Za vožnju pod utjecajem alkohola u BiH kazna do 300, u Njemačkoj 6000 KM

Novi Zakon o osnovama sigurnosti prometa koji bi uskoro mogao stupiti na snagu izazvao je veliku buru među stanovništvom Bosne i Hercegovine zbog visine novčanih kazni za prometne prekršaje. 

Međutim, u europskim zemljama te su kazne enormno visoke. Donosimo nekoliko usporedbi visine kazni u BiH i europskim zemljama. Tako je u BiH trenutačno kazna za prekoračenje brzine u naselju od 20 kilometara na sat 50 konvertibilnih maraka. 

Nakon usvajanja novog zakona ta kazna će iznositi 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače više od 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1000 maraka. Usporedbe radi, vozač koji prekorači brzinu u naselju 20 km/h na području Hrvatske kaznu će platiti 250 KM, za isti prekršaj u Švicarskoj kazna je i do 750 KM. Iako Njemačka glasi kao zemlja visokih kazni, na ovom primjeru pokazuje se da to baš i nije točno. Naime, prekoračenje brzine u Njemačkoj vozač će platiti nešto manje od 70 KM. 

Među najvećim kaznama, kad su u pitanju prometni prekršaji, su one za vožnju pod utjecajem alkohola. I dok će vozač pod utjecajem alkohola u BiH u najgorem slučaju platiti kaznu 300 konvertibilnih maraka, u Njemačkoj je najmanja kazna 1000 KM, dok je najveća 6000 konvertibilnih maraka. U Hrvatskoj je visina kazne za ovu vrstu prekršaja i do 4000 KM plus kazna zatvora. Za odbijanje alkotesta, te za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti, primjerice iznad 1,5 grama po kilogramu, za što je predviđeno i zadržavanje do otrježnjenja, kazne bi po usvajanju novog zakona u BiH trebale biti oko 1000 KM. U Austriji je za pijane vozače propisana kazna od 300 do 6000 eura, u Mađarskoj do 4000 eura i godinu dana zatvora, dok im u Sloveniji prijeti samo 300 do 1200 eura. Najniža kazna u Francuskoj za pijane vozače nevjerojatno je niska – 135 eura, ali je gornja granica zato 4500 eura. U idućem razdoblju u BiH će značajno porasti i kazne za korištenje mobitela prilikom vožnje. Sada kazna za ovu vrstu prekršaja iznosi 40 KM, dok će po usvajanju novog zakona iznositi od 100 do 300 konvertibilnih maraka. U Hrvatskoj je kazna za ovakvu vrstu prometnog prekršaja 125 KM, u Sloveniji oko 240 KM, Crnoj Gori od 120 do 300 KM, Njemačkoj 120 KM, Francuskoj oko 270 KM. 

Za nevezivanje sigurnosnoga pojasa u BiH je trenutačno kazna 30 KM. U Hrvatskoj je ta kazna oko 125 KM, u Sloveniji oko 240 KM, u Crnoj Gori od 80 do 200 KM, Njemačkoj oko 60 KM, Francuskoj oko 170 KM. 

Važno je naglasiti kako se novim zakonom u BiH propisuje zabrana upotrebe i audio, odnosno videouređaja na način da ometaju ili odvraćaju pozornost vozača za vrijeme vožnje, kao i poništenje vozačke dozvole osobi koja skupi 4 kaznena boda u roku od 2 godine od stjecanja vozačke dozvole.

VL

4 komentara

 1. Ako ne kopiramo Njemačku u ljudskom pravima, plaćama, radničkim i socijalnim pravima, zašto bi morali i u zakonima. To bi onda bila represija, a ne zakon.
  Pitam Vas tko bi u Bih mogao platiti kaznu od 6000 KM. niti ste realni niti razmišljate.
  Bih ima krasne zakone koje ne provodi i onda izmišlja zakone koji bi to neprovođenje zakona anulirali, pa neprovodeći te nove zakone na zakone izmišlja sljedeće i tako u nedogled.

  Svaki dan smo svjedoci toga.
  Evo primjer. Mogu shvatiti da HITNA služba ili policija krši zakon i vozi prebrzo, ali ne mogu shvatiti da kojekakvi sitni i krupni političati upale onu jelkicu na maski audija i voze 150 po našim cestama. Zar to nije narušavanje prometne sigurnosti.

  Like(2)Dislike(0)
 2. ko god pije dok vozi nije normalan i to triba zatvorit ja osobno nepijem dok vozom ja stanem na pumpu popijem par piva i mogu do iduće pumpe recimo u Perišića manen jednu na Grafotisku jednu na Mis benzu dvitri i miran do studeni vrila unda u Klaudije pešest pa na Gale benzu pat loza i tako dalje parkiraj i pij

  Like(0)Dislike(0)
 3. Ja sam takodjer protiv toga da se pije dok se vozi. Fino zaustavis vozilo kresnes par piva presjeces sa par zestica i nastavis voziti. Nikako pit dok vozis,to triba rigorozno kaznjavat.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Redbul nista b52,i sminrof vodka,pola pola. Ali opet ne dok vozis nego stat napravit smjesu kresnit,i nastavit voznju.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.