanac imunizacije – rekao je Šarkić.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.