Zahvaljujući smilju BiH u vrhu zemalja po izvozu eteričnog ulja, dobivat će se i poticaj za sadnju

Zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH je, prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH, u prošloj godini zabilježila rekordan izvoz eteričnih ulja koji je dosegnuo vrijednost od osam milijuna maraka sa stalnom tendencijom rasta.

Rast izvoza

Usporedbe radi, izvoz eteričnih ulja, ponajviše od smilja, u 2015. godini zabilježio je stagnaciju i iznosio je svega 3,2 milijuna maraka. Promatrano po kategorijama, najbolju pokrivenost uvoza izvozom u 2016. godini bilježe eterična ulja, i to 1347 posto, potom slijede gljive s 494, nakon njih šumski plodovi s 224 i začini s 211 posto. Pokrivenost je zadovoljavajuća za ljekovito bilje – 103 posto, dok je zabilježen pad izvoza meda iz BiH.

“S obzirom na to da se očekuje daljnji rast u proizvodnji eteričnog ulja smilja, 2017. će donijeti nove izazove za plasman većih količina ulja”, procjenjuju iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Porast broja plantaža smilja u Hercegovini očekuje se i idućih nekoliko mjeseci zbog isplativosti, a priča se i o tome kako će vlasnici plantaža tražiti poticaje i za ovu vrstu djelatnosti. Takva mogućnost je nedavno spomenuta na prvom radnom sastanku Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, koji je organiziran pod okriljem Gospodarske komore FBiH, te je poručeno kako će se uputiti zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da u program novčanih potpora obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavu destilerija, rekultivaciju i okrupnjavanje zemljišnih kompleksa.

VL

9 komentara

 1. Baš me zanima ko će dobiti poticaje!

  Like(3)Dislike(0)
 2. Nabijem na kurac i opcinu i smilje,ja sam ga uzora,jer od tog nema kruva,triba ljubo sadit,i ministar bogut.

  Like(5)Dislike(0)
 3. Najveći poticaj od vladajućih struktura svih razina koji narod dobiva jeste poticaj za napuštanje države.

  Like(3)Dislike(0)
 4. Sadit ce i Marko Šantić

  Like(0)Dislike(0)
 5. Pa tko je tjerao da sadiš?? Sam pao sam se ubijo hahahaha……

  Like(0)Dislike(1)
 6. bit ce ;bit ce… .

  Like(0)Dislike(0)
 7. sramota od drzave, vlasti, opcina, ljudi svega ovo je lakrdija teska nedaju ljudima da zive… poticaj daju samo onima sto imaju 10 duluma zemlje posadjene a sta s onim malima koji nemogu toliko zasaditi… sve se radi da se unisti ovaj jadni narod… sram vas moze biti

  Like(1)Dislike(0)
 8. Evo opet čovik komentra tko te je tjerao da sadiš Vlast je tjerala narod da sadi pogledajte samo ovaj portal grude online, i kolko je na njemu bilo članaka o sadnji smilja,pa članak da je tako neki zaradio 10000KM pa da je smilje 5 po KG.
  Vi ste ovce a oni upravljaju s vami kolko oni reknu vi dobjete, je li Vi stvarno mislite da će oni dopustit da zaradiš 10,20 0000 KM Pa nebi se ljubo vraća u politiku nego bi sadio smilje.

  I Kriva vam Čaršija NE NE HDZ je kriv Ljubo Koji je i Sovića Koji je pumpa Smilje,Shell počeo pikirat smilje šta je reće kad tamo namistilo poticaj bravo.

  Recite Ne HDZ zaokručite nešto drugo SDA možda bude bolje

  Like(2)Dislike(0)
 9. Daj boze da smilje ove godine bude 1 marku

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.