Zabranjuje se pušenje u zatvorenim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima kazne do 15.000 KM

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Federalnom parlamentu uputila Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. U cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon uređuje mjere zabrane i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom Zakona.

Zakonom se zabranjuje uporaba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Provedbu zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. U tim prostorima moraju biti postavljene vizualne informacije koje se sastoje od grafičkog znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi: “Zabranjeno pušenje”, kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor.
Ukoliko osoba to ne ispoštuje, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je kontaktirati nadležni organ.

Kao iznimka, pušenje je dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim i drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim osobama, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem.

Zakon zabranjuje proizvodnju i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset mg katrana, jedan mg nikotina i deset mg ugljen monoksida po jednoj cigareti. Zabrana se odnosi i na duhanske proizvode koji sadrže aditive i arome. Svi duhanski prozvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište Federacije BiH, obvezno moraju biti testirani, a troškove snosi uvoznik, odnosno proizvođač.

Svako pojedinačno pakiranje duhanskog proizvoda mora sadržavati Jedinstvenu identifikacijsku oznaku i zdravstvena upozorenja na jezicima u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini. Na zbirnim i pojedinačnim pakiranjima je zabranjeno korištenje termina kao što su “light”, “super light”, “ultra light” i sličnih.

Sve ove odredbe važe i za elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje u svim oblicima. Zakon propisuje zabranu izravnog ili neizravnog oglašavanja, sponzoriranja i na bilo koji način promicanja duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Oni ne smiju biti postavljeni ili vidljivi u trgovinskim objektima, osim prilikom same prodaje, ni izloženi u komercijalnu svrhu niti na jednom drugom mjestu.

Zabranjeno je, također, ove proizvode prodavati putem automata, s polica supermarketa prodavnica u kojim kupci mogu slobodno uzeti robu, kod uličnih prodavača i na improviziranim nelegalnim mjestima prodaje, zatim putem interneta, u objektima i dvorištima zdravstvenih objekata i dvorišta za športske i kulturne aktivnosti, te u objektima koji su od ulaznih vrata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova udaljeni u radijusu manje od 100 metara.

Zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske i ostale proizvode za pušenje osobama mlađim od 18 godina i oznaka o toj zabrani mora biti postavljena na svim prodajnim mjestima. Nadležna županijska ministarstva obrazovanja su, u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, obvezna u nastavne programe za osnovnu i srednju školu uključiti temu o štetnosti pušenja za zdravlje.

Vlada FBiH donosi, za petogodišnje razdoblje, Strategijski, multisektorski program za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a provode ga nadležna federalna ministarstva i druge institucije, zavodi, ustanove i organizacije.

Vlada, također, imenuje jedanaestočlano međuresorno Federalno povjerenstvo za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koje, uz ostalo, predlaže programe odvikavanja od pušenja i prati provedbu Strategijskog programa.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava i županijski organi za inspekcijske poslove, kao i nadležna ministarstva unutarnjih poslova. Kad je riječ o kaznenim sankcijama za kršenje ili neprovedbu Zakona, novčane kazne su u rasponu od 250 KM do 15.000 KM, priopćeno je iz Vlade FBiH.

18 komentara

 1. Ma sta je 15 000 km treba ga i vise kazniti. Moj je prijedlog recimo oduzet mu svu pokretnu i nepokretnu imovinu i kazniti ga dozivotnom zatvorskom kaznom sa teskim fizickim radom pa kek puši kad je mudonja

  Like(3)Dislike(12)
 2. Pravda ne seri

  Like(5)Dislike(0)
 3. Sto se tiče pusenja u zatvorenim prostorima to podrzavam a ovo ostalo CISTI LOPOVLUK

  Like(6)Dislike(0)
 4. Pravda jedi govna

  Like(0)Dislike(1)
 5. Tamo di su bolesni more se pusit da prije crknu jer doktori gube zivce s njima

  Like(1)Dislike(1)
 6. Zašto se zabrenjiva pušenji s jedne strane a sa druge strane kažu triba zabranit prodaju duvana na crno jer država nataj način doživljava velike gubitke pa zar nebi bilo ligično dozvolit pušenje da bi se što bolje punio proračun ili nedizat tenzije na ovu temu

  Like(2)Dislike(0)
 7. Ja ga uzgajam rezem i odlicno plasiram na trziste,pa vi zabranjujte koliko ocete,,,drugo,15000 marki,ko placa,pusac ili gazda lokala? I da ja u svom autu nesmin pusit,ma odjebite cijela vlada i presjednistvo. Narucim kavu i zapalim,ko me sprijeci u tom gustu to mu je moj zadnji posjet.

  Like(5)Dislike(0)
 8. Tako je Tadija neka crknu a ne da leze u zatvoru na racun poreznih obveznika kao sto sam predlozio

  Like(0)Dislike(0)
 9. Zivio hercegovacki rezani duhan…na tomu ko nije uzeo lovu neka skoci pod slepera.

  Like(0)Dislike(0)
 10. Mi Hercegovci ga sadimo da nam ga drugi popuše rođo

  Like(0)Dislike(0)
 11. A smije li se pusiti Marihana he he

  Like(3)Dislike(0)
 12. Elekt cigareta unutra pusi pari se okusa koji hoces.a vani duvan ali ko palac debelu zamotat

  Like(0)Dislike(0)
 13. domaća škija majka

  Like(0)Dislike(0)
 14. Ode sve u pm,di god okrenete sve neke kazne i zabrane.

  Like(2)Dislike(0)
 15. Nije još došlo do kritične mase/točke, no kako je krenulo USKORO ĆE NAROD UZETI STVAR U SVOJE RUKE, soju i nataslačit marvu.

  Like(0)Dislike(0)
 16. Hoce li se smit pusit u svadbenim salonima,jer cujem da vokici prave jos jednu salu al na otvorenom

  Like(2)Dislike(0)
 17. PRAVDA jedi govna

  Like(0)Dislike(0)
 18. Zivjeli vi svi meni pravi obozavatelji dima,bio on od duhana,cigarete,ili dobre marihuane uzgojene na hercegovackom krsu,okupanu juznim suncem,i redovito zalijevanu vodom iz stare catrnje,pazljivo susenu i pustenu medju prave poznavatelje dobra dima. Uzivajte,ciao do skorog javljanja.

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.