Zakon treba stati na kraj ubojicama za volanom

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da svakodnevne vijesti o prometnim nesrećama s tragičnim ishodom gdje je nerijetko razlog obijesna ili vožnja pod utjecajem alkohola, droga i slično, moraju biti povod Vijeću ministara za ozbiljnu reformu zakona.

Magazinović je u izjavi Feni kazao kako postoje brojna iskustva u zemljama regije, ali i EU na koji način je smanjen broj potencijalnih ubojica na cesti.

Za početak, navodi on, moraju se uvesti rigorozne kazne, ali i postići društveni konsenzus da je vrijeme da se svi zajedno obračunamo s onima koji iz obijesti ugrožavaju živote ostalih sudionika u prometovanju, a vrlo često čak i slučajnih prolaznika.

”Maksimalne kazne za vožnju pod utjecajem alkohola se kreću od 3.600 eura u Austriji do 11.000 eura u Belgiji, što je višestruko više nego kod nas. Prema mišljenju stručnjaka pokazalo se da velike kazne i te kako daju rezultate. Uz to se primjenjuju i druge sankcije uključujući i zatvorske, također mnogo strože nego u BiH”, navodi Magazinović.

On dodaje da bh. zakonodavstvo mora konačno dati jasnu osnovu i za rigorozno kažnjavanje bahate vožnje, za što su se opredijelile i susjedne države.

”Tako na primjer u Hrvatskoj poseban član zakona definira “obijesnu vožnju” predviđajući kaznu i do tri godine zatvora”, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, vrijeme za analize i razmišljanje je isteklo i “mora se brzo reagirati, jer svakodnevno svjedočimo bespotrebno izgubljenim životima”.

”Rješenja postoje u EU kojoj težimo, ali i regiji. Ukoliko Vijeće ministara ne predloži izmjene zakona i drastično pooštravanje kazni za najteže prekršaje, izmjene zakona će predložiti poslanici u suradnji s velikim brojem građana zainteresiranih da se ovaj značajan problem riješi”, navodi Magazinović.

(Fena)

4 komentara

 1. Iako ne preferiram ovu stranku, ali s ovom prijedlogom se slažem.

  Stvarno je cesta postala leglo unojica i samoubojica.

  Nemojte sada podići kazne poštnim ljudima koje policija čeka iza ćoška gdeje su ograničenja bezobrazno mala
  (30 – 40), pa im na 55 policija ribne kaznu, ili one koji magistralnim putevima voze 70-80, a ograničenja su 60.
  I njih treba kazniti, ali nek kazne za te ostanu primjerene, kao sada.

  Ali oni KASKADERI koji u naseljenim mjestima voze preko 100 treba drastično kazniti, kao i one pod utjecajem alkohola (ne za jedno pivo), ali za 1 i više promila obvezno. Rigorozno kazniti roditelje koji daju auta djeci bez vozačkog ispita, kaoi i one sa drastično neispravnim vozilima u prometu kao i neregistrirana vozilima.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Slazem se mika

  Like(0)Dislike(0)
 3. Daj nam standard ko u austriji pa cemo placat i njigove kazne

  Like(0)Dislike(0)
 4. Država predlaže i donosi samo one mjere od kojih profitira. Povećanjem kazni se u pravilu ne rješava problem velikog broja poginulih. Kazne samo služe za punjenje državnoga proračuna i u pravilu ih plaćaju samo disciplinirani i savjesni vozači za banalne prometne prekršaje koje “štancaju” radari na 10 % prekoračanja.
  Zastupnik u parlamentu bi trebao pokrenuti ocjenu ustavnosti sadašnjeg sustava naplate novčanih kazni ( pod prijetnjom uskrate dokumenata građanima koji imaju neplaćaenu kaznu).
  U državi u kojoj pravosudni sustav nije jedinstven i gdje županije funkcioniraju neovisno ne postoje uvjeti za provedbu takvih mjera naplate.
  Država treba raditi na podizanju opće razine društvene svijesti i kroz to vozačke vozačke kulture. To se radi na način da sami političari kao moralne vertikale na osobnom primjeru pokažu građanima kako se treba ponašati u društvu općenito i kako treba poštivati zakone. U uvjetima gdje su sva tijela državne uprave legla kriminala i korupcije, gdje nije pitanje tko je ukrao nego koiko je ukrao, gdje su svi akademski obrazovani a kultura poštenog obnašanja vlasti im je na dnu, najmanje su pozvani da dijele lekcije o prometnoj kulturi svom izgladnjelom puku.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.