Zabava za pamćenje uz gangu, diple i gusle

ŠIROKI BRIJEG – Uz nastup više od 150 izvođača te uz nazočnost brojnih gostiju i ljubitelja hrvatske tradicijske baštine u Svadbenom salonu “Kod Vrančine” na Kočerinu održano je tradicionalno 21. “Silo na Uskrsni ponediljak”.

Riječ je o jednom od najvažnijih događaja na području kulture u širokobriješkom kraju, ali i općenito u Hercegovini. “Silo” se održava u sklopu cjelogodišnje manifestacije “Briješka zvona”, a i ove godine ga je otvorio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Zanimljivi nastupi

Nakon nastupa na fruli Vencela Kraljevića, oca Draženka koji je utemeljitelj “Sila na Uskrsni ponediljak”, na samom početku programa nastupili su kočerinski gangaši poznati pod nadimcima Mako, Jure, Frćko i Ćana.

“Volio bih da me zemlja pospe, nego tebe zaboravit’ Gospe”, “Cista Provo to je Republika, Gornja, Donja, Mala i Velika”, gangali su Kočerinjani. Po prvi puta na “Silu” su nastupili članovi HKUD-a “Sveti Jeronim” iz Šujice te su izvornim duhovnim i dalmatinskim klapskim pjesmama izmamili veliki pljesak nazočnih. Također i nastup “Sinova Hercegovine” u duetu s Ivanom Čirjak iz Dalmatinske zagore izazvao je oduševljenje nazočnih.

“Granice su izmislili stranci pa nam kažu da smo Bosanci, ali gušta nećemo im dati Hrvatska je naša draga mati”, pjevao je duet.

Bogata tombola

Još su nastupile pjevačke skupine kulturno-umjetničkih društava “Brda” Izbično, “Crnač”, “Blagaj” Buna, “Mokro”, “Sveti Marko” Klobuk, Udruga gangaša “Široki Brijeg” predvođena Matom Anićem, Dream Team “Babe” iz Ljubuškog te guslari Stanko Mikulić Šašanović, Marko Čolak, Marinko Grubišić Žaer, Zvone Grubišić, sin i otac Ante i Vlado Tole, Josip Begić i Stojan Damjanović, diplari Stanko Cigić, Nediljko Madžar…

Gange i bećarca je bilo sa svih strana: iz Klobuka, Kočerina, Jara, Prološca, Gruda, Širokog Brijega, Posuškog Graca, Ledinca… I ove godine u iznimno bogatoj tomboli podijeljeno je 50 vrijednih nagrada. Glavnu nagradu gusle, rad Mate Anića iz Jara, dobio je Marko Bazina. Održana je i licitacija gusala, rad Mate Anića, koja je postigla cijenu od 220 maraka.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.