Zakon o kontroli duhana bit će prilagođen bh. građanima

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je u četvrtak u Sarajevu da će zakon o kontroli duhana i duhanskih proizvoda biti prilagođen bh. građanima.

Nakon radionice o temi “Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje” ona je navela da, i pored uvjeravanja predstavnika Svjetske banke da to nema ekonomskih posljedica po ugostitelje, u BiH postoje određene navike i da su svi parlamentarci istaknuli specifičnosti bh. društva.

– Pri kraju su javne rasprave nakon čega će Vlada FBiH napraviti konačan prijedlog zakona i uputiti ga u Parlament gdje slijedi amandmanska faza u kojoj možemo djelovati ako ne budemo zadovoljni, jer nam je stalo da donesemo zakon koji će biti provodiv i u interesu svih građana – pojasnila je Bradara.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je da nije upitno je li pušenje štetno već kako kontrolirati efekte pušenja i kako regulirati reklamiranje i pušenje u javnim prostorima.

Precizirao je da je 80 posto bh. građana na neki način izloženo pušenju što ima i zdravstvene i ekonomske efekte, te da sve članice EU moraju provesti određene mjere za kontrolu upotrebe duhana.

Šef Ureda Svjetske banke za BiH Emanul Salinas kazao je da ovakvi zakoni i u bogatim i u siromašnim zemljema uzrokuju zabrinutosti ugostitelja i trgovaca za poslovanje koje su opravdane, ali da trenutno pušenje bh. privredu košta 510 miliona KM godišnje.

Radionica je održana u sklopu široke javne rasprave čiji je cilj doći do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer rekla je da ni u njenoj zemlji nije bilo lako usvojiti zakon o toj oblasti ali su danas, nakon 10 godina, svi zadovoljni zbog toga i imaju manje troškove u zdravstvu.

Fena

6 komentara

 1. Duvan mora biti suv i kvalitetniji i to je zakon

  Like(2)Dislike(0)
 2. Kako ces ga krizat ako je suv oce li sve otic u prpu. Nego lipo ga omečaj a nemoj da je prevlazan

  Like(2)Dislike(0)
 3. Triba revitalizirati otkupne duhanske stanice,legalizirat i otkupiti duhan od naših uzgajivača,poticati uzgoj te autohtone kulture koja je hranila ovo područje desetljećima. Ako se ta djelatnost imalo oporavi vjerujte mi da će narod radije ostati u kakvoj takvoj BIH nego ići trbuhom za kruhom po svijetu.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Okanite se vi jadnog svita,neka sadi i križa i vlaži i puši.Dok je se politika počela petljat brzo će to propasti.

  Like(3)Dislike(0)
 5. U mene ste pustili gdje ste htjeli eto vam Brisel i demokracija ubuduće samo pusite u kuci

  Like(1)Dislike(1)
 6. Čini mi se po ovoj priči u njenoj pozadini da će duhan biti kontroliran tako što ga se neće moći ni saditi

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.