Zakon jačeg: Politačar u BiH ima četiri puta veću plaću nego liječnik

Premda je uvriježeno mišljenje da zaposleni u insitucijama BiH imaju visoke plaće, manje je poznato da i među njima vlada velika razlika. Bez obzira koliko je netko stručan u svojoj oblasti, njegov nadređeni, koji je politički kadar, ima zagarantrana veća primanja. Političari zasad vode 4:1, u odnosu na, na primjer, liječnika specijaliste.

Političari u BiH ne samo da kreiraju našu stvarnost, već i uspostavljaju sustav vrijednosti, prema kojem je njihov rad cjenjeniji od, na primjer, liječnika, profesora ili pilota. Osnovica za obračun plaća u državnim institucijama je 85 poso od prosječne plaće, koja iznosi 826 maraka. Redoslijed koeficijenata najbolje opisuje precijenjenost političara. Najplaćeniji su članovi Predsjedništva BiH koji imaju koeficijent 10, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa 9, 5 ili ministar sa 8, 5. To su sve plaće od 5, 6 ili sedam tisuće maraka. Nasuprot tome, liječnik specijalist u Republici Srpskoj ima 1.890 maraka, a medicinska sestra 810.

Simptomatično je da su od svih profesija koje se financiraju iz državnog proračuna najplaćenije one koje se po pravilu dodjeljuju po političkoj liniji. Tako se u BiH teško može dogoditi da dokazani stručnjak iz svoje oblasti može imati veću plaću od svog nadređenog koji je po pravilu postavljen od politike. Na primjer, po zakonu koji su takođe pisali političari, direktor policijske agencije ima koeficijent za obračun plaće 8 i može mjesečno zaraditi više od 5.500 maraka. Istovremeno, policijski inspektor koji treba istražiti kriminal ima četiri puta manja primanja i koeficijent od jedva veći od 2.

“Ne može svako biti inspektor. Za to radno mjesto su kriteriji vrlo visoki, a svako može biti direktor, pod uvjetom da je pripadnik neke stranke koja je raspodjelom funkcija dobila tu fotelju. To nije slučaj samo sa tim direktorom, već sa svakim direktorom unutar javnog sektora”, tvrdi Adis Arapović iz CCI-ja.

Nelogičnostima nikad kraja. Šef kabineta zamjenika ministra ima veću plaću od brigadira Oružanih snaga, a zamjenik rukovoditelja neke upravne organizacije ima veća mjesečna primanja od pukovnika i majora zajedno. Stručni suradnik u državnoj instituciji ima malo manju plaću od brigadira i pukovnika, ali ima veću od majora. Ovakav sustav vrijednosti vrijedi u zemljama poput BiH. U drugim se znanje više cijeni. U susjednoj Hrvatskoj ministar u prosjeku ima 5.263 marke, dok doktor specijalist, u prosjeku ima 700 maraka manju plaću. U BiH je ta razlika 4:1, naravno, u korist političara, prenose Nezavisne.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.