Za spas proizvodnje krediti po kamatnoj stopi od 2% i poticaji

Ovogodišnja niska otkupna cijena sirovog smilja u Hercegovini i malina u Bosni te prijetnja prosvjedima uzgajivača koji su zbog svega toga dovedeni u tešku financijsku situaciju povod su da se ozbiljno razmišlja o subvencioniranju, ne samo ovih već i ostalih poljoprivrednih kultura iz županijskih i federalnih proračuna, ali i davanju povoljnih kredita kako bi se ljudi nastavili baviti započetim poslom, piše Večernji list BiH. S obzirom na to da veliki broj zasađenih površina nije unesen u registar i da veliki broj uzgajivača tih kultura nema registrirano obiteljsko imanje, mnogi će imati probleme prilikom prijavljivanja za bilo kakve subvencije države ili kreditne aranžmane banaka.

Ekstremni poremećaji

Nakon pada otkupne cijene malina, predsjednik Udruge otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Enver Avdić sudjelovao je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Tad je jedan od zaključaka bio da se u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu jagodičastog voća vlasti obvezuju osigurati sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline). – Također, Vlada je zadužena osigurati preduvjete za jednostavniji pristup kreditima za poljoprivrednike, a to znači dostupnost kredita s povoljnijom kamatnom stopom do 2,5% uz poček do dvije godine i rok otplate do 15 godina za poljoprivredni sektor kod Razvojne banke FBiH i regresiranje kamata na kredite za kapitalna ulaganja u poljoprivredi kod Razvojne banke – priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH. Kad su otkupljivači jagodičastog voća objavili otkupnu cijenu maline u iznosu od 1 KM, zaprijećeno je prosvjedima. Slično se dogodilo i s proizvođačima sirovog smilja čija je otkupna cijena s tri pala na jednu KM. I sad bi proizvođači tih kultura mogli nastupiti zajedno.

Ekspanzija sadnje

Podsjetimo kako je BiH, zbog ekspanzije sadnje smilja u Hercegovini, prema analizama Vanjskotrgovinske komore, lani zabilježila rekordan izvoz eteričnih ulja koji je dosegao vrijednost od osam milijuna KM sa stalnom tendencijom rasta. Promatrano po kategorijama, najbolju pokrivenost uvoza izvozom u 2016. bilježe eterična ulja, i to 1347%, potom slijede gljive s 494, nakon kojih su šumski plodovi – 224 i začini – 211%. Pokrivenost je zadovoljavajuća za ljekovito bilje – 103%, dok je zabilježen pad izvoza meda iz BiH. Priča da će vlasnici plantaža smilja tražiti poticaje spomenuta je na prvom sastanku Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, koji je organiziran pod okriljem Gospodarske komore FBiH. Poručeno je da će se uputiti zahtjev ministru poljoprivrede FBiH u program novčanih potpora obvezno uključiti i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavu destilerija, rekultivaciju i okrupnjavanje zemljišnih kompleksa.

13 komentara

 1. Klasteri javite se!!! Kad će otkup iduće nedjelje,aha super.upisat ćemo se na Facebook u pm.

  Like(11)Dislike(1)
 2. ma sve varalica jedan do drugoga tuga

  Like(2)Dislike(0)
 3. Niste napisali kome treba dati dvadeset posto kada se sve realizira naravno da bi dobili gotovinu

  Like(5)Dislike(0)
 4. Zagarantirajte vi otkup i cijenu

  Like(5)Dislike(0)
 5. Čim bude kamata 2,5% diga bi i ja 100000€.Pozdrav bankarskoj stoci koja laže i vara svoj narod.

  Like(1)Dislike(0)
 6. GUBO JUGOSLAVENSKA VI i VAŠE KAMATE ĐUBRAD JEDNA

  Like(0)Dislike(0)
 7. Koja bi budala nakon ovog svega dizala ikakav kredit za sadnju smilja pa makar on bio i 0,2 posto a ne 2-3 posto. To se sada samo voda okreće na bankarske mlinove isto kao i u 7. mjesecu na mlinove destilerija. Uglavnom obični mali proizvođači od ničeg nemaju koristi, veliki ce se vec nekako snaci.

  Like(2)Dislike(0)
 8. Jos i kredit da jadni narod uzme,sve ste izvarali, jel imate savjesti uopce?

  Like(2)Dislike(0)
 9. Sirotinjo ne nadaj se poticaju, znamo kako to ovdje kod nas ide i tko dobiva poticaje. U svakom slučaju “mali” čovjek i siotinja nisu na spisku.

  Like(2)Dislike(0)
 10. Zašto uzeti kredit i uložiti u CMILJE, kad ga nećete moći vraćati pri prodaji proizvoda, ako ga uopće uspijete prodati.
  Okanite se kredita za svašta. Banka samo želi da od vas napravi vječitog dužnika, a samim time i modernog ROBA. Radite cijeli život i vraćate, a dug ostavite i svojoj djeci. Tko na vrijeme shvati, i ne uleti u ovu zamku bogat je čovjek.
  Vdite šta rade i s porezima i s ušteđevinama. Imate poruku – ne smijete štediti i ne smijete imati nikakvu sigurnost i ništa svoje. Sve šta zaradite to potrošite jer to je napredak, potrošnja raste, BDP raste. Pa za koga je to dobro. Za mene sigurno ne. Uvode poreze na nešto na što je već plaćen porez, na Vaš dom. tako da u vlastitoj kući budete podstanar. Ako ne mognete plaćati porez oni će vam uzeti DOM za koji ste radili i stvarali ga cijeli život. Gospodo, to vam je budućnost. Zato, okanite se kredita, NE KUPUJTE ONO ŠTA VAM NE TREBA ZA NOVAC KOJI NEMATE. Kratkoročno vi mislite da ste dobro prošli, dugoročno Vaš život i rad nije Vaš ni Božji već vlasništo kojekakvih bankovnih korporacija.
  Ne znam kako zaustaviti ovu pošast KONZUMERIZMA, sve šta se nudi sve moram imati, ali znam da svatko od nas tko prihati njihovu igru, on i njegova obitelj više nisu slobodni ljudi, već moderno imperijalističko roblje. Ako se pobunite sve će vam bez milosti uzeti, i zadnji zalogaj iz usta, ako trpite ionako će vam sve uzeti, ali postepeno, njima se ne žuri. Oni već smišljaju zakone koji će vas teretiti iako nikom ništa niste dužni, a kamoli ako ste se zadužili.
  Zaštita je jedino u DUHU, i Bog je jedina utjeha i nada. Obratite mu se iskreno i pokazat će vam put koji je u ovim čudnim vremenima najbolji i najlakši za Vas.

  Like(5)Dislike(0)
 11. Jojjjjjjjjjjjjjjjjjjj Ko mi uze ime………..

  Like(0)Dislike(0)
 12. pogledajte koje organizacije stoje iza projekta sadnje smilja u Hercegovini i sve će vam biti jasno

  http://smartup.rs/team/

  Like(0)Dislike(0)
 13. Sori ON – neću više…

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.