Za spremnik goriva bh. građani moraju raditi čak tri dana

Cijene naftnih prerađevina u BiH posljednjih mjeseci su pale nekoliko puta. Tako danas litra benzina 95 u BiH iznosi 2,06 KM, odnosno 1,05 eura, a litra dizela 2 KM ili 1,02 eura, što su u prosjeku najniže cijene u regiji, a ovoga tjedna je najavljeno i novo pojeftinjenje, tako da bi litra goriva mogla biti i ispod 2 KM. I u ostalim zemljama je slična situacija, piše
Večernji list.

Regija i cijene

Prema posljednjim podacima, najskuplje gorivo u regiji toče građani Hrvatske, a najjeftinije gorivo je u BiH. Makedonija je, također, jedna od zemalja u regiji gdje se mogu jeftinije kupiti nafta i naftne prerađevine. Prema posljednjim podacima, u Makedoniji litra benzina 95 iznosi 1,15 eura, a dizela 0,89 eura. Nakon Makedonije, po niskim cijenama slijedi Srbija gdje ipak cijene naftnih prerađevina variraju iz dana u dan i od crpke do crpke. Tako litra benzina 95 u ovoj balkanskoj zemlji iznosi u prosjeku 1,21 euro, dok za litru dizela treba izdvojiti oko 1,22 eura. Slijedi Crna Gora gdje litra BMB 95 stoji 1,29 eura. I u Hrvatskoj cijene goriva variraju, ali uglavnom za litru eurosupera 95 treba izdvojiti 1,33 eura. Slične su cijene u Sloveniji gdje litra eurosupera 95 košta 1,331 euro. Hrvatski građani toče najskuplje gorivo od svih država regije pa s obzirom da prosječno rade za 9,4 eura po satu, za puni spremnik goriva moraju odraditi cijeli dan, odnosno 6,5 sati za 50 l eurodizela. Primjerice, Slovenci po satu zarađuju 15,6 eura pa za pun spremnik benzina moraju raditi tek nešto više od četiri sata, a ako toče eurodizel, i nešto manje. Situacija u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, što se tiče broja sati koji moraju odraditi za spremnik, je lošija nego u Hrvatskoj, no tome je uzrok manja plaća koju primaju radnici te tri države. Daleko najniža cijena goriva je u Makedoniji, ali i cijena rada. Crnogorci po satu u prosjeku zarade 2,7 eura pa za puni spremnik moraju raditi puna tri dana. Građani BiH su u gotovo identičnoj situaciji kao Crnogorci jer također rade tri dana za spremnik goriva. Srbi, pak, za spremnik goriva rade i po 3,5 dana, a skoro četiri dana za 50 l dizela.

Najmanja satnica

Od svih država bivše Jugoslavije, Makedonija ima najmanju satnicu. Njihovi građani u osam sati zarade prosječno 16 eura, no cijena goriva znatno je niža – litra benzina košta 1,17 eura, dok je eurodizel uvjerljivo najjeftiniji, tek 0,93 eura. Bez obzira na to, Makedonci za pun spremnik goriva rade tri dana, dok im je skoro 30 sati rada potrebno za spremnik eurodizela.

VL

2 komentara

 1. 9,4 eura po satu, puta 10 sati = 94 eura po danu puta
  22 radna dana =2068 eura za mjesec.
  kako vas nije sramota tako što napisati u tekstu,
  ljudi ne idite u Njemačku ostanite u B i H dobro se zarađuje,
  (može se zaraditi čak do 400 km mjesečno),..

  Like(0)Dislike(0)
 2. Balkan ,regija,bratstvo jedinstvo,Tito,komunisti.
  Gonite se svi u pet .izda materinii ne spominjite to vise.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.