Za neoprezno paljenje korova može se dobiti od tri mjeseca do 3 godine zatvora 

– Obavještavaju se građani da je u proteklih nekoliko dana već prijavljeno nekoliko šumskih požara uzrokovanih paljenjem korova na njivama i drugim površinama. Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu, a zabilježeni su slučajevi u kojima su uništena stabla u voćnjacima, pa čak stambeni i pomoćni objekti- navodi Rusmir Prohan, glasnogovonik UP-a Srednjo- bosanske županije, pa iz tog razloga apelira na građane da se suzdrže od takvih aktivnosti, a posebno u vrijeme jakog vjetra, u doba dana kada će požar ostati neprimjećen ili u blizini šumskih nasada i stambenih ili drugih objekata.

– Također, upozoravamo da će službenici policije, u saradnji s drugim institucijama, u narednom periodu preduzimati intenzivne mjere na otkrivanju i sankcioniranju osoba koje paljenjem korova izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu, kako je to i predviđeno Kaznenim zakonom FBiH, propisana kazna za ovo djelo je zatvorska u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Stoga, molimo građane da uvaže naše apele i upozorenja, te da u slučaju da primjete požare to prijave najbližoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili vatrogasnu jednicu na broj 123- dodaje glasnogovornik Prohan. Slično apeliraju i iz ostalih dijelova BiH, osobito iz Hercegovine, gdje se vatrogasci svaki dan bore s desetinama požara koji prijete svim bićima i izazivaju milijunsku štetu.

1 komentar

  1. Pa kaznite ih dobro a ne on je mi kum.prijatelj.rođak itd

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.