Za posao u Elektroprivredi davali od 16.000 do 19.000 KM

Suđenje generalnom tajniku Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i još osam optuženih za više kaznenih djela, počelo je u sarajevskom Općinskom sudu čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Tužiteljstva i dijela obrane.

Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića, optužnica tereti za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici, koju su pročitale tužiteljice Bojana Jolović i Nermina Kulenović, navedeno je da su Zukić i Bibić tijekom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Karavdić, koji su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektroditribucije pri Elektroprivredi BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

”Bibić i Zukić su od 1. travnja do 24. kolovoza 2016. godine ostvarili niz telefonskih komunikacija, odnosno 188 sms-ova i niz poziva u kojima su dogovarali zapošljavanja i koristili termin ‘projekt’. Potom su se dogovorili da grupi pridruže osobe koje bi na terenu pronalazili i sklapali dogovore sa onima koji bi za zaposlenje dali novac u iznosima od 16.000 do 19.000 maraka i druge neutvrđene iznose”, rekla je tužiteljica Jolović.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Tužiteljica Jolović je u uvodnom izlaganju spomenula da se u ovom slučaju radi o lobiranju visoko uticajnih ljudi.

”Kaznenim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem su kršena ljudska prava, prije svega pravo na rad – dodala je tužiteljica, te spomenula da u jednom dijelu optužnice Zukić govori ”završi ovo”, nakon čega, prema njenim riječima, nema diskusije.

Spomenula je tužiteljica da se u ovom slučaju ne sudi stranci, već ljudima koji su zloupotrijebili svoje funkcije u stranci.

Zukićev i Sarajlićev utjecaj, kako kaže tužiteljica, najbolje se vidi u točki optužnice kada i ”Kukić popušta”.

Obrana je reagirala na pojedine navode Tužiteljstva uz pojašnjenje da se izlazi izvan okvira optužnice, dok je Kukićev branitelj Rifat Konjić dodao da ovo nije uvodna riječ, već analiza dokaza za završne riječi.

Tužiteljica je na kraju navela da će optužba saslušati 96 svjedoka, četiri vještaka i stručno lice, te priložiti materijalnu dokumentaciju, čime će dokazati počinjenje djela iz optužnice.

Zukićeva braniteljica Senka Nožica je navela da će uvodnu riječi dati nakon dokaznog postupka Tužiteljstva, kada će ocijeniti da li će biti potrebe za predlaganjem dokaza obrane. Nožica je istaknula da njen branjenik nije vrh stranke i da može biti samo pripadnik njenog vrha, ali da je suđenje potrebno ”odvojiti od politike”.

”Nijedan od 96 svjedoka nije potvrdio da je moj branjenik tražio ili primio novac. To niti proističe iz točaka optužnice koje ga terete, niti iz iskaza svjedoka”, rekla je braniteljica.

Ostale obrane su zadržale pravo da ne iznose uvodne riječi, osim Muhidina Kape koji brani Fazlagića i koji je istaknuo da njegov branjenik nije počinio krivično djelo, već je kolateralna šteta u ovom predmetu.

”Na teret mu je stavljena pomoć počinitelju, a ne zna se gdje je uopće izvršenje djela”, rekao je Kapo.

Nastavak suđenja najavljen je za 13. lipanj, javlja BIRN-Justice Report.

12 komentara

 1. Tako plate dobiju posao i rade nestrucni ljudi nije samo u elektri tako je i u policiji itd

  Like(9)Dislike(21)
 2. Ja sam dava 20 000 meni rekli moze samo ako si u HDZ-u.

  Like(3)Dislike(25)
 3. Uhljebi!!!!!!

  Like(5)Dislike(26)
 4. Pa i ovi u grudama u elektroprivredi magarci su davali da ih prime,

  Like(3)Dislike(24)
 5. Volio bi da malo pisete o domacim slicnim temama.zaposljavanje u elektro,komunalno,dom zdravlja,skole,eronet…,ili je tu sve cisto i po zakonu il nemate hrabrosti pisati.

  Like(6)Dislike(23)
 6. VIDI UHLJEBA IZ ERONETA I ELEKTROPRIVREDE ŠTO UDARAJU DISLIKEOVE

  Like(5)Dislike(13)
 7. neka udaraju, nece jos dugo

  Like(4)Dislike(15)
 8. Znam ja te hakerske trikove kad sa jednog profila mozete napraviti stotine lajkova ili dislajkova,pa samo nastavite,samo da znate da znam ko dislajka s jednog mjesta.pozdrav,nemojte da vam prsti zatrnu.

  Like(2)Dislike(12)
 9. Ima ih iz sovica rade u elektru platili i rade

  Like(3)Dislike(7)
 10. Gdje je Hercegovac tu su veze i potplaćivanja haha

  Like(2)Dislike(2)
 11. Ma nije istina za elektroprivredu. U Mostaru ima neka galerija pa se ode i kupi slika koja ne vrijedi nista i platis je 20-30000 KM. Znaci nista novci za mito nego pajdo kupi nesto. Vidis kako mi to kulturno radimo. 🙂

  Like(2)Dislike(0)
 12. Vidi samo mamuta u elektru iz Dr ????

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.